Stichting Hubert opent de deuren

| Ted van Aanholt

Afgelopen zaterdag vond de start plaats van de nieuwste “culturele vrijplaats” die Nijmegen rijk is. Verstopt achter de Sint Hubertusstraat in de wijk Hazekamp in een aantal grote, industriële loodsen gaan vijf jonge kunstenaars aan de slag om een nieuwe hotspot voor de Nijmeegse kunst te creëren. Stichting Hubert moet een plek worden waar zowel kunstenaars als kunstliefhebbers kunnen groeien. Met hun eerste project, het restaureren van de beruchte ‘Herman Broodbus’, weten ze in ieder geval direct de aandacht op zich te vestigen.

Terwijl de zon door de wolken heen breekt, een eerste aankondiging voor de mooie dag die te wachten staat, zijn de oprichters van Stichting Hubert nog druk in de weer om de laatste dingen klaar te zetten voor de openingsdag. ’s Nachts is een waterleiding gesprongen, waardoor de opbouw 's ochtends wat vertraagd is. ‘GVA 129’, de Arnhemse trolleybus die Herman Brood in 1990 beschilderde, is al wel te bewonderen en ook de eerste fans van Herman Brood zijn al op het terrein te vinden.

Een Arnhemse fan van de rockster vertelt uitgebreid over de geschiedenis van de trolleybus. Over de ophef die ontstond over de 25.000 gulden die Brood kreeg voor het beschilderen van de bus, en over hoe de bus na drie maanden al uit de roulatie werd gehaald door protest van de buschauffeurs. Toen een Arnhemse theatergroep de bus op een ruige manier gebruikte voor een voorstelling, stelde zij zich als ware beschermengel op door de opvoeringen te saboteren, zo vertelt ze. Vervolgens stond de bus jarenlang buiten onder een zijl, waardoor het kunstwerk door roest en vandalisme steeds verder aftakelde. Ze is opgelucht dat er nu in Nijmegen eindelijk goed voor de bus gezorgd wordt.

In de afgelopen maanden is de bus al grondig onder handen genomen, zoals te zien is in de fotoboeken die over het terrein verspreid liggen. Aan de schilderingen op de buitenkant is nog niks gedaan, zo vertelt initiatiefnemer Jop. Dat laten ze over aan restaurator Lydia Berkens, die eerst onderzoek gaat doen naar de status van de schilderingen. De afgelopen twee maanden zijn ze bezig geweest met de ‘lijst’ van het kunstwerk, oftewel de bus zelf. Inmiddels ziet het interieur er weer spik en span uit.

Stichting Hubert is echter nog veel meer dan de Herman Broodbus. In de loodsen die om de bus heen staan, moeten in de komende maanden een echte culturele vrijplaats gaan groeien. Er komen expositieruimtes, ateliers waar kunstenaars onder meer grote kunstinstallaties kunnen bouwen en de initiatiefnemers zijn druk bezig met een vergunning voor een café. Dat café moet ook voor een deel van de inkomsten gaan zorgen, waarmee vervolgens weer exposities geprogrammeerd kunnen worden.

De initiatiefnemers hebben ambitieuze plannen voor Hubert. Het moet een plek worden waar heel Nijmegen in aanraking kan komen met kunst. Ook mensen die denken dat ze niks hebben met het onderwerp, moeten straks hier kunnen ontdekken dat (moderne) kunst hun ook iets te bieden heeft. Daarnaast moeten beginnende kunstenaars de ruimte krijgen om ervaring op te doen met het exposeren van hun werk. Op die manier moet Hubert een plek worden waar zowel kunstenaars als bezoekers kunnen groeien op het gebied van kunst en cultuur.

Foto's: Ted van Aanholt

Dit vind je misschien ook leuk