September: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

Laat je verrassen door een scala aan culturele ervaringen in Nijmegen deze maand. Geniet van theatershows, festivals, concerten en kunstexposities en meer. Beleef cultureel Nijmegen in september!

Festivals & feestjes

2 september 2023 – Het Nest Festival

Locatie: Goffertpark
Op vrijdag 1 en zaterdag 2 september keert Het Nest Festival terug naar het vertrouwde Goffertpark. Op vrijdag kun je koekeloeren naar een groot scherm met de classic buitenbios en op zaterdag trek je Het Nest in. Dit keer gaat Het Nest terug naar de kern, naar de magie, naar het zaadje.

9 & 10 september 2023 – Open Monumentendag

Locatie: diverse locaties
Als ’old city young vibe’ bruist Nijmegen van de bijzondere plekken die elk hun eigen verhaal hebben. In het weekend van 9 & 10 september biedt Nijmegen ruim 50 gratis geopende monumenten en een gevarieerd programma voor volwassenen en kinderen. Het thema van de 37e editie van de Open Monumentendag is Levend Erfgoed.

16 september 2023 – Kunstnacht

Locatie: diverse locaties
Op zaterdag 16 september staat heel Nijmegen in het teken van de Kunstnacht. Verschillende culturele instellingen en organisaties zetten met elkaar een spectaculair programma neer in alle hoeken van de stad. Op zaterdag 16 september bekijk je Nijmegen met andere ogen.

Muziek & concerten

9 september 2023 – Popronde

Locatie: diverse locaties
Op 9 september strijkt het festival neer in de binnenstad van Nijmegen. In de middag vinden er preview concerten plaats in de De Basis aan de Groenewoudseweg. In de avond verplaatst het festival naar het centrum en wordt het evenement geopend in de Stevenskerk en afgesloten met een 'afterparty' in Doornroosje. Een muzikale ontdekkingstocht in het hart van de stad!

24 september 2023 – Self Made Music Festival

Locatie: Lindenberg
Het 'Selfmademusic-Festival' dé afterparty voor festival minnend Nederland. Muzikanten die met hun muziek je recht in de ziel raken betreden 24 september het podium. Met hun teksten - voorzien van rake noten - toveren we de Lindenberg om tot een muziektempel waar 'ongehoord' talent jullie met hun 'eigen werk' omarmen.

30 september 2023 – Planet Rose

Locatie: Doornroosje
Planet Rose trapt de deur van het nieuwe clubseizoen in. Met in de hoofdrol vanavond de Oekraïnse Daria Kolosova, die haar stijl baseert op harde en groovy techno, maar die weet te mixen met breakbeat, industrial of hardcore, wat haar gigs altijd spannend en aantrekkelijk maakt. Maar ook: Mac Declos, Lobster en Reich.

Expo & kunst

7 t/m 16 september 2023 – Ghost Town van Maria Perez

Locatie: Hubert
In de fabriekshal van Hubert toont Arnhemse multimedia-kunstenaar Maria Perez een spookachtig elektromagnetisch landschap met vijf speelhuizen dat zich bevindt tussen de fysieke en de digitale wereld. Kom het energetische veld betreden en transformeren!

t/m 31 oktober 2023 – Expositie Blik op Nijmegen

Locatie: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is de nieuwe expositie Blik op Nijmegen te zien. De prachtige fotografie van Karsten Russ en de kunstwerken uit de collectie van kunstverzamelaar en stadsgids Wim Bilo vormen de achtergrond voor persoonlijke verhalen en leuke anekdotes over bekende locaties in Nijmegen.

t/m 26 november 2023 – In Schitterend Licht

Locatie: Afrika Museum
Het Afrika Museum is in Nederland wegbereider geweest voor hedendaagse kunst van het Afrikaanse continent en de Afrikaanse diaspora. Door kunstenaars te volgen en hun werk structureel te verzamelen, in plaats van incidenteel, kwam de collectie tot bloei. Dit is de eerste keer dat de unieke werken uit deze verzamelgeschiedenis in één tentoonstelling samenkomen.

Theater, dans en meer

2 & 3 september 2023 – Festival de Oversteek

Locatie: Nijmegen Noord
Festival de Oversteek keert terug voor de vijftiende keer met theater, muziek, dans, beeldende kunst en meer langs de oevers en strandjes van de Waal, in boomgaarden, schuurtjes en andere 'ikwistnietdathethierzoprachtigis' locaties. Kom ook en laat je verrassen door toffe nieuwe acts uit heel Nederland en soms zelfs van daarbuiten!

7 t/m 10 september 2023 – TG Greppel: Met Stijgende Verbazing

Locatie: Concertgebouw De Vereeniging
Theatergroep Greppel neemt je mee het dak op! Met Stijgende Verbazing is een vrolijke uitnodiging om de stad van bovenaf te bekijken. Wat gebeurt er achter dat raam? Waar ruikt dat kleine hondje aan? Waarom fietst die koerier steeds heen en weer? Voor deze voorstelling ga je het dak van De Vereeniging op, waar je normaal niet zomaar komt!

29 september 2023 – Theater Utrecht: Sea of Silence

Locatie: LUX Nijmegen
Sea of Silence is een filmisch familie-epos over een cyclus van mentaal en fysiek geweld waarin het perspectief op dader- en slachtofferschap telkens kantelt. Regisseur en schrijver Floor Houwink ten Cate (1987) maakt urgente voorstellingen op het snijvlak van theater, opera en film, gebaseerd op persoonlijke gewetensvragen.

Voor kinderen

2 september 2023 – Paw Patrol LIVE (2+)

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Klaar voor actie?! Na het grote succes van de PAW Patrol liveshow in 2022 komt de grootste internationale theatervoorstelling PAW Patrol Live – De Grote Race deze zomer exclusief terug naar Nederland en België! Deze unieke voorstelling boordevol avontuurlijke actie, energieke liedjes en hilarische humor is geschikt voor de hele familie.

17 september 2023 – Eerlijk is Eerlijk als het ware (6+)

Locatie: De Lindenberg
Het beroemde dievenduo Bonnie en Klaus zit eindelijk in de bak. Dat valt nog niet mee, want waar ze eerst uitblonken in stelen en dingen voor zichzelf houden, moeten ze nu alles delen in hun cel: een bed, een stoel, een raampje, een wc. En het moeilijkst: ze moeten eerlijk zijn om ooit vrij te komen. Gelukkig biedt een lief ratje hulp.

23 september 2023 – Kleine Zeemeermin de Musical

Locatie: De Lindenberg
De Kleine Zeemeermin de Musical komt terug naar de Lindenberg! In deze populaire familievoorstelling word je meegenomen in een magisch verhaal met de mooiste zang en indrukwekkende dans. Laat je betoveren in deze onderwaterwereld en geniet van De Kleine Zeemeermin de Musical!

Dit vind je misschien ook leuk...