Expat life in Nijmegen: Antonia, Duitsland

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Antonia Leise uit Duitsland...

"Ik was net achttien geworden toen ik naar Nijmegen verhuisde. Het was 27 augustus 2016, Barack Obama was nog steeds de Amerikaanse president, Elizabeth II de koningin van Engeland - en ik was twee weken voordat ik hierheen verhuisde om aan de Radboud Universiteit te gaan studeren, afgestudeerd op de middelbare school in Duitsland.

Ik weet niet helemaal zeker waarom ik in 2016 naar Nijmegen verhuisde – misschien een verlangen naar avontuur. Ik had de stad pas twee keer eerder bezocht en had de Nederlandse spreekvaardigheden die je kunt verwachten als je twee weken lang Duolingo gebruikt. Het was, per definitie, een beetje gek. En op mijn tweede dag in de stad verdwaalde ik volledig.

Het kostte me waarschijnlijk vier en een half uur, een aardige buschauffeur, iemand van de universiteitsbibliotheek die een kaart voor me uitprintte, een klasgenoot die ik tegenkwam en een hoop lef om terug te komen in Vossenveld, waar ik toen woonde. Wat ik toen nog niet wist, was dat verdwalen in Nijmegen een soort inwijdingsritueel is voor internationals die naar de stad verhuizen.

De ene na de andere international die ik heb gekend is ooit verdwaald in Nijmegen. Voor een uurtje of twee, soms meteen in het begin, soms na een paar weken of zelfs maanden. En, letterlijk of figuurlijk, ik ben op een aantal onverwachte plaatsen beland toen ik hier woonde. Ik verhuisde voor een bachelor in psychologie. Zes jaar later ben ik bijna afgestudeerd in geschiedenis en werk ik als journalist.

Nijmegen was in 2016 onbekend terrein voor mij - zes jaar later is het mijn thuis geworden. Met alle mooie stukjes die ik onderweg heb gevonden. Toen mijn partner en ik op zoek waren naar een koffie voor tijdens onze lockdownwandelingen in 2020, stuitten we op CoffeeLab en het is nog steeds mijn go-to plek voor het kletsen met vrienden en een koffietje, vooral als we allemaal weer een beetje verdwaald zijn.

Ik vond de beste taart van de stad terwijl ik een interview deed in De Kantine, de beste veganistische hamburger in De Blaauwe Hand, en een paar van mijn beste vrienden terwijl ik op de bus wachtte of in mijn eentje thee dronk in een café. Nijmegen is zo'n geweldige plek om te verdwalen, omdat er altijd wel iets te vinden is - en meestal precies wanneer je het het minst verwacht."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.