Judith en Ewan runnen vrijwillig een eigen restaurant voor het goede doel

| Lunya van Wunnik

Student zijn en dan al je eigen restaurant runnen: Judith (21) en Ewan (21) organiseerden zelf het pop-up restaurant Happietaria om geld op te halen voor het goede doel. “Je hoeft niet op wereldreis te gaan om iets goeds te kunnen doen voor de wereld. De grootste verandering begint juist in je eigen omgeving.”

Er hangt een gezellige, betrokken en gemotiveerde sfeer in het Happietaria restaurant in Malden. De jonge studenten zijn druk bezig met het ontvangen van gasten en het inschenken van speciale drankjes achter de bar. De menukaart staat namelijk vol met drankjes met bijzondere namen zoals ‘vaste prik’ en ‘groen draakje’ die mensen zelf bedacht en gekocht hebben tijdens een Happietaria veiling om geld op te halen voor het goede doel. 

De voorbereiding voor Happietaria zijn al sinds afgelopen zomer in volle gang. Samen met drie andere bestuursleden hebben Judith Hupkens (voorzitter) en Ewan van Beijnum (PR- coördinator) een compleet pop-up restaurant opgezet. Met een volle menukaart en 450 vrijwilligers openende ze op 14 februari dan echt hun deuren. Het restaurant blijft voor zes weken geopend. 

Happietaria Nijmegen

Dit jaar is alweer de twaalfde Nijmeegse editie van het pop-up restaurant Happietaria. Het restaurant wordt ongeveer iedere twee jaar opgezet om geld op de halen voor een goed doel. Dit keer gaat de ‘draaiwinst’ naar een Tearfund project in Haïti. ““Dit project viel ons meteen op tussen alle andere goede doelen”, vertelt Judith. “Het is een heel mooi initiatief dat jonge mensen in Haïti een beter toekomstperspectief biedt.” 

Het toekomstperspectief van deze jongeren wordt dankzij het Agri-business project gerealiseerd. Het doel van dit project is om kansarme jongeren te leren hoe ze hun talenten op een goede manier kunnen inzetten waardoor ze in de toekomst een eigen bedrijfje kunnen starten. Hierdoor kunnen zij een mooiere en stabielere toekomst voor zichzelf creëren. 

“We hopen uiteindelijk een totaalbedrag van 25.000 euro op te halen”, vertelt Ewan. Naast het ophalen van dit geldbedrag zetten zij zich ook in om meer bewustwording te creëren. “Iedere gast krijgt een bewustwordingspraatje over het project waar geld voor wordt ingezameld.” Daarnaast worden er ook gerechten gereserveerd die typisch zijn voor de streek in Haïti - zoals Haïtiaanse Joumou soep.

De keuken van Happietaria.

21 en je eigen restaurant runnen 

Ewan en Judith werken zo’n vier dagen per week in het restaurant. “Het is elke dag weer chaos maar het is zo leuk om te doen”, vertelt Judith. Ze hebben allebei geen enkele ervaring met het runnen van een eigen restaurant maar dat maakt de ervaring juist zo bijzonder. Want welke 21-jarige kan nou zeggen dat hij of zij een eigen onderneming heeft gerund die ook nog eens iets bijdraagt aan het verbeteren van de wereld. 

Het concept voor het pop-up restaurant hebben ze dan ook helemaal zelf bedacht en opgezet. Ook zijn ze op zoek gegaan naar vrijwilligers. Per avond hebben ze namelijk zo’n 15 man personeel nodig om het restaurant draaiende te kunnen houden. “Het is gezellig om met allemaal leeftijdsgenootjes samen te werken”, vertelt Ewan. “We zijn allemaal studenten en hebben daardoor veel gemeen. De bonding is erg groot.” Elke avond wordt er dan ook samen nageborreld en gezellig gekletst. De studenten zijn meestal tot in de laatste uurtjes in het restaurant aanwezig. 

Iedere avond zijn er twee shifts van zo’n 2,5 uur. De eerste shift loopt van vijf tot half acht en de tweede van acht tot half elf. Tijdens het dineren wordt er niet alleen gegeten. Er worden ook goede gespreken gevoerd en lootjes getrokken. Een jarige gast wint deze avond een tasje met verschillende spulletjes die geleverd zijn door sponsoren. De sponsoren zijn een belangrijke bron van inkomsten voor het restaurant. Ook zijn er in de afgelopen maanden door de studenten verschillende inzamelacties georganiseerd om nog meer geld op te halen. Met hun drankveiling hebben zij een aantal weken geleden bijvoorbeeld zo’n 1.016 euro opgehaald. 

Het bestuur van Happietaria. 

 

Bewustwording

Het restaurant heeft een bijzondere samenstelling die jong en oud samenbrengt. Maar er is een ding dat iedereen met elkaar gemeen heeft: ze willen allemaal graag iets bijdragen aan het creëren van een betere wereld. De Happietaria experience is meer dan alleen een avondje uiteten gaan. “De gasten die hier komen eten zijn vaak al bekend met het concept en willen graag helpen”, vertelt Ewan.

Maar wat is dan de drijfveer van deze studenten die zich een jaar lang intensief inzetten voor het Happietaria project? Judith vertelt dat het haar meest unieke en grootste uitdaging is tot nu toe. “Het is bizar om binnen zo’n korte tijd zelf een volledige onderneming op te zetten.” Ze is dan ook erg trots op alles wat ze tot nu toe bereikt hebben met het restaurant. Ook merkt ze dat de grootste verandering juist begint in je eigen omgeving.  “Je hoeft niet op wereldreis te gaan om iets goeds te kunnen doen voor de wereld.”

“Met dit project kan ik vanuit Nederland impact maken met iets wat ik zelf heel erg leuk vindt om te doen”, vertelt Ewan met een grote lach op zijn gezicht. “Ook inspireer je de mensen om je heen waardoor je nog meer impact kan maken.” Zijn opa vertelde hem als kind altijd dat je van geven niet armer wordt. Je investeert je tijd namelijk in iets goeds en krijgt er twee keer zoveel plezier en levenslust voor terug. Ewan is het met hem eens. Hij loopt naar de deur en begroet vrolijk de nieuwe gasten. Vanavond is hij namelijk de gastheer. 

Dit vind je misschien ook leuk: