Nu te zien: Rel Sell – expositie van Eef Veldkamp in RUIS

| Sjoerd van Hoorn

Iedereen die weleens een verloren middag tv heeft gekeken kent ze wel: de tv-reclames van Tel Sell, uitgezonden op commerciële zenders, waarin producten worden aangeprezen waarvan je niet wist dat je ze nodig had. Toen ik studeerde was het kijken van deze spotjes een geliefde vrijetijdsbesteding, vooral vanwege het ongetwijfeld opzettelijk gemaakt-enthousiaste acteerwerk van de presentator en zijn aangever. Tegenwoordig zijn de spotjes gelikter, wellicht een teken dat ironie niet meer van deze tijd is.

  

Eef Veldkamp en zijn ironische producten

Ironie is wel besteed aan kunstenaar Eef Veldkamp. Hij creëerde voor RUIS de expositie Rel Sell, een reeks producten die deze maand te zien zijn in de kunstruimte aan de Hertogstraat. Het gaat Veldkamp erom met zijn producten een innerlijke spanning op te roepen bij de consument. Zo verkoopt hij geëmailleerde speldjes van bekende symbolen als een geel hesje, een wereldbol in een plastic zak en tank man, de demonstrant op het Tiananmenplein in Peking in 1989 die een colonne tanks tegenhield en niettemin tot op de dag van vandaag anoniem is gebleven.

Daarbij heeft Veldkamp lichtelijk paradoxale teksten gevoegd, waarin hij deze speldjes ‘verkoopt’. De geste is ambigu, want terwijl de speldjes en de andere zaken in de tentoonstelling ook daadwerkelijk te koop zijn vormen ze anderzijds ook een ironisch commentaar op het consumentisme. Het is namelijk vrij opmerkelijk dat protest tegen kapitalisme en consumentisme zelf ook vrijwel altijd een product wordt dat onderhevig is aan markt en marketing.

Commerciële logica en machinerie

Veldkamps expositie, in samenwerking met de Protest Supplies Store, is zelf uiteraard ook deel van een commerciële machinerie, hoe ironisch het ook is dat hij gras van het Haagse Malieveld opkweekt, ‘voor een protestplek in je eigen tuin’. Veldkamp is zich daar wel van bewust. Hij wil met zijn producten een ruimte openen om binnen een commerciële logica toch nieuwe dingen te kunnen doen en denken. Zijn werk speelt met het oog daarop met de symbolen en mechanismen die we allemaal kennen en roept daarmee vragen op zonder de spanning los te laten.

Die spanning zien we ook terug in het commentaar dat Rel Sell geeft op de corona-crisis. Veldkamp produceerde uithangborden over corona en zelfs een cursus politieke gebarentaal, waarbij aan de cursisten een lichtgevende button wordt uitgereikt.

Wat doet er toe?

De spanning en het debat die Veldkamps werk oproepen zorgen in combinatie met de lichtvoetige atmosfeer die ik in RUIS voelde voor een energieke stemming. RUIS blijkt een plek waar je door het beschouwen van kunstwerken, die dingen zijn waarin een concept een gestalte en een materialiteit krijgt, kunt nadenken over wat er vandaag toe doet.

De expositie Rel Sell is nog te zien t/m 26 juli 2020. Ruis is iedere donderdag t/m zondag open van 12:00 - 17:00 en gratis toegankelijk. 

 

  

Fotografie: Tycho van Dijk

Dit vind je misschien ook leuk