Expat life in Nijmegen: Ken, België

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Ken uit België...

"Ik ben in januari 2018 naar Nijmegen verhuisd en werk hier als journalist. Oorspronkelijk kom ik uit het Nederlandstalige deel van België. Maar voordat ik naar Nederland verhuisde, heb ik zeven jaar in Brussel gewoond. Mijn vriendin, die oorspronkelijk uit Nijmegen komt, kreeg na haar promotie in Brussel een baan aangeboden aan de Radboud Universiteit, dus je zou kunnen zeggen dat ik voor de liefde naar de stad ben verhuisd.

Een positieve verrassing van de stad was de fietscultuur. Ik wist natuurlijk al dat Nijmegen een geweldige plek is om te fietsen. In Brussel riskeer je je leven als je dat doet. Toen ik in het begin met mijn vriendin in Nijmegen fietste, bleef ik altijd achter haar. Het fietspad was zo breed dat ik dacht: misschien komt dat omdat er ook fietsers van de andere kant komen. Maar natuurlijk is er aan de andere kant van de straat nog een net zo breed fietspad dat de andere kant op gaat. Dus dat is een positief verschil. Ik ben wel nog steeds huiverig om naast elkaar te fietsen.

Nijmegen is zeker minder internationaal dan Brussel. Als ik de bus of de metro neem, vind ik het altijd leuk om te tellen hoeveel verschillende talen ik tijdens één rit tegenkom. In Brussel zijn dat er vijf, zes, zeven. In Nijmegen is het veel Nederlands, een beetje Engels - en een beetje Duits als je geluk hebt. En wat die internationalere omgeving natuurlijk met zich meebrengt, is dat je in Brussel alle keukens van de wereld in één stad hebt. De eetcultuur is hier anders.

Maar er zijn natuurlijk ook leuke plekken om te eten in Nijmegen. Een plek waar ik graag kom is Pizzacafé DESEM, waar ze hele lekkere pizza's maken met speciaal meel. En ik ga graag naar Anushka. Dat is een klein winkeltje waar je leuke ingrediënten kunt vinden, maar ook Armeens streetfood. En natuurlijk ga ik graag naar de zaterdagmarkt om verse groenten, kaas en vis te kopen!

Ook al is mijn moedertaal Nederlands, als ik hier naar de kapper ga of als ik naar een winkel ga, denken mensen nog wel eens dat ik een toerist ben. Eén of twee keer dachten ze zelfs dat ik Duits was. Dus ja, ik spreek Nederlands, maar anders dan ze gewend zijn. Ik denk dat het de uitspraak is - en in het Vlaams zijn sommige zinnen directe vertalingen uit het Frans."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.