Rose van Asten - Gesha

“Met twee verschillende soorten koffie op de molens weten we onze gasten altijd te verrassen”.

 

“We openden vlak voor de crisis. Om precies te zijn negen dagen voor de lockdown. Toch heeft dat ervoor gezorgd dat we nu hele hechte vaste gasten hebben. We, Christina en ik, twijfelden geen moment. Binnen 24 uur hadden we take away bakjes en bekers in huis gehaald en was de bar omgetoverd tot to go koffiebar.

Zo zijn we natuurlijk niet begonnen. Ik had jarenlang een bedrijf waarin ik mensen in de horeca heb opgeleid en getraind in het zetten van goede espresso’s, latte art schenken, maar ook het leren proeven van koffie: cuppen. Ik gaf SCA trainingen en dat vond ik eigenlijk niet genoeg. Het zou leuk zijn om net iets meer mee te geven, want ik ben juist heel betrokken bij alle trainingen. Soms hoorde ik dat mijn leerlingen de praktijk toch anders ervaarden en ik besloot mijn eigen testlokaal in te richten, met horeca erbij. Zo kan ik opdrachtgevers, leerlingen uitnodigen en het meteen in de praktijk brengen. Maar ze ook laten zien hoe je een horecazaak begint van begroting tot uitvoering. De bedoeling is ook dat de trajecten intensiever zijn, zo kan ik ze nog meer meegeven en ervoor zorgen dat de kwaliteit in de koffiecultuur steeds beter wordt. 

Maar ik ben ook vaak onderweg, of geef les op locatie. Soms ben ik dan een aantal dagen weg en er moet bij een horecazaak - vind ik - altijd een hart zijn. Iemand die je herkent, die er altijd is, die veel van gastvrijheid weet en natuurlijk van lekker eten en drinken. Toen dacht ik aan mijn beste vriendin Christina, al sinds ons veertiende kennen we elkaar en dat is altijd zo gebleven. Om samen een zaak te beginnen is natuurlijk heel spannend, maar we kennen elkaar goed en dat geeft juist een hele fijne samenwerking. We hebben samen in twee horecazaken samengewerkt en we vullen elkaar aan. Waar ik me vooral bezig houdt met trainingen, cijfers en mensen wil opleiden is Christina echt van de gastbeleving, de producten die over de toonbank gaan en zij heeft de hele menukaart bedacht. Ik proef natuurlijk wel alles!

Zo gingen de empanadas in het begin al als zoete koek over de toonbank. Zodra ze uit de oven kwamen waren ze al gelijk weer op. We hebben toen besloten wat meer van empanadas klaar te maken en we blijven ze opschalen. Ik had niet verwacht dat dat zo populair zou worden, maar daar ben ik natuurlijk heel erg blij mee. Zelf ben ik echt helemaal dol op appeltaart. We hebben wel vijf recepten geprobeerd en uiteindelijk is het een combinatie van die 5 recepten geworden. Verder moet je ook vooral de “green cheezer” uitproberen, echt de lekkerste pita die je ooit gaat proeven. Voor degene die de jaren 90 reclame ‘cheezer’ nog weten te herinneren. Ja, daar is dat broodje naar vernoemd. Alleen dan mét kaas én gegrilde groenten. En een onsmisbare lik chilisaus, hmm zo lekker.

Het allerleukste vind ik om mensen meer te leren over koffie. Daarom laten we onze gasten ook kiezen tussen twee koffie’s elke dag. Dat zorgt soms voor verrassende blikken. We hebben altijd twee verschillende soorten koffies op de molen. Sommige gasten weten niet eens dat koffie verschillende smaken kan hebben en verwachten alleen dat het bitter is. Om dat mee te geven, dat is het allerleukste wat er is. We hebben trouwens elke week nieuwe koffies, altijd van een microbranderij. Zo kunnen onze gasten écht verschillende soorten koffie proeven, en wij zorgen ervoor dat die koffie helemaal tot zijn recht komt.

Tijdens de corona crisis toverde Gesha zich in 24 uur om tot afhaalloket. Gasten bestelde aan de bar en mochten wachten bij de koffiemachine op hun bestelling. Daardoor raakte veel van ons personeel aan de praat met de gasten en dat schept echt een band. Onze gasten komen sindsdien nog steeds terug en hebben heel leuk en hecht contact met al het personeel. Dat is zo mooi om te zien. Christina en ik wilde ook dat het een warme plek zou worden. En dat loont, want het is echt een gezellige koffiebar geworden. 

We zijn gek op de kunstenares Frida Kahlo en moesten natuurlijk een kleine knipoog naar haar maken. Eén van onze vaste gasten maakte zelfs een portret van haar en die staat nu te pronken midden in de zaak. Er zijn nog meer verwijzingen naar Frida, maar daarvoor zul je bij Gesha langs moeten komen en een bezoekje aan de WC moeten brengen.” - Rose van Asten

 

Gesha Coffee

Kaaisjouwerskade 206

6541EW Nijmegen

 

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link

Dit vind je misschien ook leuk