September: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

Wil je ontdekken wat Nijmegen deze maand op cultureel gebied te bieden heeft? Er is weer veel om uit te kiezen: van festivals tot kunstinstallaties en van monumenten tot cabaretshows. We hebben de agenda's doorgespit en de leukste cultuurtips voor je op een rijtje gezet.

Festivals

3 & 4 september 2022 – Festival De Oversteek

Locatie: Nijmegen Noord
De 13de editie van Festival De Oversteek staat voor de deur; hét festival van Nijmegen Noord, met op ruim 25 locaties meer dan 35 verschillende theater, dans- en muziekoptredens. Bekijk het programma met onder meer kleinkunst, dansfeestjes, absurdistisch theater en beeldende kunst.

10 september 2022 – BCKYRD Festival

Locatie: NYMA-terrein
BCKYRD Festival is het kleurrijkste festival van Nijmegen. Verdeeld over 5 podia bieden Fiesta Macumba, Froday, Get Down, Jiwa Jiwe en Boeket een dag vullend programma met de beste Salsa, Bachata, Afropop, Afrobeats, R&B, Hiphop en Disco van dit moment.

17 september 2022 – Kunstnacht

Locatie: diverse locaties in de binnenstad
Op 17 september maak je kennis met de eerste Kunstnacht nieuwe stijl. Die begint al ‘s middags om 16.00 uur, met een gratis buitenfestival in het Kronenburgerpark. Na een hapje bij een van de foodtrucks, kun je vanaf 19.00 uur het veelzijdige avondprogramma gaan ontdekken. Op ruim 25 locaties word je ondergedompeld in het kunst- en cultuurlandschap van Nijmegen. 

Muziek & concerten

4 september 2022 – Archie's Grand Adventure in Besiendershuis

Locatie: Besiendershuis
De vierkoppige bemanning van Archie’s Grand Adventure weeft warme folksongs met meerstemmige vocalen en eigenzinnige akoestische arrangementen, die je meevoeren door verhalen en landschappen. Archie heeft de lockdowns doorgebracht met het schrijven en opnemen van liedjes. Nu is Archie live te zien in het Besiendershuis, een bijzondere locatie voor deze indieband! 

10 september 2022 – Popronde

Locatie: Merleyn
Popronde in town! Merleyn is de place to be voor de beste selectie hiphop en rap. Op de planken van Merleyn staan Mystic, Q’n en DUIMALOT. Mystic is een rapper & producer uit Almere. Q’n is schrijver, rapper en producer. Gary ‘Duimalot’ Gravenbeek is een woordkunstenaar en zoon van de Hip-Hop cultuur. Sta jij in de crowd?

16 september 2022 – JIN: Stranger Than Paranoia festival

Locatie: De Lindenberg
Festival Stranger Than Paranoia beleeft dit jaar de dertigste jaargang en is inmiddels voor de zevende keer te gast bij Podium JIN. Stranger Than Paranoia plaatst diverse muziekstijlen op één podium. Klassieke muziek, flamenco vermengt met jazz, avant-gardejazz, van big band tot strijkkwartet, van funk tot impro… je kunt het allemaal tegenkomen. 

Expo & kunst

10 & 11 september 2022 – Open Monumentendag

Locatie: diverse locaties
Tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september zijn 51 Nijmeegse monumenten open. Het (landelijke) thema is duurzaamheid. In een sfeer van samenkomst en verbinding openen de Nijmeegse monumenten de deuren voor iedereen. Neem eens een kijkje in een bijzonder monument!

10 & 11 september 2022 – The Garden of Art and Design

Locatie: Zicht (Persingen)
18 professionele kunstenaars en designers komen in de tuin van Zicht bij elkaar om hun werk te exposeren en te verkopen. Twee dagen lang kunnen bezoekers genieten van kunst en design op een prachtige plek in de Ooijpolder met een geweldig weids uitzicht op de stuwwal van Beek en Ubbergen.

t/m 30 november 2022 – Josephine, a woman with a thousand faces

Locatie: Van 't Lindenhoutmuseum
Josephine Baker: ‘s werelds eerste superster van kleur, moeder van twaalf kinderen, verzetsheld en burgerrechtenactivist. Onlangs kreeg zij als eerste zwarte vrouw een grafmonument in het Panthéon. Deze bijzondere tentoonstelling over het leven van deze legende is nog maar een paar maanden te bezoeken.

Theater, dans en meer

16 september 2022 – Christian Yav

Locatie: LUX Nijmegen
Choreograaf Christian Yav, oorspronkelijk afkomstig uit Congo, maakte zijn eerste werk in co-creatie met de Surinaams-Nederlands danser Sedrig Verwoert. In 2020 stond Yav in de 'NRC TOP 101 lijst' als aanstormend talent in de categorie Dans. Een onmisbare show als je van dans houdt dus!

25 september 2022 – Thiemeloods live: Femke Vernij

Locatie: Thiemeloods
Thiemeloods LIVE verrast het publiek met uiteenlopende live optredens van bekende en nog te ontdekken artiesten. De show van Femke Verij is een eigentijds (on)zinnige, verrassend, kwetsbare, fysiek stoere, intelligente cabaretvoorstelling vol verwarring, bizar confronterende verhalen en een pakkend eenvoudige muzikale diversiteit. Met als doel; inspireren voordat het te laat is..!

29 september 2022 – Wat we doen

Locatie: LUX Nijmegen
WAT WE DOEN maakte samen met hiphopartiest Winne een vlijmscherpe voorstelling Angry Young Men met hiphop over jongens die opgroeien in een wereld waar ze hun plek niet kunnen vinden. Jongens die dromen van geld en aanzien. Jongens die altijd hun dekking hoog hebben. Samen proberen ze uit te vinden of hun levens anders hadden kunnen lopen. En wie had het dan anders moeten doen?

Voor kinderen

3 september 2022 – Technieklab van CoderDojo | 7+

Locatie: Bibliotheek De Biezantijn
Houd je van computers en techniek? Bij CoderDojo kun je een hoop coole dingen doen! Wat dacht je van videogames of websites ontwerpen, geweldige graphics maken, elektronische schakelingen bouwen of films en muziek maken. Kortom, alles met betrekking tot computers op welke manier dan ook.

8 september 2022 – Emilie Weisse / TENT, Be Kind (6-18 maanden)

LocatieDe Lindenberg
TENT is een circustheatervoorstelling voor baby’s van 6 tot 18 maanden, een primeur in Nederland. In een intieme setting beleven zij acrobatiek en jongleren te midden van een interactief pop-up decor. De voorstelling is een coproductie met 2turvenhoog festival en kwam tot stand met hulp van wetenschappelijke kennis over de ontwikkeling van deze jonge doelgroep.

11 september 2022 – Mime Wave Kids, Thuis i.h.k.v. The Big Draw (2+)

LocatieDe Lindenberg
In een sprookjesachtig tafereel met geanimeerde schilderijen en passende muziek word je meegezogen in de wereld van Anastasiia en haar hondje Djonnik. De voorstelling Thuis is geïnspireerd op het persoonlijke verhaal van maker Anastasiia Liubchenko. Zij verliet haar huis in Oekraïne om op zoek te gaan naar een nieuw thuis in Nederland. Na de voorstelling mag je op het podium je eigen wenshuis tekenen!

Dit vind je misschien ook leuk...