Maarten en Jill Kolff - Why Not

“Mijn favoriet? Dat is toch zeker wel een geroosterd broodje van de Josper met truffel eiersalade”. 

 

Sinds mijn veertiende werk ik al in de horeca, als afwasser begonnen en zo ben ik doorgegroeid en heb ik steeds meer geleerd. Het vak heeft me altijd getrokken en ik heb er nog steeds zoveel plezier in. Ik wist al langer dat ik ooit op een dag mijn eigen zaak zou openen. Dat ik dat op mijn 25e al zou doen, dat had ik niet zien aankomen.

Maarten en ik hebben in december 2016 restaurant Jofre overgenomen van Joost en Freek. We kwamen er vaker, we lunchten er graag. Maarten werkte nog als bedrijfsleider bij een restaurant in Wijchen. En ik stond op het punt om te starten met mijn eerste baan na mijn studie communicatiewetenschappen. We raakten aan de praat en Joost en Freek vroegen ons op een dag wat onze toekomstplannen waren. Ik antwoordde meteen, eigenlijk zoiets beginnen als dit. Een aantal weken later zagen we elkaar weer en ze boden ons de mogelijkheid aan om het over te nemen. Dat was wel even schrikken, ik was heel enthousiast, maar ook best bang tegelijk. Het is niet nogal wat, maar ik wist ook dat we deze kans moesten grijpen. Nu vijf jaar later, ben ik hartstikke trots. Op Maarten en ook zeker op ons super sterke team. Ik begon als gastvrouw en Maarten in de keuken, het restaurant heeft een Josper grill en dat is echt even andere koek. We kenden het zelf nog niet, dus we zijn bij veel restaurants gaan kijken met een Josper grill in de keuken. Daar hebben we zoveel ervaring op gedaan en zo hebben we de kaart echt goed afgestemd op de grill. Denk aan een super malse bavette of een geroosterd broodje met truffel eiersalade. Alle verse broodjes grillen we op de Josper grill. Dus daar zit die lekkere rooksmaak aan.

Het was altijd mijn droom om te beginnen op een locatie die iets meer achteraf zou zitten, ik wilde dat mensen echt ons hoekje zouden opzoeken, en dat het langzaam kon gaan groeien. We hebben het interieur eigenlijk zo donker gehouden als het al was. Daar voel ik me prettig bij, het geeft een warm gevoel, echt een gevoel van thuiskomen. We hebben het wel wat aangepast naar onze smaak. Ik wilde bijvoorbeeld een bar maken waar gasten samen of alleen aan konden gaan zitten en ik heb een voorliefde voor kunst en Zuid-Afrika dus dat zie je terug in het interieur. Het is een hele warme, gezellige plek. 

We zijn echt een goed team samen, ik met mijn communicatie achtergrond en Maarten met zijn opleiding aan de Hoge Hotelschool. Sindskort is Maarten ook echt helemaal uit de keuken en zijn we samen gastheer- en vrouw. Dat vind ik het allerleukste! Tegelijkertijd ben ik zo trots op ons team. Zonder hen ben je nergens, ik kijk vaak met bewondering naar ze. Het is heel fijn om ideeën voor te leggen waar je team dan mee aan de slag kan, vaak meedenkt en vaak het idee nog beter weet uit te voeren dan je van tevoren dacht. 

Vanaf het begin hebben we eigenlijk al vol gezeten, we hebben het natuurlijk ook weleens rustig. Maar we stoppen al onze aandacht in Why Not al vijf jaar lang. En daar zijn we nog steeds elke dag mee bezig. Het kan niet allemaal in één keer, het moet ook een beetje groeien.

"Hoe we op die naam komen? Zo staan we zelf ook in het leven. Neem je een restaurant over? Ja, waarom niet?"

Je kunt het heel simpel houden bij Why Not, een glaasje wijn met een hoofdgerecht en dan voldaan naar huis. Of de hele middag blijven plakken na je lunch met nog wat zoets achteraan en toch met je vrienden een borreltje doen? Dat kan ook. Dat is ook precies wat we wilden creëren, geen plek waar je met shifts of iets dergelijks werkt. Tijdens de corona crisis hebben we dat zelfs zo min mogelijk proberen te doen, ik wil dat onze gasten zich op zijn gemak voelen.

Nolita is heel erg anders dan Why Not. Dat is onze tweede zaak, daar ben ik ook veel te vinden. Het concept van de Nolita heb ik helemaal uitgedacht. Die bestaat nu ook al bijna weer 3,5 jaar. Het was zo’n klein pand en het leek mij geweldig een nieuw concept te beginnen. Aan de overkant zat het, dus ik kon makkelijk switchen tussen de twee. We hebben de stoute schoenen aangetrokken en zijn gaan vragen of het beschikbaar was. Na een aantal weken kregen we antwoord, het was van ons! Na alles te strippen en een gigantische verbouwing stond Nolita daar. 

Ik heb het concept helemaal uitgeschreven en ik heb alles wat ik maar kon wensen in Nolita gestopt. De hele zaak is roze, we hebben een gouden koffiezetapparaat en een team vol met meiden. Dat is echt heel erg tof om helemaal naar je eigen hand te zetten. En ik ga er elke dag met plezier naartoe!” - Jill in den Bosch

 

Why Not 

Van Welderenstraat 15
6511 MA Nijmegen

Bekijk de locatie

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link

Dit vind je misschien ook leuk