Kasper Van Schaeren - Gaspár Bistro

“Hoe ik het zelf het liefst uit eten ga, zo is Gaspár Bistro. Ongecompliceerd, eenvoudig maar creatief en culinair”. We schuiven aan bij Kasper van Gaspár Bistro. 

 

"Jarenlang ben ik chef geweest bij Hobbema, in Nijmegen-Oost. Dat liep op zijn einde en ik wilde niet weer in loondienst. Ik wilde het allerliefst voor mezelf beginnen. Ik had al eerder contact gehad met Maarten, de eigenaar van Notting Hill. Ik was vastberaden om mijn eigen zaak te beginnen en dat merkte Maarten ook. Hij verkocht Notting Hill aan mij en ik heb dat toen nog vier maanden aangehouden als Notting Hill. Daarna merkte ik, dat alles anders moest. In mijn stijl, ik wilde er alles uithalen wat er in zat. 

Dus sloten we de deuren voor tien dagen, werkte ik me een slag in de rondte en na tien dagen opende in januari 2020 Gaspár Bistro. Het interieur werd vernieuwd, warme kleuren, Franse stoelen en mooi gedekte tafels. Een compleet nieuwe menukaart en alles naar mijn zin.

Dit concept past precies bij mij, de ongedwongen sfeer van een bistro, maar wel de eenvoud en klasse van de gerechten die daarbij horen. Nu kon ik écht creatief en culinair gaan koken. En dat doe ik het allerliefst. Ik sta zelf dan ook elke dag in de keuken, heel af en toe wissel ik de bediening en dat vind ik verrassend genoeg hartstikke leuk. Toch sta ik het liefste in de keuken. 

In het begin kwamen er veel vaste gasten van Hobbema, maar ook van Notting Hill natuurlijk. Ze weten ons wel te vinden, toch zie ik dat ook anderen ons nu weten te vinden en dat vind ik natuurlijk geweldig. Ik maak niet veel reclame, eigenlijk helemaal niet. Het is de bedoeling dat we organisch groeien. 

Deze locatie is echt precies zoals ik het wilde, ik had veel ervaring als chef, maar niet als ondernemer. Gaspár zit in een klein pand waar ik dus wel goed het overzicht kan houden als chef, maar ook als bistro-eigenaar. 

De meeste gasten bij Gaspár houden van een ongecompliceerde sfeer, laten zich vrij makkelijk adviseren. Je kunt er bij ons voor kiezen om de hele avond te tafelen en lekker rustig aan te doen. Maar één snel hoofdgerecht aan de bar kan ook prima. We willen juist dat ongedwongen erin houden, dat houdt het dynamisch.

Wat ik belangrijk vind is dat alle ingrediënten volle bak op smaak zijn, hoog van smaak eigenlijk. Ik doe dat door creatieve bereidingswijzen toe te passen, maar eenvoudige ingrediënten te gebruiken. Voor mij geen opsmuk. In het voorjaar maakten we bijvoorbeeld een ravioli van koolrabi met vinaigrette van karnemelk en prei met een salade van doperwtjes en een oude manchego kaas met rozemarijn korst. Niet perse hele exotische of dure ingrediënten, maar alles in zijn eenvoud heel erg lekker. Zo weet ik mijn gasten vaak te verrassen, en daar doe ik het voor. De eerste reacties in januari waren heel erg goed, maar veel mensen moeten Gaspár nog echt ontdekken. Dat groeit vanzelf denk ik. 

Ik heb zelf een paar jaar in Spanje gewoond en ik ben toch wel echt fan van de Spaanse keuken. Als je het mij vraagt is het één van de meeste culinaire keukens ter wereld, daar haal ik veel van mijn inspiratie vandaag. Goede ingrediënten, kraakvers met de juiste bereidingswijze en kennis maak je dan een top gerecht. 

Ik wil dat gevoel van een bistro echt bij Gaspár creëren, dat alles kan en ongedwongen is. De hoofdgerechten zijn allemaal rond de twintig euro. De desserts zijn evenmin bistrostijl en recht voor z’n raap. Nu ben ik bezig met een crème de catalana, een vanillemousse gevuld met lemon curd die we heel luchtig en krokant afbranden. Het is zo vol van smaak en de textuur, daarmee heb je alles in dat gerecht. Simpel en smaakvol. 

Elke drie weken wisselen we van kaart. De bouillabaisse van langoustines met kokkels en mosselen staan altijd op de kaart, net als de steak tartaar met huisgemaakte frieten. De wisselende gerechten in combinatie met de klassiekers geven juist de ruimte om terug te keren.” - Kasper van Schaeren 

 

Gaspár Bistro

Kelfkensbos 28
6511 TB Nijmegen

Bekijk de locatie

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link

Dit vind je misschien ook leuk