Historische sleuteloverdracht in Nijmegen

| Heyta Melssen

Dinsdag 1 juni 2021 vond weer een historische gebeurtenis plaats in Nijmegen. De sleutel van Museum Het Valkhof werd overgedragen aan de gemeente Nijmegen. Hoewel, het was niet de echte sleutel maar een prachtig gouden exemplaar dat ooit in handen van Lodewijk Napoleon was geweest. Vandaar dat directeur-bestuurder Hedwig Saam en wethouder Bert Velthuis beschermende witte handschoenen aantrekken en de sleutel met de grootste omzichtigheid behandelen.

De historie

Op 24 juli 1808 bracht Lodewijk Napoleon, sinds 1806 koning van Holland, een bezoek aan de stad Nijmegen. Burgemeester Sanders van Well bood hem toen de vergulde stadssleutels van Nijmegen aan. Dit gebaar symboliseerde dat de stad zich onderwierp aan de vorst. Nijmegen had echter veel te lijden onder de Franse overheersing en was dan ook blij toen de Fransen de stad in 1814 weer verlieten. Met achterlating van de sleutel.

Het heden

Het had nog wel wat voeten in aarde voordat dit historische moment kon plaatsvinden. We hebben het ook niet over niets. De symbolische overhandiging van deze gouden sleutel kost de gemeente maar liefst 16 miljoen euro. En voor dat bedrag zijn de gemeente en het museum niet over één nacht ijs gegaan. Het gebouw van het museum is hard aan renovatie toe. En om die verbouwing voor de gemeente rendabel te maken was ook eigendom van het museum nodig. Er is al veel over geschreven en gezegd, dus geïnteresseerden kunnen het achterliggende verhaal elders terugvinden. Wat vandaag belangrijk is, is dat de stap is gezet.

De toekomst

Directeur en wethouder zijn het daar over eens. Met de overhandiging van de sleutel kan eindelijk een start worden gemaakt met de voorbereidingen voor de verbouwing. Wanneer dat precies gaat gebeuren wordt nog nader bepaald en de verbouwing zal zeker enkele jaren in beslag nemen. Maar dat is muziek voor de toekomst.

Genieten van De Pest en andere collecties

Voor het zover is, is iedereen vooral blij dat vanaf dit weekend het museum weer kan doen waarvoor het is ingericht: bezoekers ontvangen en laten genieten van de geschiedenis van Nijmegen en de bijzondere tentoonstellingen. Bezoekers zijn welkom vanaf zaterdag 5 juni. Uiteraard worden alle coronamaatregelen in acht genomen en werkt het museum met een tijdslot om het aantal bezoekers beperkt te houden. De openingstijden zijn tijdelijk vervroegd naar 10.00 uur en het museum is dagelijks, ook op maandag, open.

De Pest, de tentoonstelling die zo wonderlijk aansluit bij deze tijd, is te zien tot 23 augustus. Voor meer informatie over het programma en de toegang kan men terecht op de website van het museum.

Fotografie: Willem Melssen en Heyta Melssen

Dit vind je misschien ook leuk