Maart: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

Maart betekent dat de lente weer voor de deur staat! Zin om erop uit te gaan in Nijmegen? Dit zijn dé culturele uitjes die je deze maand niet mag missen.

Festivals & feestjes

7 maart 2023 – Voordrachtfestival Stedelijk Gymnasium

Locatie: De Lindenberg
Het jaarlijkse Voordrachtfestival is weer terug in de Lindenberg! Dé kans om te zien hoe leerlingen van Nijmeegse middelbare scholen schitteren op ons grote podium. Tijdens de week van 6 t/m 13 maart zijn er op meerdere dagen voorstellingen te zien van verschillende scholen.

24 maart 2023 – Denkwerk Festival

Locatie: De Lindenberg
De wereld is complex. Er is veel denkwerk te verzetten. Vier 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen en laat je inspireren door de filosofen, theologen en religiewetenschappers van de Radboud Universiteit over alledaagse én grote thema’s tijdens het Denkwerk Festival.

25 maart 2023 – Planet Rose

Locatie: Doornroosje Poppodium
Het populaire feestje in Doornroosje is in maart weer terug en trappen ook dit keer flink het gaspedaal weer in. Verwacht de beste techno tunes en de gaafste lichtshows. Haal je kaarten op tijd, voorkom teleurstelling!

Muziek & concerten

11 maart 2023 – Muzikale talkshow Mashed Culture

Locatie: De Lindenberg
De muzikale talkshow Mashed Culture biedt een open podium aan muzikanten, artiesten en schrijvers. Bij hun optredens vertellen zij in interviews meer over hun achtergronden, drijfveren en bijzondere ervaringen die hen hier hebben gebracht.

11 maart 2023 – Orbit

Locatie: Doornroosje Poppodium
ORBIT haalt cutting edge artiesten naar Doornroosje voor een clubavond die de gebruikelijke patronen doorbreekt. Deze intieme bijeenkomst wordt verzorgd door een mix van lokaal talent en gerenommeerde artiesten die de dansvloer zullen vullen met wervelende soundscapes.

17 maart 2023 – LOEV

Locatie: Merleyn
LOEV is back! En anders dan je van ze gewend bent, namelijk een hele avond in teken van Nederlandse hiphop classics. 17 maart draaien de DJ’s iconische nummers van o.a. Ronnie Flex, SFB en Jonna Fraser in Merleyn en dans je de avond weg op de leukste nostalgische bangers van toen.

Expo & kunst

v.a. 3 maart 2023 – Er is/Is er

Locatie: ZaadeL Makerij
Er is / Is er heet de tentoonstelling van werk van analoog fotograaf Roselien Hassing. De in Nijmegen woonachtige Hassing exposeert een tiental kleurenfoto’s waarin zij zowel de wereld om haar heen als die in haar zelf vastlegt.

t/m 12 november 2023 – De Bastei Buurtsuper

Locatie: De Bastei
Vroeger aten mensen alles wat de natuur om hen heen te bieden had. Museum De Bastei presenteert een nieuwe tentoonstelling over deze verbinding tussen bord en landschap. In ‘De Bastei Buurtsuper’ ontdek je hoe Nijmegenaren door de jaren heen voedsel hebben gevangen, verzameld, gefokt, geplant en gekweekt.

31 maart 2023 – Symposium Uniek Talent

Locatie: De Lindenberg
Het symposium van Stichting UNIT Academie is voor iedereen die zin heeft in een interessante middag, wil genieten van mooie kunst en graag meer wil weten over talent bij mensen met autisme en hoe je deze zelf, als vriend, familielid, collega of als werkgever meer tot bloei kan laten komen.

Theater, dans en meer

5 maart 2023 – Podium voor de stad

Locatie: Concertgebouw De Vereeniging
Ruim 20 muziekensembles trakteren de luisteraars op gratis mini-concerten in de drie zalen van De Vereeniging én in het restaurant in het programma Podium voor de stad. Er is een doorlopend programma en bezoekers kunnen de hele dag binnenlopen.

22 maart 2023 – The African Mamas

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
The African Mamas laten jou het fantastische concert Graceland, waar Paul Simon de aanstichter en dirigent van was, herbeleven. Met hun prachtige stemmen, diepe emoties en ontembare vitaliteit creëren The African Mamas meer dan een prachtige show: een muzikale beleving!

25 maart 2023 – Cecilia Moisio

Locatie: LUX Nijmegen
PINK PORTAL is de volgende stap in de lijn van feministische vrouwenvoorstellingen van choreograaf en theatermaker Cecilia Moisio. Een informatieve, grappige maar ook emotionele dansvoorstelling over het lichaam van de vrouw – van haar eerste menstruatie tot haar overgang.

Voor kinderen

5 maart 2023 – Oortwolk: behoorlijk boos (5+)

Locatie: De Lindenberg
Behoorlijk Boos is een vrolijke en innemende voorstelling, waarin de taal uit Is er dan niemand boos? van Toon Tellegen prachtig tot leven komt.

19 maart 2023 – Slagwerk Den Haag: En Nu Stil (6+)

Locatie: De Lindenberg
Een lichtschakelaar, oude kranten of een aangespoelde schelp. Wat voor geluid zit daar in, kan je daar ook muziek van maken? En stilte, bestaat dat eigenlijk wel? Wat hoor je als je naar stilte luistert? Wanneer wordt een geluid eigenlijk muziek?

26 maart 2023 – Bon Dia, Goedemorgen (4+)

Locatie: De Lindenberg
'Bon dia goeiemorgen' is een bonte verzameling kinderliedjes van Curaçao, Aruba en Bonaire. Zangeres Izaline Calister koos 23 favoriete liedjes en zong ze afwisselend in haar moedertaal Papiaments en het Nederlands. Kom je mee zingen?

InScience Film Festival

International Science Film Festival Nijmegen is terug! De achtste editie vindt plaats van 16 tot en met 19 maart 2023. Vier dagen lang vertoont InScience de meest indrukwekkende wetenschapsfilms van de afgelopen jaren, 55 titels in totaal. Films waarin actuele uitdagingen levensgroot belicht worden, van klimaatcrisis tot viruspandemie tot trauma tot transfobie. Films die vragen stellen. Films die verwondering vieren. Kaartverkoop start op 2 maart!

Bekijk het volledige programma

Dit vind je misschien ook leuk...