De nieuwste voorstelling van Theatergroep Kwatta - een verfrissende versie van Ovidius’ Metamorfosen

| Annika Eskes

Een verfrissende en leerzame voorstelling voor jong en oud. Dat is Theatergroep Kwatta gelukt met hun nieuwste voorstelling Metamorfosen (8+) onder leiding van Kwatta's artistiek leider Josee Hussaarts. In een uur tijd werd Ovidius' Metamorfosen omgevormd tot een gloednieuwe, moderne versie.

Metamorfosen kenmerkt zich door ritmisch spel en is een voorstelling die niet bang is om kwesties uit het maatschappelijk debat op humoristische wijze aan te grijpen. Getalenteerd tekstschrijver Jibbe Willems zorgt ervoor dat deze kwesties toegankelijk blijven voor de jongste bezoekers en tegelijkertijd herkenbaar zijn voor hun ouders. Aan de hand van Ovidius’ werk zien we verhalen over krachtige en noodlottige mythologische figuren, waaronder de gedreven Arachne, zelfingenomen Narcissus en de wanhopig verliefde Echo.

Plezier voor het oog en het oor

De voorstelling begint spannend, namelijk geheel in het donker. Langzamerhand komt er echter een prachtig doch toegetakeld decor tevoorschijn: een sierlijke, gebarsten kroonluchter prijkt in het middelpunt, omringd met wat lijkt op een uit de hand gelopen buffet. Daartussen vallen de vier personages, gespeeld door Elène Zuidmeer, Leendert de Ridder, Denzel Goudmijn en Sarah Bannier, in hun vrolijke, felgekleurde outfits bijzonder goed op. De voorstelling begint spectaculair: een dynamische weefwedstrijd tussen modester Arachne en de woedende godin Athena zet de toon.

De esthetiek wordt bekrachtigd door het ritmische spel. De vier acteurs zijn bijzonder goed op elkaar ingespeeld en vullen elkaar op precies het juiste moment aan. Een hoogtepunt: de perfecte opvolging van de 24 hondenrassen van Aktaeon. De klassieke verhalen worden bijgestaan door de livemuziek van Camerata Trajectina. De muzikanten weten de emoties van de excentrieke personages te vangen in hun ritmes en klanken. Af en toe wordt het traditionele geluid aangevuld met een sterke, elektronische baslijn, begeleid door componist Laurens Beijer.  

Een modern jasje

De voorstelling is meer dan een hervertelling van de mythologische verhalen van Ovidius. Metamorfosen snijdt constant maatschappelijke kwesties aan. Dat gebeurt vaak op een subtiele en humoristische manier. Zo wordt godin Diana spottend een ‘vrouwtje met power’ genoemd. Op geraffineerde wijze worden ook genderverschillen aangekaart: ‘…zij het een hij, een zij, of een hen!’ Het iconische verhaal van Narcissus wordt gebruikt om seksualiteit aan te kaarten. Misschien is Narcissus wel gewoon aseksueel. De algehele boodschap: er is niks mis met afwijken van de norm!

Kinderen giechelden af en toe wat ongemakkelijk, bijvoorbeeld wanneer Diana haar rokje uitdoet en ineens ‘bloot’ op het podium staat – nog wel gehuld in een lieveheersbeestjesachtige bodysuit. Ook zullen ze aan het begin raar opkijken als ze ineens Mees Kees (Leendert de Ridder) op het podium zien staan. Desalniettemin zullen kinderen van alles leren tijdens de voorstelling: niet alleen over de mythologische verhalen van Ovidius, maar ook over verschillen tussen mensen en het accepteren daarvan.

Dit is ook de boodschap die Kwatta wil meegeven. Het gezelschap speelt naast de voorstelling in eigen stand ook nog in theaters door het hele land. De voorstelling gaat gepaard met het Grote Metamorfosen Spel: een spel waarin verschillen tussen mensen centraal staan. Als ze elke dag hiermee bezig zijn, zullen ze aan het eind van het schooljaar de schoonheden van alle mensen inzien. Een eerste stap op de weg naar een liefdevollere generatie.

Een noodlottig einde

Net als de meeste mythologische figuren, kent ook Theatergroep Kwatta een noodlottig einde. Na een paar onstuimige jaren, verkeerde de toneelgroep onder leiding van Josee Hussaarts en Ilse Peeman inmiddels weer op een stabiele koers. Desondanks vielen zowel de rijkssubsidie als de provinciale subsidie weg. Hierdoor zal de theatergroep, die sinds jaar en dag gevestigd is in Theater het Badhuis, noodgedwongen moeten stoppen. Het is een grote klap voor de cultuureducatie van Gelderland. Na 45 jaar jeugdtheater in Nijmegen, zal Gelderland, samen met Zeeland, de enige provincie zijn zonder geprofessionaliseerd jeugdtheatergezelschap. Hoe dan ook mag Kwatta trots zijn; ze eindigen hun bestaan met een dynamische voorstelling met een prachtige boodschap.

Metamorfosen zal nog tot en met 8 mei 2022 te zien zijn in onder andere Theater het Badhuis. Kijk hier voor tickets en info. Wil je niet dat Kwatta verdwijnt? Teken de petitie die in het leven is geroepen door liefhebbers van het gezelschap om Kwatta een tweede leven te geven!

 

Fotograaf: Laura Luca 

 

Dit vind je misschien ook leuk...