December: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

Benieuwd naar wat cultureel Nijmegen voor deze maand in petto heeft? Houd je vast, want hier zijn onze cultuurtips voor december!

Sommige activiteiten zullen niet plaats kunnen vinden m.b.t. de avond lockdown. Raadpleeg de website van de aanbieder voor meer informatie. 

Festivals

18 december 2021 t/m 9 januari 2022 – Feest van Licht

Locatie: Museumpark Orientalis
Tijdens het Feest van Licht van 18 december 2021 t/m 9 januari 2022 wordt het bijzondere erfgoed van museumpark Orientalis in de schijnwerpers gezet. In het hoofdgebouw is een kerststallententoonstelling te zien met de prachtige kerststallen uit de collectie Houtzager en het kerstdiorama van Fred van de Zwet en Roel van der Dulk. Kijk voor alle informatie op www.feestvanlicht.nl

10 t/m 12 december – Storytelling Festival Nijmegen

Locatie: De Thiemeloods
In het weekend van 10 t/m 12 december vindt het allereerste Storytelling Festival Nijmegen plaats in de Thiemeloods. Luister dit weekend naar de verhalen van de ander, verdiep je eigen verhaal via workshops of kom kijken naar de verhalen achter Nijmegenaren in de expositie van ‘De Mensen uit Nijmegen‘. Entree is gratis! 

Theater, dans en meer

1 december  – WRAK

Locatie: Concertgebouw De Vereeniging
Actrice en theatermaker Fadua El Akchaoui, onder andere te zien in de hitvoorstelling Melk & Dadels en de bioscoopfilm Meskina, neemt je in WRAK mee op een roadtrip door haar waanzinnige leven. Via auto’s, klootzakken en onzekerheden gaat ze in deze humoristische ‘coming-of-age’, onder regie van Daria Bukvić, op zoek naar zichzelf.

2 t/m 4 december  – Een ogenblikje alstublieft...

Locatie: Voormalig belastingkantoor
'Een ogenblikje alstublieft…' neemt je mee naar het oude belastingkantoor van Nijmegen. Wie hier binnenstapt, ervaart een mengeling van gastvrijheid en intimidatie. Het is een bizarre plek waar burger en ambtenaar elkaar konden ontmoeten, maar toch strikt van elkaar gescheiden bleven. Had je een probleem, dan ging je naar binnen. Of je een oplossing kreeg, was maar de vraag.

13 december  – NDT1    

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
William Forsythe (VS) veroverde de danswereld met zijn innovatieve en dynamische benadering van de kunstvorm wat hem in de internationale schijnwerpers zette. Woven State markeert een hernieuwing van de relatie met Forsythe in een drieluik van werken.

Muziek en concerten

2 december – Joep Beving

Locatie: Concertgebouw De Vereeniging
Joep Beving is al van jongs af aan één met de piano. Hij werd gedwongen om zijn muzikale studie aan het conservatorium te beëindigen en ging in plaats daarvan door naar de universiteit. Zijn liefde voor zijn instrument is echter nooit verloren gegaan.

7 december – JIN-sessies Richie Reichgelt

Locatie: Brebl
Richie Reichgelt (1989, Nijmegen) is een graag gehoorde jazzgitarist en muzikale duizendpoot. Tijdens en na zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag heeft hij zich ontwikkeld tot een zeer veelzijdige gitarist. Met verschillende genres in zijn vingers, van jazz tot pop tot aan Braziliaanse muziek, kan hij zijn virtuositeit kwijt bij tientallen artiesten en bands.

21 & 22 december – BLØF

Locatie: Poppodium Doornroosje
De sympathieke Zeeuwse rockers van BLØF hebben de afgelopen jaren alles bereikt wat je in Nederland kunt bereiken: bijna veertig hits, Edisons, een uitverkochte Ziggo Dome en een eigen festival genaamd ‘Concert At Sea’. Toch klinkt het viertal gretiger dan ooit. Aan inspiratie is er geen gebrek!

En nog veel meer te zien deze maand, zoals de eigenzinnige artiest Spinvis, de wereldberoemde zangeres Maria Mena, de nog altijd populaire Jeugd van Tegenwoordig en allerlei grootse kerstconcerten en -shows! Bekijk de Uitagenda en plan jouw muzikale maand alvast vooruit.

Expo en kunst

1 december t/m 19 december – Bahlmann en Co

Locatie: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
In 1839 opent Bernhard Bahlmann het eerste warenhuis van Nijmegen. Het is zijn vijfde winkel in Nederland. Deze tentoonstelling in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis gaat over Bernhard Bahlmann, zijn belangrijke bijdrage aan het moderne winkelen en zijn verwevenheid met Nijmegen.

1 t/m 31 december – De kunst van het verdedigen

Locatie: De Bastei
Ontdek een uniek stukje Gelderse geschiedenis in deze expositie van De Bastei. Reis terug naar de 16e eeuw en verken De Bastei zoals deze 500 jaar geleden bedoeld was. Leer de kunst van het verdedigen op één van de archeologische hotspots van Nederland.

1 t/m 19 december – Play Pause Forward

Locatie: Expo Bart
Expo Bart sluit 2021 af met het aller laatste programma op het Honigcomplex. Na acht jaar, meer dan 35 exposities en tientallen samenwerkingen met kunstenaars en organisaties, verlaten ze de voormalige Bouillonblokjes- en Brintaruimte.

Voor kinderen

12 december  – BonteHond, SUPERSLOW (2,5+)

Locatie: De Lindenberg
SUPERSLOW is een muzikale voorstelling met theatrale hiphop en weinig woorden. Geen dans, geen theater, geen muziek. Het zit overal tussenin. Deze voorstelling is een ode aan het avontuur, aan nieuwe dingen ontdekken en uit je comfortzone breken. Hetgeen waar peuters het allerbeste in zijn.

19 december  – Robbie & Roef (3+)

Locatie: De Lindenberg
Robbie en Roef zijn een tweeling. Mensen met oude ogen zien dat meestal niet zo goed, maar voor de tweeling is hier geen twijfel over. Robbie & Roef is een avontuurlijke en fantasievolle kindervoorstelling over verder kijken dan je neus lang is, vriendschap, verbinding én elkaar kwijt raken.

Ook zijn er weer spannende, leuke en meeslepende kinderfilms te zien deze maand, zoals Dragon Girl en Captain Nova. Deze en meer films zijn de hele maand te zien in filmhuis LUX.

Dit vind je misschien ook leuk...