Expat life in Nijmegen: Masha, Oekraïne

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Masha uit Oekraïne...

"Op 12 mei 2017 verhuisde ik naar Nederland. Ik herinner me de dag nog heel goed, omdat het mijn leven verdeelde in een 'voor' en een 'na'. Ik ben geboren en getogen in een klein stadje in Oekraïne, met ongeveer 30.000 mensen. Nijmegen heeft een soortgelijke vibe. Je kunt hier alles vinden wat je nodig hebt, het is een stad met goede verbindingen, maar het is er - behalve tijdens de 4Daagse - rustig.

In Oekraïne paste ik er niet goed bij. Mijn moeder is Hongaars, dus we spraken thuis altijd Hongaars en ik was altijd het buitenbeentje van de groep. Toen ik naar Nijmegen kwam, voelde het alsof ik niet thuis was, maar dat vind ik niet erg. Het is niet mijn oorspronkelijke thuis, het is oké om er niet bij te horen.

Als je me bij mijn eerste verhuizing naar Nijmegen had gevraagd naar de culturele verschillen, had ik gezegd: 'Alles!' Maar het meest opvallende verschil is het eten. Nederlanders eten om te leven, zoals brandstof voor een auto. Maar voor mij is eten belangrijker dan dat. Ik was stomverbaasd toen ik worst in blik ontdekte. Waarom zou je zoiets doen?

Op dit moment ben ik actief in een project met Rotarykmc.care, waarbij we draagzakken leveren aan Oekraïense ziekenhuizen. Sinds het begin van de oorlog zijn er veel vroeggeboren baby's in Oekraïne. Stel je voor dat een moeder met haar baby in het ziekenhuis is en het luchtmachtalarm gaat af en iedereen moet naar de schuilkelder. Stel je voor dat er een moeder is die een keizersnede heeft gehad en de baby moet dragen, maar ook water en wat snacks, om te overleven in de kelder voor wie weet hoe lang.

Sinds we met het project zijn begonnen, zijn ongeveer 10.000 van onze draagzakken naar 17 verschillende ziekenhuizen in Oekraïne gegaan. De kleine, vroeggeboren baby's zijn nu veilig bij hun moeders en de moeders kunnen nog steeds tassen met benodigdheden dragen. Als ze uit het ziekenhuis komen, kunnen ze de draagzakken mee naar huis nemen.

Als ik één advies zou mogen geven aan iedereen die in Nederland komt wonen, dan zou dat zijn: leer de taal. Ik vind het vreselijk om me voor te stellen dat een Oekraïner in Oekraïne geen Oekraïens kan spreken door buitenlandse mensen die er niet eens een beetje om geven. Dus, als je hier woont, leer dan een beetje Nederlands. Daar worden mensen blij van!"

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.