Hyke van den Bent en Marcello Mazzoccone - ‘t Hoogstraatje

“Ik ben dol op onze boerenpannenkoek, daar moet je overigens wel een beetje grote honger voor hebben”.

 

Hyke: “Sinds dit jaar run ik het bedrijf samen met mijn zoon Marcello, dan is ‘t Hoogstraatje drie generaties in onze familie, daar ben ik echt trots op.” We spreken Hyke en Marcello van pannenkoekenrestaurant ‘t Hoogstraatje.

“Ons restaurant zit op een unieke locatie. Toen ’t Hoogstraatje zich in 1991 vestigde in de Hoogstraat was deze hoek van Nijmegen centrum zeker niet zo mooi als nu. De Marikenstraat bestond nog niet, parkeergarage Kelfkensbos evenmin. Er was hier ook nog niet zoveel horeca als nu. Als ik nu terugdenk aan 30 jaar geleden is deze locatie in de loop der jaren veel mooier geworden, Het is een gedeelte van Nijmegen met veel geschiedenis en cultuur zoals het Valkhofpark, de Bastei, Museum het Valkhof en het WOII centrum, daar ben ik ontzettend blij mee. Vaak krijgen we gasten die met hun kinderen een voorstelling hebben bekeken bij de Lindenberg of museumbezoekers die na een lange dag gezellig bij ons een pannenkoek komen eten, heerlijk toch?

Een pannenkoekenrestaurant kan een wat suf imago hebben, maar dat is niet onze uitstraling. Sterker nog, als je van de buiten naar ’t Hoogstraatje kijkt denk je niet direct aan een pannenkoekenrestaurant. En onze doelgroep is ook helemaal niet suf te noemen. Er komen ouderen die genieten na een culturele dag in de stad, ouders met kinderen of studenten die voor een pannenkoek kiezen. Onze gasten zijn heel divers en dat maakt het juist zo leuk.

Mijn ouders begonnen in de jaren 60 hun eerste pannenkoekenrestaurant in het bos in Berg en Dal. Daar ben ik opgegroeid. De horeca was wellicht een logische keuze maar toen ik jong was heb getwijfeld over deze keuze. Na wat omzwervingen kwam ik erachter dat ik in de horeca thuis hoorde. In 2000 zijn mijn ouders uit de zaak gegaan en ben ik zelfstandig ondernemer geworden. Eerst acht jaar samen met mijn broer en vanaf 2009 is hij alleen verder gegaan in de locatie in het bos en ik in het centrum van Nijmegen. Dit jaar is mijn zoon Marcello mede-eigenaar geworden. Hij heeft weer een scherpe en jonge blik op het bedrijf en dat vind ik heel gezond.

Over gezond gesproken, op initiatief van ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ in samenwerking met de Nijmeegse Kinderraad is in 2019 het project Vet Lekker gestart met als doel gezondere menu’s in de horeca voor kids. Wij hebben ons daar bij aangesloten omdat wij ook vinden dat uit eten met kinderen zeker gezellig én ook gezond kan zijn. Samen met de kinderen van groep 8 van de basisschool Petrus Canisius is er een gezonde pannenkoek bedacht met bananen, frambozen en pure chocolade. Die pannenkoek staat sinds die tijd vast op de menukaart en is zeker een blijvertje. Trouwens, wil je nog gezonder? Dan kun je onze pannenkoeken ook bestellen met meergranen- , boekweit- of speltbeslag.

Wij zetten ons graag in voor sportieve en educatieve activiteiten voor kinderen. In het restaurant draait het om gezelligheid en lekker een pannenkoek eten en dat in combinatie met een activiteit is de perfecte combinatie! Zo zijn er bijvoorbeeld in ’t Winterstraatje - ons winterterras - activiteiten zoals een hardloopwedstrijd, een workshop van Oddstream of Mad Science. Wij hebben ook al jaren een samenwerking met schooltuin de Wielewaal. Schoolkinderen komen met hun klas, een seizoensgroente verbouwen. Midden in de natuur. Een heerlijke, leerzame ervaring.  

Marcello, sinds begin van het jaar mede-eigenaar: “Ik had een goede vaste baan, maar ik heb geen moment getwijfeld en ik ben nog steeds heel erg blij dat ik het familiebedrijf ben ingestapt. Ik werk al jaren in de horeca, ik ben ooit begonnen in de afwas en nu ben ik opgeklommen tot mede-eigenaar van ‘t Hoogstraatje.

Samenwerken met mijn moeder is heel mooi, we kunnen elkaar ondersteunen. Ik hoef niet opnieuw het wiel uit te vinden in het ondernemerschap. En ik heb vaak met een frisse blik op het bedrijf. Ik kijk nu al terug op een jaar waarin we goede efficiëntieslagen hebben kunnen maken. We hebben bijvoorbeeld een investering gedaan die de snelheid in de keuken omhoog haalt en de inwerktrajecten voor het team verbeterd.

Ik ben dus vooral bezig met het operationele stuk en dat vind ik een onwijs toffe uitdaging. Dan is het extra genieten als ik een jong gezin zie zitten genieten tijdens hun eerste uitje met hun baby, of ouderen die al jaren bij ons komen of wanneer ook studenten hun ouders meesleuren voor een ouderwetse avond gezelligheid. Daar krijg ik echt energie van, gastvrij zijn.

Ik voel me echt als een vis in het water bij ‘t Hoogstraatje. Ik draag samen met Hyke de lusten en de lasten. We kunnen ook goed sparren en komen vaak op nieuwe ideeën. Het ombouwen van het terras bijvoorbeeld naar 1,5 meter moest binnen een rap tempo en dat proberen we dan zo snel mogelijk, maar ook zo gezellig mogelijk te maken voor de gasten. Dat is naar mijn idee heel goed gelukt.

En mijn favoriete gerecht? Qua pannenkoeken ben ik gek op onze boerenpannenkoek. Daar moet je overigens wel een grote honger voor hebben.”

 

‘t Hoogstraatje

Hoogstraat 3
6511 RT Nijmegen

Bekijk de locatie

 

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link.

Dit vind je misschien ook leuk