Gekonfijte onrijpe walnoten

Historisch Kookatelier eet!verleden: inspiratie voor kookgrage geschiedenisliefhebbers

| Luus Veeken

Dat je in de fraaie Commanderie van Sint Jan terecht kunt voor een hapje en een drankje weten de meeste Nijmegenaren wel. Minder bekend is waarschijnlijk dat ook Historisch Kookatelier eet!verleden er is gehuisvest. Historisch koken met een eigentijdse twist. In kookworkshops, kookcursussen, via kookboeken en online kookvideo’s kun je de culinaire geschiedenis ervaren, van de Romeinen tot aan Middeleeuwen en Gouden Eeuw. IntoNijmegen redacteur Luus Veeken sprak met Manon Henzen, eigenaar van eet!verleden.

Garum, duivelsdrek, paradijskorrels, saffraan

‘Iedere tijd kent zijn eigen smaken en smaakcombinaties, ingrediënten en bereidingstechnieken,’ vertelt Manon Henzen, geschiedkundige van origine. ‘Veel daarvan zijn we vergeten, maar is met bronnenonderzoek, archiefwerk, archeologisch onderzoek en gepuzzel te achterhalen. Daarvan en van het toegankelijk maken van deze kennis voor kookgrage geschiedenisliefhebbers heb ik mijn werk gemaakt’, aldus Manon. Haar partner Jeroen Savelkouls neemt de fotografie voor zijn rekening. Het resultaat, oogstrelende kookboeken met intrigerende titels als ‘Garum en Duivelsdrek’ (Romeinse keuken), ‘Paradijskorrels en Saffraan’ (Middeleeuwse keuken) staan uitgestald in het knusse atelier in de Commanderie.


Manon Henzen met gekonfijte onrijpe walnoot

Stilzitten is er niet bij

In haar kookatelier organiseert Manon thematische kookworkshops voor groepjes van zo’n tien à twaalf personen. De afgelopen periode konden deze vanwege corona helaas niet doorgaan, evenmin de immer volgeboekte historische kookreizen naar Toscane en de Provence. Dat is natuurlijk erg spijtig, maar Manon heeft de vrijkomende tijd goed gebruikt. Stilzitten is er niet bij. Ze ontwikkelt digitale kookcursussen, waarin ze op creatieve wijze onderwerpen belicht: met digitale recepten, instructiefilmpjes, interviews met deskundigen, en met een digitaal kijkje bij Doornik Natuurakkers waar ze oude graansoorten als Sint-Jansrogge en Oberkulmerspeltmeel telen, of bij de Witte Molen, waar deze gemalen worden.

Pluk de noten voor Sint Jan

Als corona het toelaat zal eet!verleden dit najaar weer enkele groepsactiviteiten organiseren. Zo is in november een serie van vijf historische kookworkshops gepland, waarin de culinaire ontwikkelingen, bijzondere gerechten, ingrediënten en smaken van de afgelopen 2000 jaar centraal staan. ‘De inhoud stem ik steeds af op actuele ontwikkelingen in de keuken. Zo is er momenteel veel belangstelling voor vegetarische gerechten, voor fermenteren en konfijten. Daar sluit ik dan in mijn workshops op aan’, vertelt Manon. ‘Ik geef bijvoorbeeld een recept uit 1393 voor het konfijten van onrijpe walnoten. “Pluk de noten voor Sint Jan” (24 juni) staat er in historische recepten. Want als ze nog niet rijp zijn en de bast nog zacht, zo tot half juni, kan je een walnoot met bast en al verwerken. Daarna is de bast te hard. Dan moeten ze nog ontgift. Dat duurt twee weken. Pas daarna kan je ze konfijten.’ Manon laat mij een paar stukjes ingemaakte walnoot proeven. Diepzwart van kleur, zoet, met een subtiele kaneel- en kruidnagelsmaak.

Ook staat er voor dit najaar weer een historische kookreis in de Provence op het programma, als corona het toelaat (inmiddels volgeboekt). In mei naar Toscane.

Koekjes uit lang vervlogen tijden

Over proeven gesproken. Er staan zelfgebakken koekjes op tafel. Koekjes met een bijzonder verhaal. In de bibliotheek van Kasteel Amerongen vond men laatst een manuscript met recepten uit de zeventiende eeuw. Manon werd gebeld of ze er eens naar wilde kijken. Een kolfje naar haar hand natuurlijk. In het manuscript ontcijferde ze onder andere een recept voor koekjes. Dan gaat Manon aan de slag en probeert het recept uit. Onze voorvaderen doopten ze in de zoete wijn, maar thee werkt ook, zo blijkt. Heerlijk zijn ze, die amandelkoekjes uit lang vervlogen tijden, dat kan ik je verzekeren. Zou je van die eeuwenoude adellijke koekjes ook weleens willen bakken? Dat kan. Hier het recept.

Bijzondere ingrediënten in de webwinkel

Sommige ingrediënten zijn moeilijk te verkrijgen. eet!verleden heeft een webwinkel, waar je vergeten graansoorten en bijzondere ingrediënten als duivelsdrek, garum, staartpepertjes en paradijskorrels kunt bestellen.

eet!verleden
Franseplaats 1
6511 VS Nijmegen
T 06-23634392
www.eetverleden.nl

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk