Marie-José van den Hout - Galerie Marzee

“Ik heb Galerie Marzee opgericht in 1979. Veertig jaar later ben ik nog net zo enthousiast over mijn werk als toen.”

 

“Bij Galerie Marzee tonen we beeldende kunst in de vorm van sieraden. Ik laat alleen werk zien van kunstenaars, dus niet van commerciële sieradenmakers. Ik vind het heel belangrijk om de hedendaagse sieradenkunst voor het voetlicht te brengen, omdat de kunstenaars een moeilijk bestaan hebben. Door hun werk hier te tonen en te verkopen, kan ik eraan bijdragen dat zij kunst kunnen blijven maken. Wat ik bovendien belangrijk vind, is dat hun sieraden overal terecht komen, niet alleen bij musea en de grote verzamelaars. 

De galerie is gevestigd in een voormalig graanpakhuis aan de Lage Markt. Op de bovenste verdieping is de Marzee Collectie te zien: onze permanente museumcollectie met meer dan 2000 sieraden. In de rest van het pand organiseren we wisselende tentoonstellingen, zoals de jaarlijkse Internationale Eindexamententoonstelling. Daar presenteren we de allerbeste afstudeerstukken van kunststudenten van over de hele wereld. In totaal hebben we 850m2 aan vloeroppervlak vol sieraden. Dat maakt deze plek tot een soort museum, waar ontzettend veel te zien is. Galerie Marzee is zelfs uitgegroeid tot de grootste sieradengalerie ter wereld.


De eindexamenshow in 2019.

Mijn eigen achtergrond speelt mee bij wat ik in de galerie laat zien. Ik kom uit een familie van kerkelijke edelsmeden, zo heeft mijn opa de kerkschatten van de dom van Keulen gerestaureerd. In zijn vrije tijd zat hij in musea om kunstwerken na te schilderen. Ik adoreerde mijn opa, ik zat vaak bij hem in het atelier als hij aan het werk was. Later heb ik zelf leren edelsmeden aan de kunstacademie, maar uiteindelijk ben ik naar de afdeling beeldhouwen overgestapt. Ik heb ontdekt dat ik nu sieraden uitzoek alsof het sculptuurtjes of tekeningen zijn. 

Kammen

Van begin af aan heb ik speciale projecten georganiseerd. Mijn eerste grote project was de internationale tentoonstelling ‘Kammen’, om het tienjarig jubileum van de galerie te vieren. Destijds liet ik niet alleen sieraden zien, maar ook beeldende kunst en grafisch ontwerp. Daarom viel mijn keuze op de kam: in een kam zit van alles besloten. Je kunt het als sieraad gebruiken, als gebruiksobject, het heeft iets grafisch...  Ik heb allerlei musea benaderd voor de tentoonstelling. Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam kreeg de primeur, daarna is de expositie over de hele wereld gereisd. Ik ben overal mee naartoe geweest, want ik wilde de tentoonstelling zelf inrichten: dat vind ik ontzettend leuk werk. Dat heeft internationale contacten opgeleverd met musea waarmee ik ben blijven samenwerken. 

Bij mij in de straat

In maart 2020 werden we allemaal op onszelf teruggeworpen door de coronacrisis. Reizen kon niet meer. Ik realiseerde me ineens dat ik weinig mensen in Nijmegen ken, omdat ik altijd erg internationaal georiënteerd ben geweest. Ik kreeg de behoefte om iets bij mij in de buurt te doen. Daar is mijn nieuwste project uit voortgekomen: ‘Bij mij in de straat’. Inmiddels heb ik bij alle deuren van de Lage Markt aangeklopt en mijn buren leren kennen. Er wonen ongelooflijk leuke mensen in de straat, allemaal heel verschillend. De bedoeling is dat iedereen hier een sieraad komt uitzoeken. Daarmee worden ze in hun eigen huis geportretteerd, door fotograaf Frans Kup, die ook in de straat woont. Uiteindelijk komt alles samen met een tentoonstelling in Galerie Marzee: de foto’s worden hier geëxposeerd, met ernaast het sieraad en een interview met de geportretteerde. Tot slot wordt het in een boek gepubliceerd. 

Sommige straatgenoten dragen nog een extra steentje bij, er wonen bijvoorbeeld musici die een concert geven tijdens de tentoonstelling en kunstenaar Gerard Koek gaat exposeren. Zo wordt het echt een project van saamhorigheid, van de gemeenschap. Omdat de huizen in deze straat ook zo prachtig zijn, heb ik een kunstenaar gevraagd om van ieder huis een kleine broche te maken, die samen tot één grote ketting geregen kunnen worden.

Dit jaar ben ik ook mijn archief gaan sorteren. Al mijn bewaarde foto’s en brieven van kunstenaars ben ik opnieuw gaan lezen en bekijken, dat was fantastisch. Toen kreeg ik plotseling een telefoontje van verzamelaars uit Amerika: “We willen een boek uitgeven over de galerie en over jou.” Zo toevallig, net nu ik alles aan het sorteren ben! We zijn dus ook bezig met het maken van een monografie. Een andere wens voor de toekomst, is om ‘Bij mij in de straat’ ook in andere straten uit te voeren. Bijvoorbeeld in de Lange Hezelstraat, daar ben ik mijn galerie begonnen, in het gebouw waar vroeger de Gelderlander in gezeten heeft. Zo kan het een hele serie boeken worden over Nijmegen!"

- Marie-José van den Hout van Galerie Marzee
(Sieraad op de foto: Dorothea Pruhl, Zwei Grosse Vogel, 2020)
 

Galerie Marzee

Lage Markt 3
6511 VK Nijmegen

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: