Go Short filmwandeling langs het Waalfront: trek je wandelschoenen aan, luister en kijk

| Luus Veeken

Aan de westkant van de stad, langs de Waal, verrijst een hippe nieuwe wijk. Go Short - International Short Film Festival Nijmegen en het Architectuurcentrum Nijmegen hebben de corona lockdown benut voor het uitstippelen van een filmwandeling over de ontwikkeling van het Waalfront. Een wandeling met audio-opnamen, interviewtjes met mensen uit de buurt, speciaal door Frank Boeijen gecomponeerde muziek en korte filmpjes die aansluiten bij het thema en navigatie-instructie. Je kunt de wandeling op ieder moment lopen, alleen of samen. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone. IntoNijmegen redacteur Luus Veeken trok haar wandelschoenen aan en nam haar smartphone in de hand. IntoNijmegen fotograaf Martijn Kusters liep met haar mee.

Joris Ivensplein

De filmwandeling begint, hoe kan het ook anders, op het Joris Ivensplein, vernoemd naar Nijmegens bekendste cineast. Wat ik niet wist is dat Joris niet zijn echte naam was. Zijn ouders wilden niet dat hij bleef voetballen nadat hij daarbij een ernstige blessure had opgelopen. Maar Ivens was te verknocht aan voetballen en deed het stiekem toch. Omdat hij op hoog niveau speelde stond er altijd een wedstrijdverslag in de krant. Om te voorkomen dat zijn ouders zijn naam in de krant zouden lezen noemde hij zich Joris. En Joris is het gebleven. Zijn echte naam? Een goed bewaard geheim.


Landhoofd

Landhoofd

Langs het karakteristieke Landhoofd van de spoorbrug over de Waal. Het negentiende-eeuwse bolwerk met de twee torens. Niet alleen een brugpijler maar tevens, destijds, een verdedigingswerk. Ontworpen door de fameuze architect Pierre Cuypers, vooral bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Is je belangstelling voor het Landhoofd gewekt? Je kunt er op een ander moment gratis een rondleiding volgen. Het Landhoofd-team vertelt je graag over de veelbewogen geschiedenis van het gebouw: landhoofd024.nl

Handelskade 

Verder weer, richting het project Handelskade. Waar ooit De Gelderlander werd gedrukt zie je nu aan de Waalhaven zo’n vijfhonderd appartementen oprijzen. De daar eveneens gevestigde horecatenten bieden naast eigentijdse drankjes en hapjes een prachtig uitzicht over haven en Waal. De trap af naar de benedenkade, die bij hoogwater onder water staat.

Langs de haven lopen we richting het Honigterrein. Hoge woontorens verrijzen langs de havenkade. Een bewoner van een van de woonboten vertelt over hoe het leven verandert nu de haven, de rafelrand van de stad, steeds meer ingebouwd raakt. ‘Steeds meer nette mensen om ons heen’, verzucht hij.

Handelskade

Honigterrein

Bij het Honigterrein staan we stil om het korte filmpje ‘Workers leaving the Lumière factory’ te bekijken. Je ziet in haarscherpe beelden fabrieksmeisjes uit het werk komen. Een pareltje uit 1895 van filmpionier Lumière. Om stil van te worden, zo mooi.

Het Honigterrein, ooit het territorium van fabrieksarbeiders, nu een gebied dat blaakt van creativiteit, ambachtelijkheid en innovatie. Startende bedrijfjes vonden er een onderkomen. Maar de komende jaren gaat het terrein ingrijpend op de schop. Veel moet wijken voor nieuwbouwwoningen, ook zo hard nodig in Nijmegen. Een deel van de Honiggebouwen wordt gesloopt, een deel blijft behouden en wordt gerenoveerd. Veel van de bedrijfjes verhuizen naar het Vasim/NYMAterrein verderop.

Hang naar het verleden

We lopen door, via de wijk Koningsdaal, waarvan de bouwstijl op de wijk Bottendaal geënt is. Nieuwe huizen in een klassiek jasje. De audio wijst ons erop dat de huizen in principe steeds dezelfde structuur hebben. Door te variëren in de afwerking ontstaat een plezierig afwisselend straatbeeld. Dan een straatje met strakkere woningen, een meer eigentijdse uitstraling. Maar kijk eens naar de buitenlampen die de bewoners hebben opgehangen. Zijn ze niet overwegend klassiek van stijl? Ook hier een hang naar het verleden?

Honigcomplex & NYMA

Vasim, NYMA

Onder de brug de Oversteek, waar we de korte film ‘Fest’ kijken van een Russische cineast met fascinatie voor het lelijke en het onvoorspelbare. Hilarisch en inventief. Na dit korte intermezzo lopen we door naar NYMA en Vasim, die in verschillende staat van ontbinding verkeren. Onvoorstelbaar dat deze onherbergzame ruïnes omgetoverd gaan worden tot prima bruikbare en aangename ruimtes om te werken en samen te komen. Maar luister naar het interview met architecte van dat project, Iggie Dekkers, laat je door haar meeslepen en zie door je oogharen de potentie van de gebouwen. Ik verheug me op de restauratie van de NYMA-toren, die in zijn huidige gehavende staat al fraai staat te wezen.

Waterkwartier

Via de Oversteek richting het Westerpark, waar we in de schaduw van een grote boom het laatste filmpje bekijken. In het Westerpark een animatie over alledaagse mensen in – hoe toepasselijk – een park.

Via de Weurtse weg richting stad. Onderweg via de audio bijgepraat door bekende bewoners van het Waterkwartier over de ontwikkelingen in hun buurt: meer jonge mensen, meer hoogopgeleiden, een diverser samenstelling van de wijk. Maar wat blijft is de gemeenschapszin, mooi om te horen.


Buurtwinkel Jan Linders

Aanrader

Ben je geïnteresseerd in stadsontwikkeling of wil je gewoon weleens weten wat er allemaal veranderd is daar in Nijmegen-West? Dan is de filmwandeling over het Waalfront echt een aanrader. Via interessante verhalen, bijpassende muziek en korte filmpjes kom je veel aan de weet over hoe het er ooit was en hoe het straks gaat worden. En een wandeling, zeg nou zelf, dat is op zich al een prima activiteit in deze coronatijd. Neem je smartphone mee, maar dat was je vast toch al van plan. 

Bekijk hier de website van de filmwandeling

Fotografie: Martijn Kusters

Dit vind je misschien ook leuk