Interview: programmamaker Kiki Kolman over de nieuwe koers van InScience

| Belinda Limani

Vanaf 2023 zal InScience in het voorjaar plaatsvinden. In zeven jaar tijd is het festival uitgegroeid tot een van de grootste internationale wetenschapsfilmfestivals van Europa, met zo'n 10.000 bezoekers uit heel Nederland. Het festival is de beginfase inmiddels ontgroeid en is een belangrijke speler geworden in het culturele veld, zowel in Nijmegen als daarbuiten. What’s next? Daar spraken we programmamaker Kiki Kolman over.

Het nieuws is naar buiten: InScience vindt niet meer in november plaats, maar verhuist naar het voorjaar. Waarom? “Daar zijn een paar redenen voor”, begint Kiki. “Door de coronapandemie hebben we tijd gehad om na te denken over hoe we ons festival eigenlijk willen organiseren.”

Kiki Kolman is Hoofd Talks bij InScience. Samen met haar team is ze verantwoordelijk voor de randprogrammering bij de films, zoals gesprekken, lezingen, workshops en performances. “Dat hoort gewoon bij InScience: bij elke film die je kijkt, krijg je extra verdieping.”

Een nieuw seizoen

InScience is in zeven jaar tijd uitgegroeid tot een belangrijke speler in het culturele veld en is concurrerend geworden met filmfestivals als IDFA en Imagine. “IDFA vertoont bijvoorbeeld veel premières van mooie documentaires, waardoor wij dat niet meer kunnen aanbieden”, legt Kiki uit.

“Ook voor de programmering van Talks is het belangrijk dat de planning in september al rond is, wanneer je een festival in november organiseert. Maar al die bijzondere wetenschappers en sprekers zijn in de zomer minder goed bereikbaar – en dat zijn ze in het voorjaar juist wel.” Genoeg redenen dus om over te stappen naar een ander seizoen.

Waarom wetenschapsfilm?

Als enige meerdaagse wetenschapsevenement in Nederland neemt InScience een unieke positie in. Kiki: “Op het snijvlak van kunst en wetenschap gebeuren veel mooie dingen in heel Nederland, maar een meerdaags festival waar kunst en wetenschap zo intensief samenkomen is echt uniek. We worden steeds vaker de plek die wetenschappers weten te vinden als ze iets met film willen doen. Dat werkt ook andersom, door kunstenaars en filmmakers die iets met wetenschap willen doen.”

“Wetenschappers kunnen vaak interessant vertellen over hun onderzoek. De extra laag die wij toevoegen is dat je bij film niet alleen hoort of leest welke kennis is opgedaan, maar dat je ook het emotionele aspect voelt," antwoordt Kiki op de vraag wat de wetenschapsfilm zo bijzonder maakt. “Je kunt iets neerzetten wat bij een lezing niet zomaar gebeurt. Je beleeft echt iets als bezoeker. Je verlaat de zaal met een bepaald gevoel in je lijf of in je hoofd en bespreekt dit naderhand met een biertje erbij. Dat maakt wetenschapsfilm zo bijzonder – en toegankelijk!”

Adembenemende ontdekkingen

Gelukkig hoeven we in november het Nijmeegse wetenschapsfilmfestival niet helemaal te missen. In het weekend van 4 en 5 november vertoont InScience de mooiste en meest spraakmakende films van de afgelopen zeven jaar en geeft het festival toonaangevende denkers en makers een podium. “Uit elk jaar InScience hebben we één film geselecteerd. We hebben geprobeerd een mix te maken van verschillende wetenschapsgebieden en verschillende filmsoorten. Samen met het speciaal samengestelde Talks-programma bieden we bezoekers dé hoogtepunten van de afgelopen zeven jaar InScience.”

Het speciale filmprogramma Amazing Discoveries is een leuke manier om kennis te maken met InScience, maar ook een goede opwarmer voor de trouwe fans die niet kunnen wachten tot het voorjaar. Een kaartje voor een programma kost slechts € 2,50. Omdat dit een bijzondere editie is, biedt InScience ook de mogelijkheid om meer te betalen voor je ticket - om zo het festival te steunen.

Programma tip!

Op zaterdag 5 november om 16.00 uur draait de film Absolute Denial in LUX 6. Een absolute must-see volgens Kiki. In de geanimeerde science-fictionthriller neemt een machine het leven van zijn maker over. Zijn supercomputer werkt precies zoals gehoopt: perfect. Maar door zijn obsessie raakt David geïsoleerd van zijn vrienden en familie. Nu is zijn enige contact nog een machine die slimmer is dan hijzelf…

“Het is een beetje een trippy film met een onderwerp dat ons inmiddels wel bekend is, maar dat op een hele nieuwe en toffe manier verbeeld wordt,” belooft Kiki. Na afloop gaat het publiek, samen met onderzoekers van het Donders Instituut voor Brein, Cognitie en Gedrag, ‘dromen’ over de rol van kunstmatige intelligentie in ons leven.

Meer info

De achtste editie

Het meerdaags festival keert in het voorjaar terug, maar niet alleen in het oude vertrouwde LUX. Zo zal InScience op meer locaties in de stad, en later in heel Nederland (en daarbuiten!) te beleven zijn, op bijzondere en onverwachte plekken. “Ook gaan we samenwerkingen aan met kunstenaars en wetenschappers die bijvoorbeeld onderzoeken uit gaan voeren bij ons. Zo willen we InScience meer laten leven, meer herkenbaarheid creëren en een groter publiek bereiken.”

Nieuwsgierig geworden? Sinds dinsdag 18 oktober is de kaartverkoop van InScience Amazing Discoveries gestart en staat het volledige programma op www.insciencefestival.nl.