Hoera! Stadsschouwburg Nijmegen bestaat 60 jaar

Hieperdepiep… Stadsschouwburg Nijmegen bestaat 60 jaar! Eén van de grootste cultuurpodia van Nijmegen. Maar liefst zevenhonderdtwintig maanden geleden werd de Schouwburg geopend aan het Keizer Karelplein door de Commissaris van Koningin, de Bisschop en de Burgemeester van Nijmegen. Met een enorm grote, rode strik op het gebouw wordt de verjaardag zowel duidelijk als feestelijk kenbaar gemaakt en heeft de jarige een bijpassende ‘Strikvraag’ voor je bedacht om helemaal in de sferen te blijven! Wie weet win je er ook nog iets ontzettend leuks mee…

Maar wat heeft er zich in die 60 jaar allemaal afgespeeld? Dat lees je hieronder. Met foto's van het Regionaal Archief Nijmegen en Bob Janssen.

Niet de eerste Stadsschouwburg van Nijmegen

De allereerste Schouwburg in Nijmegen was gevestigd in het centrum, aan de Oude Stadsgracht. Het theater bestond van 1838 tot 1935, geheel in classicistische stijl. Door de verbreding van de Burchtstraat en de komst van Concertgebouw De Vereeniging werd het gebouw afgebroken. Maar zo’n kwarteeuw later was de stad weer compleet met een gloednieuwe vestiging aan het Keizer Karelplein. De rijke historie is tot op de dag van vandaag nog steeds voelbaar. Wanneer je richting theatercafé loopt, merk je een enorm wandtapijt op, genaamd ‘Fiction’, ontworpen door Jean Lurçat, aangeboden ter gelegenheid van de opening op 8 april 1961. Maar je vindt er ook een standbeeld van Guus Hermus uit Amsterdam, in de rol van Cyrano de Bergerac, gemaakt door Hans Bayens uit 1968.

Van classicistische stijl naar brutalisme architectuurstijl

De Stadsschouwburg is in 1959-1961 in opdracht van de gemeente Nijmegen gebouwd naar een ontwerp uit 1955 van de architecten Gerard Holt en Bernard Bijvoet. Zij richtten zich op de architectuurstijl ‘brutalisme’. Een stroming die vooral in de jaren ’50, ’60 en ’70 wereldwijd veel navolging had, denk aan blokachtige, geometrische en herhalende vormen. De stijl is terug te zien aan de zichtbare en expressieve betonconstructie met enkele sterk uitvergrote onderdelen (foyer op zuilen, plantenbakken, entreeluifel), de ruwe materiaalafwerking en het achterwege laten van ornamentiek.

Van gemeentelijk monument naar Rijksmonument

In 2003 werd het gebouw gerenoveerd en in datzelfde jaar werd het aangewezen als gemeentelijk monument. Tien jaar later kunnen we zelfs spreken van een Rijksmonument. Het gebouw heeft een ovale theaterzaal met 940 zitplaatsen. De foyer, met grote vensters, kijkt uit op het Keizer Karelplein; een prachtig uitzicht.

Kunst en cultuur voor iedereen, maar dan ook écht iedereen

Kunst en cultuur breed verspreiden was in de jaren ’50 een vooruitstrevende gedachte, aangezien het voornamelijk alleen toegankelijk was voor de gegoede burgerij. Hier bracht de Schouwburg verandering in. Het werd mogelijk om alle lagen van de bevolking te laten genieten van voorstellingen en concerten, inmiddels al 60 jaar lang.

‘Zitten jullie daar lekker in die picknickmanden?’

Je kunt er je ogen uitkijken tijdens grote of kleine concerten variërend van het Gelders Orkest tot Guus Meeuwis. Je bekijkt er cabaret- en toneelvoorstellingen. Kortom, genoeg te beleven voor jong en oud. Al vele Nederlandse en buitenlandse artiesten hebben er gestaan, onder wie ‘Snip en Snap’: Willy Walden, Piet Muiselaar en Aase Rasmussen. Maar ook Wim Sonneveld en Toon Hermans hebben het publiek vermaakt. Een hoogtepunt is ongetwijfeld de komst van de Franse zangeres Edith Piaf en haar gezelschap in het jaar 1962. In het kader van haar afscheidstournee trad zij op 14 december van dat jaar op in de Nijmeegse Stadsschouwburg.

Laten we vooral het standaardgrapje van de artiesten niet vergeten… ‘Zitten jullie daar lekker in die picknickmanden?’ Als je goed kijkt… snap je de grap zelf ook!

Stadsschouwburg Nijmegen, van harte gefeliciteerd met jullie 60-jarig bestaan!

 

Dit vind je misschien ook leuk