Interview: zomertentoonstelling ‘Verblinden’ in muZIEum

| Luus Veeken

In muZIEum, Nijmeegs ervaringsmuseum over zien en niet zien, is tot eind september de collectie ‘Verblinden’ te zien. Een collectie van vier bijzondere interieurobjecten, ontworpen door Britte Tielemans in samenspraak met blinden en slechtzienden. Britte ontwierp de collectie in het kader van haar afstuderen aan Sint Joost, Akademie voor Kunst en Vormgeving. IntoNijmegen-redacteur Luus Veeken sprak met haar.

Coronagolf

Toen vanwege de eerste – en hopelijk laatste – coronagolf het hele land de adem inhield moest student grafisch–ruimtelijk ontwerp Britte Tielemans werken aan haar afstudeeropdracht. Door de coronamaatregelen bracht zij haar tijd vooral binnenshuis door, net als de meesten van ons. Dat valt niet mee op een kleine studentenkamer. ''Ik werd er erg onrustig van',' vertelt Britte.'' Te veel tijd om om me heen te kijken en te bedenken hoe de inrichting anders kan. Ik was in mijn studentenkamertje constant meubilair aan het verplaatsen.''

Die gefixeerdheid op haar eigen interieur door het gedwongen verblijf binnenshuis bracht Britte wel op een idee voor haar afstudeerproject. ''Wat nou als je blind bent, de hele dag thuis zit en je eigen interieur niet kan zien?'' Ze besloot als afstudeeropdracht een collectie interieurobjecten te ontwerpen samen met en voor blinden en slechtzienden.

Aaibaar en beeldschoon, strak en glad

En zo geschiedde. Britte vroeg een aantal blinde mensen wat ze fijn vinden aan hun interieur, wat ze prettig vinden aan meubels of juist niet, wat hun hobby’s zijn. Op basis van die gesprekken ontwerpt ze een aantal interieurobjecten. Elk ontwerp is uniek, toegesneden op de specifieke situatie van een blinde of slechtziende. Zo koppelt Britte persoonlijke verhalen aan een fysiek voorwerp. Een droomwereld van tastbare en surrealistische voorwerpen.

Voor Veronique, die van de natuur en ronde vormen houdt, ontwierp Britte een driehoekig krukje, met afgeronde hoeken en gras als zitting. Minder om op te zitten dus, maar aaibaar en beeldschoon. En Joop, die juist van strakke vormen en glas houdt, verblijdde ze met een strak uitgevoerde stoel van glad, spiegelend materiaal. Helemaal in zijn nopjes was hij met het object.

Op zoek naar geschikte expositieruimte

Andere jaren werden alle afstudeerobjecten tentoongesteld bij de Akademie. Dit jaar was dat door de coronamaatregelen niet mogelijk. Afstuderen gebeurde online. ‘Wat nu’, dacht Britte. ‘Het kan toch niet zo zijn dat mijn objecten niet geëxposeerd kunnen worden!’ En ze ging op zoek naar een geschikte expositieruimte. ‘Ik dacht: misschien heeft muZIEum interesse, dat sluit mooi aan’, vertelt Britte. Het muZIEum is meteen enthousiast. Met het oog op corona waren ze daar juist doende de eigen collectie anders in te richten. Er kwam ruimte vrij doordat een aantal objecten moest komen te vervallen. Britte’s collectie Verblinden vormt een mooie aanvulling en was welkom. Bezoekers kunnen tot eind september vier interieurobjecten van Britte Tielemans bewonderen.

muZIEum

Het muZIEum is niet zomaar een museum, maar een ervaringsmuseum. Je kunt er ontdekken hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Ga met een blinde of slechtziende gids op pad in hun wereld – de wereld van niet zien. Nieuwsgierig geworden naar Britte’s bijzondere interieurobjecten? De zomertentoonstelling is nog t/m 30 september 2020 te bezoeken!

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk