Tips voor culturele uitjes in maart

Ook in maart is het in Nijmegen weer goed toeven. Natuurlijk vind je in onze uitagenda álle toffe tips, maar voor wie door de bomen het bos niet ziet, hebben we hier een aantal leuke uitjes op een rij gezet.

Festivals & feestjes

9 maart 2024 – Voorrondes Dag van het Levenslied

Locatie: De Lindenberg
Voor fans van het oerhollandse levenslied! Smeer je keeltje en zing mee met de mooiste smartlappen. Deze avond geniet je in de Lindenberg van de heerlijkste meezingers en tranentrekkers in de voorrondes voor het festival op zondag 11 mei 2024. Wie zie jij dan graag terug? Iedereen in het publiek beslist namelijk mee. Loop je kans niet mis!

12 t/m 17 maart 2024 – InScience Filmfestival

Locatie: LUX Nijmegen (hoofdlocatie)verschillende locaties in de stad
Met 59 films, waarvan 36 premières ben je tijdens InScience 2024 wel even zoet. Zes dagen lang zijn er allerlei films over wetenschap te zien. Maar dat is niet alles! Het programma heeft ook verdiepende talks, discussies, experimenten en kunstinstallaties. Het thema is dit jaar 'Taal'.

30 maart 2024 – Planet Rose

Locatie: Doornroosje
Op 30 maart viert Doornroosje de 29e verjaardag van Planet Rose met vier DJ’s die op hun eigen manier ongelooflijk vernieuwend de scene voorwaarts pushen. Geniet van de draaikunsten van LB aka Labat, Tafkamp en X CLUB., met openingsdansjes van opkomend talent Flansie.

Muziek & concerten

7 maart 2024​ – Jazzbravoure: Cheek, Frerichs, Haanstra & Peet!

Locatie: Thiemeloods
Met uitsluitend muziek uit eigen repertoire komen Cheek (saxofoon), Frerichs (pianist), Haanstra (bassist) en Peet (drums) op 7 maart de Thiemeloods opfleuren. Hun muziek is rijk aan harmonie en kleur, met veel vrijheid voor improvisatie. De ritmesectie combineert diepe grooves met speelsheid voor een avontuurlijke concertervaring.

15 maart 2024 – Bumble B Boy

Locatie: Doornroosje
De van oorsprong Australische Nijmegenaar Bumble B. Boy presenteert in Doornroosje zijn debuutalbum. Hij omschrijft zichzelf als art-punkartiest en mislukte kinderentertainer. Hij verlegt grenzen met zijn unieke mix van theater, verhalen vertellen en elektrische punkenergie. Verdere genres die de revue passeren: disco, art-rock, afrobeat, Japanse surfrock, psychedelica en circusmuziek. Komt het zien!

30 maart 2024 – Passiemuziek in kerk en kroeg

Locatie: Concertgebouw De Vereeniging
Op deze avond klinkt muziek van vocalisten Stile Anico, die de renaissance en vroege barok induiken. Radiopersoonlijkheid Arinde Jonker beantwoord verder onder andere de volgende vragen: wat voor rol speelt muziek in de kerk in de renaissance en vroege barok? Is het imago van de kerkelijke Passiemuziek een beetje af te stoffen? Nieuwsgierige aagjes horen het deze avond.

Expo & kunst

t/m 15 maart 2024Expositie Ratjetoe ii

Locatie: De Lindenberg
Al vanaf 10 februari 2024 kun je bij Expo Podium in de Lindenberg je oog laten vallen op schilderkunst, aquarellen, potloodtekeningen, papiersnijwerk en prints. Deze kunst is gemaakt door deelnemers aan het UNIT Atelier. Sommige stukken spreken van focus en ambacht en verschillende, doordachte technieken. Andere kunstenaars gaan meer op hun gevoel af en werken zonder plan.

2 t/m 24 maart 2024 – Herzien

Locatie: LangeHezel46
In de expositie ‘mijn vlakke land’ ontmoeten Tregot en Gerritz elkaar in vorm en kleur en verbinden een stukje historisch erfgoed van LangeHezel46 met het eeuwenoude vlakke land bij de oudste stad van Nederland. Een unieke, elkaar versterkende combinatie.

t/m 21 april 2024 – Vogelvreugd

Locatie: Valkhof Museum
Aandacht en liefde voor vogels hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot ver in het verleden. In de kunsten symboliseren de gevleugelde dieren vrijheid en vreugde, maar juist ook hun tegenpool: de gekooide vogel, droefheid. Door de eeuwen heen worden ze bestudeerd, beschreven en afgebeeld. In deze presentatie toont de Radboud Universiteit vogels in en rond Nijmegen.

Theater, dans en meer

3 maart 2024​ – Renee Coralie van Beek, Hosseini

Locatie: De Lindenberg
Wat doe je als je geliefde is uitgeprocedeerd? Hosseini is een aangrijpend autobiografisch portret van Renée Coralie van Beek.

17 maart 2024 – Meters Maken

Locatie: De Vasim
Meters Maken wil ervoor zorgen dat straattheater voor iedereen toegankelijk is. Op zondag 17 maart vind je bij De Vasim verassende, professionele straattheateracts die nieuw werk aan het publiek presenteren: recht voor de raap, vindingrijk en altijd in interactie met het publiek. Dit is een try-out-evenement waarop je de acts kunt zien die komend seizoen de festivals afgaan.

30 maart 2024 – NDT2: The beauty of it all

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
The beauty of it all combineert de rijke geschiedenis van het Nederlands Dans Theater (NDT) met nieuwe perspectieven. NDT 2 danst deze avond 27’52” (2002) van Jiří Kylián en viert het 25-jarig bestaan van Minus 16 van Ohad Naharin, wat in 1999 voor NDT 2 is gemaakt. Ook danst NDT 2 een wereldpremière van nieuw gezicht Maxine Doyle.

Voor kinderen

3 maart 2024 – Studio Figur, Het mooiste blauw (6+)

Locatie: De Lindenberg
Laat je meevoeren naar een fantasievolle wereld vol zwevende lichtjes, kleurrijke dieren en pratende bomen. Het mooiste blauw is prachtig figurentheater over de moed vinden om anders te zijn en (durven) staan voor waar je in gelooft.

10 maart 2024 – Rapunzel de Musical (4+)

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Het welbekende verhaal over het meisje met haar prachtige lange haren komt tot leven. Met Sita Vermeulen als Rapunzel, betoverende liedjes, schitterende kostuums, een groots decor en een flinke dosis humor.

24 maart 2024 – Theatergroep Drakenvlieg speelt Reutelkeutel (5+)

Locatie: Eva's Theatertuin
‘Reutelkeutel’ gaat over prinses Zwier die haar vader moet bevrijden van de nogal vreemde betovering van heks Zora. Omdat Zwier avontuurlijk is ingesteld wordt van haar verwacht dat zij dit wel eventjes doet. Maar ja, waar woont die heks eigenlijk die haar vader vervloekt heeft?

Dit vind je misschien ook leuk...