Maria en Dimitri Kontogeorgos - Merano

“We zijn allebei geboren en getogen in de Lange Hezelstraat. En we hebben de straat in al die jaren zien veranderen. Onze ouders hebben Merano begin jaren 70 overgenomen van onze oom Arnaldo, de oom van onze moeder. Toch weten veel mensen niet dat Merano al 80 jaar bestaat en dat het al die tijd in dezelfde familie is gebleven.”

 

Maria: “In 2020 vierden we het 80-jarig bestaan van Merano. Door Corona een minder groot feestje dan we voor ogen hadden, maar desalniettemin een bijzondere mijlpaal. Merano begon als ijssalon in 1940. Onze oom Arnaldo was de eigenaar en vroeg onze moeder, Paola, om te komen helpen in de zomer. Dan was het een drukte van jewelste en ze kwam als jong meisje naar Nijmegen om Arnaldo te helpen in de zaak. Ze was toentertijd de eerste buitenlandse vrouw in Nijmegen die in de horeca werkte. Onze opa en oma zagen het eigenlijk niet zo zitten, wat moet zo’n jong meisje in Nijmegen?! Wel ging ze elke winter terug naar Italië. Totdat ze op een dag onze vader tegenkwam in Nijmegen. Hij kwam steeds vaker een kopje koffie bij Merano drinken toen hij Paola had ontdekt. Begin jaren 70 namen ze samen de ijssalon over van Arnaldo.”

Dimitri: “Samen stichtten ze een gezin en kregen Paola en Spiros een dochter en een zoon, dat zijn wij Maria en Dimitri. Voor ons als kinderen was dit een geweldige tijd, we woonden boven de ijssalon dus we konden altijd bij onze ouders naar binnenlopen. Ik had nooit het gevoel dat ze aan het werk waren. Hoe ze dat hebben weten te combineren, is mij nog steeds een raadsel, maar het was geweldig om zo dicht bij mijn ouders te zijn. We speelden in de buurt en soms bracht ik al mijn klasgenoten om een ijsje te gaan eten, niets leuker dan dat toch?

We groeiden echt op in een warm gezin. Na twintig jaar, begin jaren 90, wilden onze ouders ook de wintermaanden goed doorkomen. Hoewel ze ook veel ijs verkochten aan andere restaurants, zaten ze te veel aan het zomerseizoen vast. Ze besloten Italiaanse pasta’s te gaan maken. Na 20 jaar ijs te hebben gemaakt komt er dan een klein gasfornuis in de keuken. Onze Italiaanse neef, Francesco, vroegen ze uit Italië te komen om de keuken op te zetten. Nadat de keuken aardig draaide, vertrok hij na zeven maanden weer richting het zuiden.”

Maria: “In de jaren 90 begonnen we dus met het maken van pasta en begon ik als gastvrouw bij het restaurant. Mijn broer - toen nog een tiener - hielp als afwasser mee in het restaurant. Mijn ouders konden al heel goed koken, maar een ijssalon omtoveren tot restaurant dat was even andere koek. Mijn broer Dimitri begon steeds vaker te helpen in de keuken en heeft de keuken als kok uit zijn voegen zien groeien. Ik was gastvrouw en hielp mijn vader Spiros met het bereiden van ijs.

Nu runnen Dimitri en ik de zaak samen. We liggen echt op één lijn en we begrijpen elkaar. We kunnen samen goed overweg. Sommigen zeggen wel eens dat je met je familie niet moet handelen, maar daar ben ik het niet mee eens. Wij kiezen er elke dag voor om samen te werken. Ik ben heel blij dat ik dit met mijn broer kan runnen.”

Dimitri: “Vroeger was de Lange Hezelstraat de uitloop van de stad, dit stukje is eigenlijk een volkswijk in de benedenstad. We hadden het gevoel dat we in een dorp woonden, maar dan midden in het centrum. Nu is de straat veel meer de ingang voor veel mensen, zeker met de komst van de Handelskade en Koningsdaal.”

Maria: “Merano begon klein, het heeft echt rustig aan mogen groeien. Van ijssalon tot volwaardig pastarestaurant. Afgelopen jaar hebben we een enorme verbouwing gedaan. Het pand ernaast erbij getrokken, een verbeterde akoestiek, meer zitplaatsen en een mooie keuken. Tijdens de verbouwing hebben we een prachtige oude muur ontdekt onder de stuclaag. Als je goed kijkt zie je ook een tegeltje met een gezichtje erop. Helemaal rechtsboven in de zaak. Meteen als je binnenkomt rechts, niet te missen.”

Dimitri: “Als ik er niet ben, dan is mijn zus er wel. We staan als gastvrouw- of heer in het restaurant en dat vinden we het fijnste. Zo zien we wie er binnenkomt en bouwen we ook een mooie relatie op met onze gasten. Mijn favoriete gerecht is toch wel echt de gnocchi met ossenhaaspuntjes en truffelsaus. Ik verander wel dagelijks moet ik zeggen. Ik kijk waar ik op dat moment zin in heb. Vandaag zijn dat de ossenhaaspuntjes. Maar ik wissel ook graag in de winter met een zwaarder gerecht zoals een pasta met gekonfijte eend en in de zomer een pasta vongole.”

Maria: “Mijn favoriete gerecht is pasta alle vongole. Vaak eet ik hier ook met mijn gezin. Dan wordt er van alles van de kaart besteld!

We houden de traditie van onze Italiaanse keuken zeker in stand, maar steken sommige gerechten ook in een modern jasje. Bijvoorbeeld de bruschetta die we dan eigentijds maken. Wat ook leuk is om te weten: er staan veel Italianen in de keuken bij Merano. Maar we wonen niet meer boven de zaak, dat plekje is nu voor iemand anders.” - Dimitri en Maria Kontogeorgos

 

Merano

Lange Hezelstraat 33A
6511 CB Nijmegen

Bekijk de locatie

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link.

Dit vind je misschien ook leuk