Interview: binnenkijken bij werkend Nijmegen, met kunstenaar Diederik Grootjans

Valt bij jou dagelijks De Gelderlander op de mat, dan is de kans groot dat je het werk van Diederik Grootjans al voorbij hebt zien komen. Dit jaar bezoekt de kunstenaar veertig Nijmeegse bedrijven, waarna hij het werk én de lunchpauze op doek vastlegt. “Elke dinsdag worden twee schilderijen in De Gelderlander getoond, en daar mag ik nog een tekstje bij schrijven ook! Dat is een hartstikke mooie plek om mijn werk te delen.”

Voor zijn nieuwe schilderserie De Lunchpauze bezoekt Diederik een jaar lang Nijmegenaren aan het werk. Elke week een ander bedrijf, het liefst zo uiteenlopend mogelijk, van verloskundige tot begrafenisondernemer. Ter plekke maakt hij foto's, aan de hand daarvan maakt hij na elk bezoek twee schilderijen: één van de mensen aan het werk, één van het lunchmoment. Zo wil hij uitzonderlijke werkzaamheden tonen, maar tegelijkertijd een verbindend menselijk moment vastleggen. “Of je nou hersenchirurg of tegelzetter bent, op een bepaalde tijd pak je een kop koffie en eet je een boterhammetje. Ik wil laten zien dat uiteindelijk alles mensenwerk is. Het maakt niet uit waar je werkt, iedereen levert een bijdrage en is een onmisbare schakel in het geheel.”


Diederik Grootjans

Via zijn schilderijen kunnen we met Diederik meekijken en typisch Nijmeegse plekken op een nieuwe manier zien. Zo neemt hij deze week een kijkje achter de schermen bij het stadion van NEC. “Ook zijn er een aantal hightech bedrijven in Nijmegen waar je vaak langsrijdt, maar waar je geen idee hebt wat er achter de muren gebeurt, zoals Hyster en Royal SMIT Transformers,” noemt Diederik als voorbeeld. “Mensen in de zorg en de dienstverlening kan ik makkelijk zelf benaderen, maar het is moeilijker om bij deze grote industrieën binnen te komen. Het Bedrijvenloket van de gemeente helpt me om daar de eerste contacten te leggen.”

Overzichtstentoonstelling en tijdsdocument

Aan het einde van dit jaar zal de reeks van zo'n tachtig schilderijen voltooid zijn. Dan volgt een overzichtstentoonstelling, waar alle werken van dichtbij te bewonderen zijn. “Ik heb het geluk dat mijn schilderstijl realistisch is, daarmee kan ik mijn schilderijen documentair inzetten. Je kunt de schilderijen waarderen om de schildertechniek, maar ze zijn ook interessant als afbeelding bij een verhaal.”

Grootjans toont actuele beelden in zijn serie. Corona komt sowieso om de hoek kijken, vertelt hij. Op sommige schilderijen is goed zichtbaar hoe mensen zich op de werkvloer moeten aanpassen. “Bijvoorbeeld een docente van het SSGN, die op afstand lesgeeft. Je ziet haar in een leeg klaslokaal, met de stoelen op tafel. Ze heeft een klein schermpje voor zich en probeert haar leerlingen bij de les te houden.” Of zijn bezoek aan een verloskundigenpraktijk, waarbij de toekomstige moeder en de verloskundige allebei een mondkapje dragen: "Dat is erg vreemd, om het kindje te zien spartelen in de buik en tegelijkertijd die twee mondkapjes te zien.”

Lesgeven voor een lege klas
 

Van ontbijttafel naar lunchpauze

De Lunchpauze belooft een mooie serie te worden van Nijmegenaren aan het werk. Maar hoe is het idee hiervoor eigenlijk ontstaan? “Twee jaar geleden heb ik een serie gemaakt over ontbijt in Nijmegen,” vertelt de kunstenaar. “Om acht uur ging ik de straat op en belde ik bij iemand aan. Na een kwartiertje ging ik weer weg, dan werd het ontbijtbordje weer weggehaald. Vervolgens maakte ik daar een schilderij van. Ontbijten ligt op de grens tussen het huiselijke en het openbare, na het ontbijt ga je de deur uit. Dat vond ik een interessant moment om vast te leggen.” Voor zijn nieuwe schilderijenserie kiest hij een moment iets later op de dag. “Ik wil laten zien wat mensen in Nijmegen overdag zoal doen, welke uitzonderlijke beroepen uitgevoerd worden.”


Nyma Outdoor Gym

De eerste paar werkbezoeken hebben al verrassende ervaringen opgeleverd. “Ik ben bij Blueview geweest, een bedrijf waar tachtig mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken. Ik verwachtte een soort sociale werkplaats, maar niets daarvan! Het is een bedrijf dat de grenzen en het plezier van de medewerkers centraal stelt, maar daarnaast gewoon commerciële opdrachten aanneemt en aflevert volgens een strak plan. Ik vond die combinatie erg mooi om te zien.”

Unieke inkijkjes dus, in kantoren en kantines, alledaags en onverwachts. Het komende jaar kijken we met veel plezier mee!

Dit vind je misschien ook leuk