Tinus Weijkamp - Café van Ouds

"Op één van de 16 kranen vindt iedereen wel een bier die hem/haar aanspreekt".

 

Het was een regenachtige dag ergens in september 2012 en ik was met mijn vriendengroep in Café de Mug, ons stamcafé. Daar hoorden we van eigenaar Martien dat hij de Mug verkocht had. Verbijstering, ongeloof en verdriet werden door ons weggespoeld met een paar flesjes Brand-Up. Wat als "ons" Café de Mug heel anders zou worden en we geen speciaalbier meer konden drinken? Waar moeten we naartoe? Wat nu? Het bier vloeide rijkelijk, de discussies werden heviger en de dromen werden groter. Tot op vandaag weten we nog steeds niet wie het geniale idee opperde… “Laten we zelf een café kopen!”. Van de tien aanwezigen, riepen vijf gekken al snel: “Ja, dat is een goed idee!” We gaan nu echt eens werk maken van deze jongensdroom!

Eén van de 16 kranen bij Café van Ouds

 

Van Ouds staat bekend om zijn assortiment aan speciaal bieren. Of wellicht beter gezegd, speciale speciaalbieren. Want tegenwoordig, en zeker in Nijmegen, onderscheid je jezelf niet meer zo snel met speciaalbier alleen. Bij van Ouds slagen we er continu in om echte parels van speciaalbieren eruit te pikken. Op één van de 16 kranen vindt iedereen wel een bier die ze aanspreekt.

Ons personeel is getraind in speciaalbieren, 3 personeelsleden hebben de Stibon bieropleiding niveau 1 doorlopen. Mariël bijvoorbeeld, is een waar bierkenner geworden en gaf tijdens de corona sluitingsweken fluitend bierproeverijen online. De combinatie van een bijzonder aanbod en goede barmensen maakt dat je lekker kunt gaan zitten, je smaak voorkeuren doorgeeft en op je wenken bediend wordt met steeds weer verrassende bieren. Ik ben dan ook enorm trots op ons personeel, want ga er maar aanstaan met zo'n enorm assortiment en de vele specials.

Café van Ouds in de Augustijnenstraat

 

Café Van Ouds is de naam sinds maart 2013. Hiervoor was de naam D'n August, verwijzend naar de Augustijnenstraat, vernoemd naar de Augustinuskerk. D'n August was van ouds profvoetballer Eric van Rossum. Van Rossum, een groot naam bij iedereen met een NEC hart, heeft met veel passie en toewijding de zaak gerund. Wij zochten in die tijd een betaalbare centrum locatie waar we een mooie Vierdaagse locatie konden opbouwen. Zo zijn we uitgekomen bij dit café op de Augustijnenstraat.

Het vaste publiek bij van Ouds is divers. Sociale mensen die zichzelf willen belonen met een lekker biertje en hierin graag wat nieuws proberen. Wellicht is dat ook wel wat ze bindt, stuk voor stuk Ontdekkers. Mensen die open staan voor iets nieuws, veelal met een brede kijk op de wereld, mensen die liefhebben. Niet voor niks is onze slogan: Voor de liefhebbers, door de liefhebbers. Ons publiek voelt zich echt onderdeel van het cafe, en terecht. Want voor ons zijn veel gasten simpelweg vrienden, zo werkt dat met een vriendengroep die samen een café kopen. En het leuke is, vrienden trekken vrienden en die hebben weer eigen vrienden. Steeds diverser. Soms komen we nu als café-eigenaren onze eigen zaak binnen en herkennen we niemand meer. Maar het zijn wel allemaal vrienden van vrienden van vrienden. Mooi hoe zoiets kan ontstaan. Dat kun je simpelweg niet bedenken of sturen als je het aangaat. Dat kan alleen ontstaan omdat mensen zich thuis voelen. Leuk feitje: onze meest trouwe stamgasten hebben een eigen barkruk bij Van Ouds.

Nijmegen is de perfecte plek voor Van Ouds, met de gezelligheid en sociale binding van een dorp maar de mogelijkheden van een stad. Mogelijkheden met name op het gebied van culturele rijkdom. Er is altijd wel iets te doen in Nijmegen, en wij genieten ook enorm van alle kleine festivalletjes die plaatsvinden. Hier proberen we als café ook een bijdrage aan te leveren, zo zijn we betrokken bij onder andere Mout Bierfestival, Iconic Tribute festival, Zomerbar 024, Drift, de Achtertuin en SMKMRKT.

Café van Ouds

Augustijnenstraat 33
6511KD Nijmegen

Bekijk de locatie


Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link.

Dit vind je misschien ook leuk