Expat life in Nijmegen: Sanchitta, Bangladesh

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Sanchitta uit Bangladesh...

"Je zou kunnen zeggen dat ik voor de liefde naar Nijmegen ben verhuisd. Mijn man kreeg een baan aangeboden in de stad, dus verhuisde ik van Bangladesh naar Nederland. Maar het was niet gemakkelijk, vooral in het begin niet. In Bangladesh ben ik tandarts, maar hier heb ik een BIG-registratie nodig om als tandarts te kunnen werken - en daarvoor heb ik B2+ niveau Nederlands nodig.

Op dit moment ben ik Nederlands aan het leren en ik hoop dat ik aan het eind van dit jaar C1 niveau heb. Maar het is een erg lang proces. Het kost me nog ongeveer tweeënhalf jaar om de BIG-registratie te halen.

Toen ik net verhuisde, kon ik niet werken als tandarts, ik had hier geen vrienden, en omdat het midden in een afsluiting zat, kon ik ook niet uitgaan. Uiteindelijk heb ik een master Global Health aan de Universiteit Maastricht gedaan en daar heb ik internationale en Nederlandse vrienden leren kennen. Nu werk ik als tandartsassistente met mijn Bangladeshi diploma. In het begin eiste de verhuizing echter een tol op mijn geestelijke gezondheid.

Een van mijn favoriete plekken in de stad is het standbeeld van Het Gezicht van Nijmegen. In het begin, als ik me niet goed voelde, gingen mijn man en ik daarheen en dronken dan thee aan de rivier. Ik ga er nog steeds heen om te mediteren. Je kunt daar namelijk bij de rivier zitten, terwijl je naar de stad kijkt. Daar geniet ik echt van.

Natuurlijk mis ik het eten uit Bangladesh nog steeds, ik mis mijn familie en mijn vrienden, maar ik heb me gesetteld. Er is één groot cultureel verschil dat me opviel na corona: als ik buiten kwam en mensen passeerde - zelfs als ik ze niet kende - zeiden ze altijd 'hoi'. Dat was heel verrassend voor me. In mijn cultuur groet je iemand niet op straat als je diegene niet kent. De mensen zijn hier erg vriendelijk.

Als ik één advies mag geven aan iedereen die hierheen komt, vooral als ze in de medische sector werken, is het om Nederlands te leren voordat je verhuist. Als je bijvoorbeeld ingenieur bent, is Nederland een geweldige plek om te werken. Maar in de geneeskunde is het een uitdaging, alleen al vanwege de taal."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.