Sven Ratzke geeft indrukwekkende voorstelling in het OLT en wint Nijmeegse oeuvreprijs

| Heyta Melssen

‘We could be heroes’ is het derde deel van het internationaal vermaarde Bowie-drieluik van de Nijmeegse zanger en performer Sven Ratzke. Tegen het einde van de show biedt Ratzke zijn excuses aan. “Er zitten misschien mensen in het publiek die een avondje Bowie-covers hadden verwacht en die nu zijn teleurgesteld maar nee, ik doe geen tribute”, aldus de zanger. Het is een van de vele ironische sprongen die hij maakt en het wordt hem natuurlijk vergeven want intussen heeft hij wel gezorgd voor een onvergetelijke avond muzikaal theater van de bovenste plank.

Een volgepakt Openluchttheater, een ras-entertainer en een enthousiast publiek dat na afloop ook gretig gebruik maakt van de mogelijkheid om Ratzke even persoonlijk te spreken of een van zijn albums mee naar huis te nemen. Woensdag 9 juli is een avond om niet snel te vergeten.

De geest van David Bowie

Geen covers dus, maar de geest van David Bowie loopt door het optreden heen. In 2015 kreeg hij de persoonlijke zegen van de meester om zijn songs te gebruiken. Helaas is het nooit verder gekomen dan een contact via e-mail, maar hun levens vertonen wel parallellen. Het bohémienleven in Berlijn, de showelementen en de onderliggende boodschap: durf je uit te spreken, wees je eigen held en geloof in de verbinding in een verscheurde en verdeelde wereld vormen een rode draad.

De muziek van Bowie wordt afgewisseld met verhalen en anekdotes waarbij Ratzke zich ditmaal niet verschuilt achter typetjes maar het persoonlijk houdt en dicht bij zichzelf en bij Nijmegen blijft. Zijn eigen woonplaats en volgens hem de bakermat van vrijheid, ongedwongen sfeer en vrijgevochten cultuur. Wapperend met zijn enorme rode mantel verbeeldt hij hoe zijn avondwandelingen in Bottendaal verlopen.

Theatraal en intiem

Enerzijds staat Ratzke bekend om zijn theatrale optredens vol glamour, allure en ironie. Anderzijds geeft hij zijn publiek het gevoel gezien te worden. Hij spreekt mensen rechtstreeks aan en betrekt ze zelfs bij de show. Reacties worden door hem moeiteloos improviserend meegenomen in het verhaal waarin zelfs de kikkers in de vijver van het OLT een rol krijgen. Want verhalen vertellen, dat kan hij. Wild meanderend neemt hij zijn publiek mee naar zijn jeugd in Nijmegen, zijn optredens in Australië en zijn kunstenaarsleven in Berlijn, soms ironisch en bijtend, dan weer gevoelig en actueel.

Internationaal vermaard en nu ook lokaal geëerd

De vrijgevochten cultuur die Ratzke noemt ligt ook aan de basis van zijn eigen succes. Geboren in Nijmegen, opgegroeid in Ubbergen tussen hippies en kunstenaars, en onderwezen op het Karel de Grote College kon het niet anders dan dat zijn loopbaan de culturele kant op ging. En met succes. Hij krijgt lovende recensies in binnen- en buitenland voor zijn eigenzinnige muziektheatershows waarmee hij iconen als David Bowie, Marlène Dietrich en Jacques Brel eert en won al verschillende internationale prijzen voor zijn indrukwekkende oeuvre.

Niet alleen in het buitenland maar nu ook in Nijmegen wordt zijn talent gekend en erkend. Dit leverde hem de Karel de Grote Oeuvreprijs op, een prijs die eens in de vijf jaar door de gemeente wordt toegekend aan een stadgenoot voor het totale artistieke en culturele werk en de waarde ervan voor de stad Nijmegen. Afgelopen zaterdag 3 juli werd deze hem door burgemeester Bruls in de Lindenberg overhandigd.

Dit najaar treedt Sven Ratzke twee keer op in Nijmegen. Op 26 oktober met een speciaal programma ter ere van 25 jaar LUX en op 6 november in De Vereeniging met zijn nieuwe theatershow Dansen op de vulkaan.


Fotografie: Heyta Melssen

Dit vind je misschien ook leuk...