Januari: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

Ook in januari is er genoeg te beleven in Nijmegen. Heb jij de lichtsculpturen route al gelopen? Of dans je liever bij een tof concert? Uiteraard zijn er weer mooie expo’s te bezichtigen en ook voor de theaterliefhebber heeft Nijmegen genoeg in petto. Leef je uit met deze culturele tips!

Festivals

t/m 8 januari 2023 – De Nijmeegse Winterweken

Locatie: diverse locaties in de binnenstad
Een lichtsculpturenroute inclusief toffe muziekquiz, voorstellingen, live muziek en straattheater: je vindt het allemaal in de binnenstad tijdens de Nijmeegse Winterweken! Nog t/m 8 januari geeft Nijmegen licht in het donker, onder andere door maar liefst negen grootste indrukwekkende lichtsculpturen te laten schitteren.

21 januari 2023 – Mensen Zeggen Dingen

Locatie: Doornroosje Poppodium
Dingen zijn niksig als er geen woorden aan gegeven worden. Dat is precies wat deze mensen doen. Ze hebben iets te zeggen. Het is aan jou om te luisteren. Verwacht een line-up vol met poëzie, poetry slam, proza en punchlines.

29 januari 2023 – Orchestre Partout, Nationaal Theaterweekend

Locatie: De Lindenberg
Tijdens het Nationaal Theaterweekend luidt Doe-het-zelf het jaar 2023 in met een zondagmiddag vol live muziek en activiteiten die gericht zijn op ontmoeting en verbinding. Op het podium zie je optredens van Orchestre Partout, onder het genot van een hapje en drankje.

Muziek & concerten

12 januari 2023 – Shuum @ Waalhalla

Locatie: Waalhalla
Iedere maand programmeert Schuum lokale artiesten op een wisselende plek in Nijmegen. De organisatie spoort de crème de la crème voor je op: van ruwe diamant tot muziekveteraan. Deze keer ontdek je The Garnals, Case Candy en Femme Fugazi bij Waalhalla.

14 januari 2023 – Nijmeegs kleinkoor Een voor Twaalf

Locatie: Antonius Abt kerk
Het Nijmeegse kleinkoor Een voor Twaalf zingt hedendaagse en oude muziek die interessant is én geinig. Gastdirigent is Michel de Kort, expert in stem, klank en expressie. Van Avé Maria tot Mozart: veel moois in dit concert.

28 januari 2023 – The Super Soakers

Locatie: Merleyn
Op 28 Januari presenteert de Nijmeegse band The Super Soakers hun 3e EP ‘Shepherd and the Scapegoat’. De nieuwe EP vliegt uit de bocht en ontwikkelt zich als een ongeluk in slow-motion. Een bonte verzameling van urgente songs over rottende geheimen, religieuze uitholling en een boze middenklasse.

Expo & kunst

t/m 12 januari 2023 – De Stevenskerk | Blikvanger van Nijmegen

Locatie: Regionaal Archief Nijmegen
In het kader van het jubileumjaar van de Stevenskerk is er een foto-expositie gerealiseerd door Ars Longa die nu in het Regionaal Archief Nijmegen te zien is. Er worden bijzondere oude foto's getoond en ook prachtige foto's van 17 hedendaagse fotografen. De expositie is leerzaam, laat originele foto's en stukken zien die uniek zijn en is voor alle leeftijdscategorieën interessant.

t/m 28 januari – Ik is een eend | Annelein Pompe

Locatie: Kunstmagazijn
Schrijver, kunstenaar en filmmaker Annelein Pompe ging naar school in Nijmegen, studeerde Beeld & Taal op de Rietveld academie in Amsterdam, vertrok naar Gent en woont momenteel in Brussel. Ze schrijft poëzie en verhalen, maakt films én ze schildert eenden. Heel veel eenden. Deze bonte verzameling prachtig geschilderde vogels komt nu naar Nijmegen in de expositieruimte van Kunstmagazijn.

t/m 31 mei 2023 – Expositie en documentaire ‘Niemands nummer 1’

Locatie: Van ‘t Lindenhoutmuseum
Opgroeien zonder ouder(s), kun je je dat voorstellen? Hoe vind je een weg in het leven zonder ouders, wanneer je niemands onvoorwaardelijke nummer 1 meer bent? Het documentaireplan waarmee Pippi Dijkstra en Wim Brouwers in 2021 afstudeerden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht vormt de basis van deze expositie.

Theater, dans en meer

5 januari 2023 – Stefano Keizers

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Zijn trilogie aan voorstellingen werd lovend ontvangen door de pers. Hij is veel op tv en werd de publiekslieveling van de kijkcijferhit Het Perfecte Plaatje. Niemand lijkt meer om Stefano heen te kunnen. En dat komt goed uit. Want hij komt terug in de theaters met zijn derde voorstelling: HANS TEEUWEN.

27 januari 2023 – Nijmeegse Gedichtennacht

Locatie: Festivalhuis
Op de vrijdagavond van de landelijke Poëzieweek presenteren Literair Tijdschrift Op Ruwe Planken, Studievereniging voor neerlandici (SVN) en Wintertuin de notoire Nijmeegse Gedichtennacht. Dit jaar vanuit het thema ‘Vriendschap is een illusie’. Met als klap op de vuurpijl een Spectaculaire Muzikale Mystery-afsluiter.

28 januari 2023 – Arnhemse Meisjes | Dance Flavours

Locatie: De Lindenberg
Tijdens het Nationaal Theaterweekend presenteert Danscollectief Arnhemse Meisjes Dance Flavours Performance Night: een proeverij van het werk van verschillende hedendaagse dansmakers. Onder het genot van een drankje heb je zelfs de kans om met de dansers in gesprek te gaan over de voorstelling.

Voor kinderen

t/m 8 januari 2023 – Museumgame Stop de Tijd in Afrika Museum

Locatie: Afrika Museum
Ronnie heeft een vreemde koffer gevonden die uit de toekomst lijkt te komen. Ook gebeuren er de laatste tijd onverklaarbare dingen in het museum, van knipperende lichten tot vreemde geluiden. Monteurs kunnen niks vinden en Ronnie heeft er genoeg van. Kunnen jullie hem helpen?

15 januari 2023 – MaxTak & Kim van Zeben | De hond die licht gaf (6+)

Locatie: De Lindenberg
Victoria woont sinds kort bij haar tante Angina samen met haar hond Tosti. Tante houdt niet van kinderen en al helemaal niet van honden. Gelukkig heeft Victoria haar eigen zolderkamer, waar ze bijzondere spullen bewaart van haar overleden vader. De hond die licht gaf is een ode aan alles wat voorbijgaat en toch een beetje blijft. Een familievoorstelling die barst van het leven, vol livemuziek, zang, poppenspel, slapstick en knallende uitvindingen.

29 januari 2023 – Project Lima | Het regent in het woud (6+)

Locatie: De Lindenberg
Regen in het Woud vertelt het verhaal van een rijke oom en zijn avontuurlijke nichtje. Hij is alleen maar bezig met geld verdienen, maakt niet uit ten koste van wat. Zij houdt van de natuur en gaat graag op ontdekkingstocht. Wat een geluk dat ze op het enorme huis met zwembad van haar oom mag passen. En het ligt ook nog aan de rand van het prachtige regenwoud! Dat belooft een avontuurlijke vakantie te worden.

Dit vind je misschien ook leuk...