Guus Neijenhuis - First Things First

| Lotte Corneth

"Ik wilde de beste koffie van Nijmegen zetten, maar ook een plek creëren waar mensen samenkomen voor gezelligheid en een lekker kopje koffie."

 

Guus Neijenhuis opende in 2014 zijn koffiebar First Things First. Een jaar eerder sprak hij met één van zijn vrienden Berend Blommers. Berend en zijn broer Robert hadden een koffiebranderij en zochten een passende locatie. Ze zaten toen in een tijdelijk pand om de ‘ambacht’ eigen te maken. Guus, altijd al gepassioneerd over koffie zag zijn kans om aan te sluiten met zijn eigen koffiebar, en hij wist van een toffe locatie…

Guus: "Toendertijd zag je de trend in de horeca steeds meer verschuiven van de grote ketens naar de micro ondernemers, terug naar de ambacht". De Honigfabriek, op dat moment nog een ruwe en besloten plek heeft Bas Hoebink gevraagd om daar zijn Meesterproef te beginnen. Hij opende in januari 2014. Guus, Berend en Bas maken kennis en het klikt meteen. Een paar maanden later openen ook de deuren de branderij van de broers Blommers en de koffiebar van Guus.

Guus: "Berend had het concept in Hamburg gezien, een koffiebranderij mét een bar. We wilden de koffiecultuur in Nijmegen echt veranderen. En ik? Ik wilde eigenlijk gewoon de beste koffie van Nijmegen gaan zetten, maar ook een plek creëren waar mensen samenkomen voor gezelligheid en een lekker kopje koffie."

"Als starters konden we op een relatief goedkope plek starten, en de plek paste precies bij het concept dat ik voor ogen had. Met de goede kwaliteit bonen van Blommers, verse melk van boer Spierings uit Oss en een fantastische industriële omgeving. Kan niet op toch?"

Guus: "Vanaf het begin wisten we al dat deze plek tijdelijk was. De Honig zou tijdelijk zijn en moest worden gesloopt. Maar inmiddels is de waarde van deze plek gestegen en in 2016 besluit de gemeenteraad dat de Honig niet helemaal gesloopt zal worden om zijn uitstraling maar ook de cultuurhistorische waarde te behouden. Met een aantal ondernemers die hier nu 'huishouden', ontwikkelaars en de gemeente zijn we om tafel gegaan om de plannen uit te werken."

"Dat is best een unieke situatie, als ondernemer huur of koop je een pand, en veel dingen staan dan al vast. Met een doorstart of een deel dat zou worden herbouwd zou ik aan een aantal knoppen kunnen draaien en dat kan nu ook, nu we een volwassen onderneming zijn. Misschien wordt er een deel gesloopt, en een deel gerenoveerd. Veel kan ik er niet over zeggen. We willen in ieder geval bepaalde voorzieningen behouden voor de wijk. Het zou een heel mooi stukje van de stad kunnen worden waar oud en nieuwe samen komen, zoals bij de Biotex fabriek in Bottendaal. Het idee is in ieder geval om De Nieuwe Honig de dorpskern te laten zijn voor de nieuwe stadswijk Het Waalfront. Een kern waar de kwaliteit van leven centraal staat."

"Een kleine branderij aan het randje van de stad en een koffiezaak die de allerbeste koffie moest gaan schenken, apart van elkaar maar wel met dezelfde deur waar de tekst uit een Tarantino film boven hangt: "I don't need to tell you how f*cking good my coffee is". In het begin was het best wel spannend qua locatie maar ook om speler te zijn in de koffiewereld, uiteindelijk schenken nu veel meer ondernemers Blommers coffee en hebben wij de eerste latte-art wedstrijd in Nijmegen georganiseerd. Alle barista's uit de stad werden uitgedaagd tijdens de Latte en de Zatte die wij hosten. Zo is het een beetje gaan groeien."


Olaf, Guus en Milo bij First Things First.

"Meestal maken we vier verschillende toasts en twee quiches waarvan altijd één gerecht veganistisch is. We vinden het leuk om net even andere broodjes te maken dan de standaard. Voor de nieuwe kaart maken we een broodje met aardpeer en een broodje met steak tartaar van tomaten. Altijd mee met het seizoen, gezond, maar ook creatief. Zo hadden we een keer een veganistisch eiersalade en dan moet iedereen even wennen, maar we proberen altijd een beetje op het randje te gaan zitten."

"De koffie is eigenlijk nooit dezelfde koffie, we hebben vaak twee koffies op de molen die we continu aanpassen voor de perfecte smaak. Het is leuk om mensen te laten proeven hoe je die verschillen terug proeft in de koffie. En veel van onze gasten drinken graag melk in hun koffie en die komt bij ons vers van boer Spierings uit Oss, dat is zulke romige lekkere melk. Met een mooi shot espresso en een zwaan of paard van Milo erin, dat is toch genieten?" – Guus Neijenhuis

First Things First

Waalbandijk 14B
6541 AJ Nijmegen
Bekijk de locatie

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link

Dit vind je misschien ook leuk