Juli: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

De warme zon op je huid, kinderen vrij van school en de muziek van de Vierdaagsefeesten galmt op de achtergrond: dat is juli in Nijmegen! Weet jij al hoe je deze zomermaand gaat doorbrengen? Dit zijn onze culturele tips.

Festivals & feestjes

1 juli 2023 – Keti Koti in de Achtertuin

Locatie: De Achtertuin
Tijdens Keti Koti staan we stil bij ons gezamenlijk slavernijverleden. Op 1 juli is het in de Achtertuin op het Vasim-terrein van 14.00 tot 21.00 uur feest met diverse acts, o.a. zang, dans, muziek en rap, uitgevoerd door FreFuFo onder leiding van The Mansion.

15 t/m 21 juli 2023 – De Vierdaagsefeesten

Locatie: diverse locaties
Tijdens de Vierdaagsefeesten, van 15 t/m 21 juli, verandert heel Nijmegen in één groot festivalterrein. Op meer dan 40 podia treden ruim 1000 artiesten op. Zeven dagen feesten, dansen, eten, drinken en nog veel meer!

15 t/m 21 juli 2023 – Valkhof Festival

Locatie:Valkhofpark
Tijdens de Vierdaagsefeesten vindt ook het Valkhof Festival plaats. Het Valkhof Festival is een ontdekkingsfestival waar zowat elk denkbaar genre aan bod komt. Je ontdekt er de beste acts van dit moment. En het allerbeste? Het festival is gratis!

Muziek & concerten

1 juli 2023 – Next to the Rabbit Hole

Locatie: Merleyn
Op zaterdag 1 juli organiseert de Merleyn ‘Next To The Rabbit Hole’: een gratis feest voor alle Down The Rabbit Hole thuisblijvers! Drie lokale helden zullen de hele avond de vetste disco en house platen draaien zodat jij kan doordansen tot in de late uurtjes.

15 juli 2023 – LUWTEN x B.O.X

Locatie: Doornroosje Poppodium
De in Nijmegen woonachtige singer-songwriter Tessa Douwstra alias LUWTEN vond haar weg naar de grotere podia in Nederland met pure, ontroerende liedjes die op het snijvlak bewegen van pop, electronic en R&B. Voor dit bijzondere concert gaat ze de samenwerking aan met het Belgische Baroque Orchestration X (B.O.X).

15 juli 2023 – Concert Hongaarse Klassieke Muziek

Locatie: Van 't Lindenhoutmuseum
Geniet van Hongaarse klassieke muziek tijdens de concerten op 15 juli en 27 augustus 2023 in het Van 't Lindenhoutmuseum. Herbeleef de samenwerking tussen Zoltán Székely en Paul Hermann. De concerten vinden plaatsen in het kader van de tentoonstelling over de Hongaarse kindertreinen, ‘Bestemming: Hoop’.

Expo & kunst

t/m 19 juli 2023 – Exposities Galerie Marzee

Locatie: Galerie Marzee
Bij Galerie Marzee zijn tot en met 19 juli diverse sieradenexposities te bewonderen. Bead Beat Boogie van Ineke Heerkens is bijvoorbeeld geïnspireerd door het ritme van de stad en haar muziek. En 'Wanderung' van Rudolf Kocéa gaat juist over de schoonheid van de natuur.

v.a. 1 juli 2023 – Meester B. Vakbroeder van de Lymborchs

Locatie: Gebroeders van Lymborch Huis
Tot 16 oktober 2023 toont het Gebroeders van Lymborch Huis in Nijmegen een 12-tal originele pagina’s uit een bijzonder en tot op heden volledig onbekend manuscript. Al deze pagina’s zijn rijk gedecoreerd met honderden gouden wingerdblaadjes die volledig overeenkomen met de margeversieringen van de Belles Heures.

v.a. 9 juli – Zomerexpositie Nijmegen

Locatie: Galerie Zeven Zomers
De ‘Zomerexpositie Nijmegen 2023’ opent 9 juli om 14.00 uur. Deze middag viert Galerie Zeven Zomers tevens het 20 jarig bestaan. ‘20 jaar kunst in het hart van Nijmegen’.

Theater, dans en meer

1 juli 2023 – Louise

Locatie: Stadsschouwburg
Op 1 juli gaat ook Louise in première in de Stadsschouwburg, als onderdeel van een programma over erkennen en helen van het (slavernij)verleden. Louise is de derde en laatste voorstelling uit de Schitterende Schaduwreeks, een drieluik van muziek- & danstheatervoorstellingen van 30 minuten, met na-programma.

9 juli 2023 – Podium aan de Waal: Partout

Locatie: Amfitheater Waalkade
In juli en september keert Podium aan de Waal terug naar de Waalkade. Op 9 juli is Orchestre Partout te zien. Met muzikanten uit verschillende AZC's combineren zij muziek van alle soorten en maten tot een divers wereldrepertoire; stampende Koerdische dansen, Syrische ballades en funky Punjabi lovesongs.

12 juli 2023 – The London Film Music Chamber Orchestra

Locatie: Concertgebouw De Vereeniging
Een meeslepend eerbetoon aan de meest legendarische muziek van Hans Zimmer en John Williams met een live orkest in een maanlicht setting. Ervaar deze iconische filmmuziek uitgevoerd door het geweldige London Film Music Orchestra!

Voor kinderen

9 juli 2023 – De Knutselbus

Locatie: Speeltuin De Leemkuil
Op 9 juli komt De Knutselbus naar de Leemkuil en dat wil je niet missen! Kinderen kunnen hier namelijk aan de slag met ‘waardeloos-voor-ons-waardevol’ materiaal en maken de meest prachtige knutselwerken. Van 12:00 – 16:00 uur kunnen de kids hun hart ophalen en zich volledig uitleven.

1 & 2 juli 2023 – Muziekvoorstelling Mathilda

Locatie: Basisschool De Hazesprong
De gymzaal van basisschool de Hazesprong aan de Bisonstraat 3 in Nijmegen verandert zaterdag 1 en zondag 2 juli in een echt theater. Kinderen van Theaterschool De Toneeltuin spelen dan de vrolijke muziektheatervoorstelling Mathilda. 

1 t/m 31 juli 2023 – Ga naar het museum!

Locatie: diverse locaties
Verkoeling zoeken kan in het museum! In de Bastei leren ze alles over de rivier en (natuur)geschiedenis. MuZIEum geeft kinderen een beleving in het donker en laten ze ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Voor een bijzondere ervaring ga je naar het Velorama Museum. Ook de tijdelijke locatie van Museum het Valkhof is een aanrader.

Dit vind je misschien ook leuk...