Maria en Dimitri Kontogeorgos - Merano

“We zijn allebei geboren en getogen in de Lange Hezelstraat. En we hebben de straat in al die jaren zien veranderen. Onze ouders hebben Merano begin jaren 70 overgenomen van onze oom Arnaldo, de oom van onze moeder. Toch weten veel mensen niet dat Merano al 80 jaar bestaat en dat het al die tijd in dezelfde familie is gebleven.”

 

Maria: “Dit jaar vieren we het 80-jarig bestaan van Merano. Een minder groot feestje dan we voor ogen hadden, maar desalniettemin een bijzondere mijlpaal. Merano begon als ijssalon in 1940. Onze oom Arnaldo was de eigenaar en vroeg onze moeder, Paola om te komen helpen in de zomer. Dan was het een drukte van jewelste en ze kwam als jong meisje naar Nijmegen om Arnaldo te helpen in de zaak. Ze was toendertijd de eerste buitenlandse vrouw in Nijmegen die in de horeca werkt. Onze opa en oma zagen het eigenlijk niet zo zitten, wat moet zo’n jong meisje in Nijmegen?! Maar in de winter kwam ze dan weer naar Italië, tot ze op een dag onze vader tegenkwam - in Nijmegen - die steeds vaker een kopje koffie bij Merano kwam drinken toen hij Paola zag. In begin jaren 70 nemen ze samen de ijssalon over van Arnaldo.”

Dimitri: “Samen stichten ze een gezin en krijgen Paola en Spiros een zoon en een dochter, dat zijn wij Maria en Dimitri. Voor ons als kinderen was dit een geweldige tijd, we woonden boven de ijssalon dus we konden altijd bij onze ouders naar binnen lopen. Ik had nooit het gevoel dat ze aan het werk waren. Hoe ze dat hebben weten te balanceren, is me nog steeds een raadsel, maar het was geweldig om zo dichtbij mijn ouders te zijn. We speelden in de buurt en soms bracht ik al mijn klasgenoten om een ijsje te gaan eten, niets leuker dan dat toch?”

We groeiden echt op in een warm gezin. Na een aantal tientallen jaar, begin jaren 90 willen onze ouders ook de wintermaanden goed doorkomen. Hoewel ze ook veel ijs verkochten aan andere restaurants, zaten ze te veel aan het zomerseizoen vast. Ze besluiten pasta’s te gaan maken. Na 20 jaar ijs te hebben gemaakt komt er dan een klein gasfornuis in de keuken. Ze beginnen met het koken van Italiaanse pasta’s. Onze Italiaanse neef, Francesco, vragen ze uit Italië te komen om de keuken op te zetten. Nadat de keuken aardig draait, vertrekt hij na zeven maanden weer richting het zuiden.

 

Maria: “In de jaren 90 beginnen we dus met het maken van pasta en begin ik als gastvrouw bij het restaurant. Mijn broer - dan nog een tiener - helpt als afwasser mee in het restaurant. Mijn ouders konden al heel goed koken, maar een ijssalon omtoveren tot restaurant. Dat is even andere koek. Dimitri, mijn broer begon toen steeds meer te helpen in de keuken en heeft de keuken als kok uit zijn voegen zien groeien. Ik ben gastvrouw en help mijn vader Spiros met het ijs bereiden.

Nu runnen Dimitri en ik de zaak samen. We liggen echt op één lijn en we begrijpen elkaar. We kunnen samen goed overweg, sommigen zeggen wel eens met je familie moet je niet handelen, maar daar ben ik het niet mee eens. Wij kiezen er elke dag voor om samen te werken, ik ben heel blij dat ik dit met mijn broer kan runnen.”

Dimitri; “Vroeger was de Lange Hezelstraat de uitloop van de stad, dit stukje is eigenlijk een volkswijk in de benedenstad. We hadden het gevoel dat we in een dorp woonden, maar dan midden in het centrum. Nu is de straat veel meer de ingang voor veel mensen, zeker met de komst van de Handelskade en Koningsdal.”

Maria: “Merano begon klein, maar het heeft echt rustig aan mogen groeien. Van ijssalon tot volwaardig pastarestaurant. Afgelopen jaar hebben we een enorme verbouwing gedaan. Het pand ernaast erbij getrokken, een verbeterde akoestiek, meer zitplaatsen en een prachtige keuken. Tijdens de verbouwing hebben we zelfs een prachtige oude muur ontdekt onder de stuclaag, als je goed kijkt zie je ook een tegeltje met een gezichtje erop. Helemaal rechtsboven in de zaak. Meteen als je binnenkomt rechts, niet te missen.”

Dimitri: “Als ik er niet ben, dan is mijn zus er wel. We staan beiden als gastvrouw- of heer in het restaurant en dat vinden we het fijnste. Zo zien we wie er binnenkomt, maar zo bouwen we ook een mooie relatie op met onze gasten. Mijn favoriete gerecht is toch wel echt de ossenhaaspuntjes met truffelsaus met gnocchi. Ik verander wel dagelijks moet ik zeggen. Ik kijk waar ik op dat moment zin in heb. Vandaag zijn dat de ossenhaaspuntjes. Maar ik wissel ook graag in de winter naar een zwaarder gerecht zoals een wildragout en in ze zomer een pasta vongole.”

Maria: “Mijn favoriete gerecht is pasta alle vongole. Ik neem heel graag de venusschelpen, elke zondag eet ik hier met mijn gezin. Dan wordt er ook regelmatig een burrata besteld hoor!

We houden de traditie met onze Italiaanse keuken zeker in stand, maar steken sommige gerechten ook in een modern jasje. Bijvoorbeeld een pasta carbonara die we dan eigentijds maken. Wat ook leuk is om te weten: er staan veel Italianen in de keuken bij Merano. Maar we wonen niet meer boven de zaak, dat plekje is nu voor iemand anders.” - Dimitri en Maria Kontogeorgos

 

Merano

Lange Hezelstraat 33A
6511 CB Nijmegen

Bekijk de locatie

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link.

Dit vind je misschien ook leuk