De Museumwinkel, uniek in zijn soort

| Luus Veeken

Nijmegen heeft veel bijzondere winkels met een speciaal aanbod, voor specifieke klantengroepen. De Museumwinkel in de Van Welderenstraat is daar een van. Opgezette dieren, mineralen, skeletten, schelpen etc. tref je er aan. Maar er is meer… ze zetten zelf ook dieren op. IntoNijmegen redacteur Luus Veeken nam er een kijkje en sprak met Nicolette Naphausen, mede-eigenaar van De Museumwinkel. En onze fotograaf Tycho van Dijk maakte prachtige foto's. 

Van links naar rechts: Erwin, Sophie en Nicolette
Van links naar rechts: Erwin, Sophie en Nicolette (fotografie van De Museumwinkel)

De Museumwinkel is zo’n winkel waar niet alleen kinderen hun neus tegen de etalageruit drukken om een glimp van het aanbod op te vangen, maar ook volwassenen. Want zeg nou zelf, je ziet toch niet iedere dag een winkel waar een opgezette heuse tijger, wolf of pelikaan te koop is. En of je nu op zoek bent naar een muizenskeletje, een fossiele vis, exotische vlinders, pauwenveren of een Vliegende Herculeskever, ook daarvoor kun je in De Museumwinkel terecht. Nicolette (mede-eigenaar) vertelt: ‘Toen we zo’n negen jaar geleden bezig waren de winkel in te richten, zeiden we tegen elkaar: Het lijkt wel een museum’. En zo is De Museumwinkel, voluit Museumwinkel.com, geboren.


Emerald arassari 

Een tweede leven

Wat helemaal bijzonder is: De Museumwinkel verkóópt niet alleen opgezette dieren, maar prepareert ze ook zelf. In het atelier achter de winkel geven professionele preparateurs dieren die op een natuurlijke dood gestorven zijn een tweede leven. Dat ze daarbij goed werk leveren is zonder twijfel. Drie van de vijf preparateurs – ook wel taxidermisten genoemd – zijn Nederlands kampioen prepareren. De preparateurs werken uitsluitend met dieren die in dierentuinen zijn gestorven of in opdracht. Heb je een huisdier dat gestorven is en wil je de aanblik en touch van je lieveling niet missen, dan kun je bij de taxidermisten van De Museumwinkel terecht. 


Taxidermisten (fotografie van De Museumwinkel)

Vlinders in De Museumwinkel

De Museumwinkel werkt nauw samen met vlindertuinen in o.a. Peru en Suriname. Nicolette vertelt dat ze de vlindertuinen zelf hebben bezocht om zich ervan te verzekeren dat ze verantwoord met de live stock omgaan. Vlinders leven zo tussen de vijf en tien dagen, daarna worden ze naar De Museumwinkel getransporteerd en daar geprepareerd. Ze ontvangen vlinders in allerlei kleuren, maar vooral de blauwe zijn echte eyecatchers. Kijk je vanuit een andere hoek naar de vlinder dan veranderen ze licht van kleur, dit verschijnsel heet ‘iriserend’.

Een nieuwe pauw voor het Kronenburgerpark

De Museumwinkel heeft duurzaam werken hoog in het vaandel staan. Toen er onlangs een pauw van het Kronenburgerpark is doodgegaan, heeft De Museumwinkel de vogel gekregen om op te zetten. De Museumwinkel heeft op zijn beurt het Kronenburgerpark een nieuwe pauw gegeven. Dit is maatschappelijk verantwoord ondernemen, met aandacht voor de lokale situatie.

Winkelier van het jaar

Met trots vertelt Nicolette dat ze dit jaar zijn uitgeroepen tot Winkelier van het Jaar. Ze vindt de verkoop van dieren die jezelf hebt opgezet uniek, letterlijk enig in zijn soort. ‘We werken veel voor natuurmusea, dierentuinen, universiteiten, interieurbedrijven en dergelijke’, vertelt Nicolette. ‘Maar ook particulieren weten de winkel te vinden. Doordat we een winkel met zo’n bijzondere collectie hebben zijn we landelijk bekend’, zegt de Nicolette. Doordat ze landelijk bekend zijn heeft De Museumwinkel veel klanten buiten Nijmegen. Die komen dan naar de winkel en maken er meteen een dagje Nijmegen van. En dat is natuurlijk ook leuk voor de andere ondernemers hier in de stad.  

Demodag

Nieuwsgierig geworden? Wil je de taxidermisten weleens aan het werk zien? De Museumwinkel organiseert zo’n tweemaal per jaar een demodag, waarop je ook een kijkje in het atelier kunt nemen. De volgende demodag is op woensdag 16 oktober.

De Museumwinkel.com
Van Welderenstraat 114, Nijmegen
Website: de museumwinkel.com

Zie hieronder nog enkele foto's van Tycho van Dijk: 

Woestijnvos 


Gordeldier

Bloedhond


Duyvenbodes lori 

 

Fotografie: Tycho van Dijk

Dit vind je misschien ook leuk