De Smeltmeesters: Bas, Bauke & Wimke - De Smeltkroes

“Het avontuur van De Smeltkroes is eigenlijk pas net begonnen! We willen makers maximaal faciliteren in het maken.”
 

“We zijn De Smeltkroes zeven jaar geleden begonnen, omdat we zelf behoefte hadden aan een plek als deze! Bauke is meubelmaker, Bas is architect, Wimke is productontwerper. We wilden alledrie een eigen atelier met gedeelde faciliteiten, zoals een werkplaats en een vergaderruimte. Die wens is uitgegroeid tot een minimaatschappij van makers, met 4500m2 aan vloeroppervlak en 133 makers. Je huurt hier een unit voor weinig geld en je hebt meteen beschikking tot een professionele werkplaats voor hout, metaal en kunststof.

In De Smeltkroes zijn ontzettend veel gepassioneerde makers verzameld, die mooie en kwalitatieve producten maken. Het is te veel om op te noemen. Van de ambachtelijke ijsjes van Onwijs Lekker IJs tot de duurzame tassen van Anna Treurniet, de vaasjes van Hella Duijs tot de strijkinstrumenten van Bram Peters, van designmeubels tot fotografie… Daar worden wij echt blij van: als we hier rondlopen en we zien dat al deze mensen hun bedrijf kunnen draaien, dankzij de plek die wij gecreëerd hebben. 

Kom ook eens kijken! Hier is voor iedereen wat te doen. Of je nou een workshop komt volgen, gewoon even komt rondkijken of op zoek bent naar een uniek en lokaal geproduceerd product. We organiseren verschillende evenementen door het jaar heen, zoals onze makersmarkten. Dat zijn leuke momenten om langs te komen, dan is het hier het meest levendig. Om ook tijdens de coronacrisis het lokaal ondernemerschap te stimuleren, hebben we de Smeltwerkbon bedacht: een kadobon die je kan inleveren bij één van onze makers. Die is ook op onze website te koop.

Het is mooi om de makers te zien groeien in de loop der jaren. Zo zijn Mattias Terpstra en Vincent Gerritsen van Nevel begonnen met een minibrouwerij van 16m2 in ons foodlab. Inmiddels runnen zij een grote internationale brouwerij op het Honigcomplex! Dat je je hier zo snel kunt professionaliseren, is echt te danken aan de cultuur die we hier samen hebben gemaakt. Je hoeft je startkapitaal niet te investeren in machines. Bovendien: we denken nooit in concurrentie. De kruisbestuiving is de kracht van De Smeltkroes. Als twee meubelmakers naast elkaar zitten en eentje krijgt iets te veel opdrachten binnen, dan kan hij de buurman aan werk helpen. Dat is te gek aan deze plek. 


V.l.n.r.: Bas de Vries, Wimke van den Heuvel en Bauke Smit
 

De behoefte aan deze makersruimte bleek van begin af aan al groot. We zitten altijd vol en we krijgen elke week nieuwe aanvragen. Omdat we zelf makers zijn, kunnen we heel goed inspelen op de behoeftes van onze huurders. We lopen hier ook elke dag zelf rond. Daarom willen we een gelijkwaardige maatschappij vormen, waarin we onszelf prettig voelen. Winst maken is niet ons doel, onze drijfveer is het huisvesten van de makerscultuur. In een boekje van Marianne Thieme, De Kanarie in de kolenmijn, worden we genoemd als één van de twee lichtende voorbeelden van social enterprises in Nederland. Meer samenwerken is volgens ons de nieuwe economie. De gemeenschapszin, elkaar werk gunnen, de interactie tussen de makers, dat maakt De Smeltkroes bijzonder. 

Nu hebben we de smaak te pakken! In 2022 verhuizen we naar het NYMA-terrein. Daar willen we onze plannen nóg een stapje uitvergroten: daar bouwen we een kunstacademie voor ondernemers, met meer specialistische werkplaatsen. Bijvoorbeeld voor keramiek, een grafische werkplaats of een modeatelier. Zo krijgen we een completere makersplaats. We hopen richting de 200 tot 250 makers te gaan. Wij denken dat dit op deze schaal nog niet bestaat in Nederland, dus het is leuk om daar de eerste in te zijn, om te kijken of en hoe het werkt! We gaan de nieuwe plek zelf bouwen met de makers binnen De Smeltkroes. Daarmee bieden we werkgelegenheid en perspectief in deze moeilijke coronatijd.

Op de NYMA gaan we ons ook meer richten op de publieksbeleving. Er komt een concept store bij de ingang, we krijgen een eigen horecagelegenheid, we maken de workshops en de werkplaatsen zichtbaarder. Zo kun je hier als bezoeker een paar uur rondlopen en met een tevreden gevoel weer naar huis gaan. 

De gemeente heeft de NYMA aangewezen als een permanente plek voor cultuur, evenementen, sport en spel. Daar hebben we met z'n allen op het Honigcomplex een bijdrage aan geleverd: dat was een experimenteerterrein voor de stad, waar ondernemingen zich konden testen en doorgroeien. De spirit die er hing was heel bijzonder. Het is ook te danken aan de Nijmeegse volksaard, aan de bereidheid om samen te werken en elkaar iets te gunnen. We zitten in een hele actieve generatie, die de stad mooier maakt. 

Toen we in 2014 begonnen met bouwen aan De Smeltkroes, hadden we deze grootse visie nog helemaal niet. We hadden nog geen huurders, we kwamen net uit een economische crisis en er was best veel tijdsdruk, we wisten dat de Honig een tijdelijke plek was. Het was een achtbaan, we zijn in het diepe gesprongen. Door het succes zijn we zelf niet meer zoveel in ons atelier als we zouden willen, maar nu is de conceptontwikkeling voor de NYMA ook wat wij doen als bedrijf. Daarvoor zijn we al vier jaar aan het vergaderen. Het zou ontzettend zonde zijn om alles wat we hebben opgebouwd weer weg te gooien! Toch hopen we straks ook weer in ons atelier te staan.

Wat willen we je nog meegeven? Heel veel mensen binnen De Smeltkroes zijn hier begonnen vanuit hun passie voor het maken. Als dat is wat je graag wilt doen, en je gaat er écht voor, dan weten wij uit ervaring dat het je ook gaat lukken. We horen vaak dat onze makers hun bijbaantje hebben opgezegd, nu gaan ze vol voor hun eigen zaak. Dus: volg je hart en ga ondernemen!”

- Bas de Vries, Bauke Smit & Wimke van den Heuvel, oprichters van De Smeltkroes
 


De Smeltkroes

Waalbandijk 16
6541 AJ Nijmegen
Bekijk de locatie

Fotografie: Wilger Brevoord

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link.

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: