Wandelpad 'Godin van de Flora' verbindt de Nijmeegse stadsparken met historie

'Godin van de Flora' verwijst naar de Romeinse Godin van de Bloemen en de Lente' rondom de stad Nijmegen. Vanaf het nog nieuwe station Heijendaal komt een mooi wandelpad om de Flora en Fauna te doen herleven via een wandelpadroute. Het wandelpad 'Godin van de Flora' loopt door landgoed Heijendaal, waarook een Romeinseweg doorheen loopt.

Tijdens de wandeling van onze wandelroute konden wijzelf ervaren over het contrast vanuit het donker naar het witte sneeuwlicht van de route. In dit bijzondere witte licht van sneeuw, staat ook een oude kersenboom in stadspark 'Groene perron' om de biodiversiteit uit de stad te gaan verbinden. Met deze bijzondere ervaring tijdens de wandeling vanuit het contrast van het witte sneeuwlicht, kregen de gebouwen uit deze route plotseling een geheel andere aanzicht en stonden in schril contrast met de biodiversiteit van de stad.

Metaequoia Glyptostroboide

Op het Campus terrein van de Radboud universiteit staat een grote boom (Metaequoia Glyptostroboide) te pronken boven zijn sterrenhemel. De biodiversiteit van het Campusterrein is vanuit de lucht nu ook goed te zien, hoe het licht van de sneeuw zich verder beweegt. Deze boom zorgt ook voor de aardse verbinding van de 'Godin van de Flora'.

Parkeerplaats Campus terrein autoloos vrij

Op de foto in dit persbericht kunt u goed zien dat deze parkeerplaats door de sneeuw even is overgenomen met de biodiversiteit van de stad. Onze werkgroep streeft ernaar dat deze verbinding in het voorjaar gestalte gaat krijgen, door inheemse bloemenzaden te gaan oosten die in het voorjaar langs de parkeerplaats te vinden zijn.

Zo heeft onze werkgroep wat zaden verzameld uit de Koningskaarsen, Morgensterren en Teunisbloemen, die in het komend voorjaar voor de wandelroute te gebruiken zijn. Zo helpen wij bij het inzaaien de natuur een handje om de biodiversiteit van de stad te verbinden.

Feest van de Biodiversiteit van de Stad

In stadspark 'Groene perron' staat een oude kersenboom die in het voorjaar volop gaat bloeien, waar het gezoem van de Bijen goed te horen zijn. Door de bevruchting van deze bloemen door de Bijen, komen vanaf mei, juni de bevruchte kersen weer speciaal in zicht. 

Bijen paviljoen Spoorkuil Bottendaal

In de spoorkuil in de Wijk Bottendaal, Nijmegen Oost staat een oude N.S. Seinhuis die al vele jaren lang leeg staat. Dit Seinhuis zou een geschikte plek zijn om een Bijenpaviljoen in te richten voor de Honing Stads Bij. Er is enkele jaren geleden aldaar ook een actieve werkgroep, die de grond aldaar in langdurige bruikleen van de gemeente Nijmegen heeft verkregen, om o.a. de Wilde averuit planten aldaar een blijvende beschermstatus te bieden. Deze beschermde planten staan daar meer dan honderd jaar te groeien en te bloeien.

Om dit heugelijk feest met alle Natuur en Kunstliefhebbers te gaan vieren, willen wij met onze werkgroep een echte Biodiversiteit kersentaart maken, om de 'Godin van de Flora' te behagen en de wandelroute te verbinden met de Stad Nijmegen. 

Dit vind je misschien ook leuk