Click & collect in Nijmegen: van windowshoppen tot verrassingstassen

| Leonie Modderkolk

Vanaf 10 februari staan de winkeldeuren weer op een kier, voor het afhalen van bestellingen. Hoe gaat dat eraan toe? We maakten een rondje langs een paar Nijmeegse speciaalzaken!

Click & collect werkt heel simpel: je plaatst een bestelling via de webshop, mail of telefoon, je kiest een tijdslot (minimaal 4 uur later) en kunt je product komen ophalen in de winkel. Veel winkels hebben een gezellig loket gebouwd bij de voordeur. Je noemt je naam, zet soms nog een handtekening en dan krijg je snel en soepel je - meestal mooi ingepakte - bestelling mee. Er staan nog geen rijen in de binnenstad: de meeste zaken ontvangen dagelijks maar een handjevol mensen aan de deur. Boekhandel Roelants ontvangt bijvoorbeeld zo'n 24 klanten per dag, maar blijft voornamelijk veel thuisbezorgen.


Boekhandel Roelants

“Het is vooral fijn om de bekende gezichten na een paar maanden weer te zien, de klanten vinden het leuk dat ze weer een praatje kunnen maken,” horen we bij Señor Hernandez. “We verkopen een heel specifiek product, daardoor is er veel sympathie bij de klanten.” Normaal gesproken kun je bij Señor Hernandez rondneuzen tussen een gigantische collectie van stripboeken, comics en manga, nu kun je terecht in de goed gevulde webshop.

Blijven drijven

Vrijwel elke ondernemer geeft aan: we blijven drijven, maar kunnen niet wachten tot we weer écht open mogen. Ondernemer Jan van Breukelen van de Pen Shop zou zijn klanten graag weer persoonlijk advies willen geven. Een pen wil je het liefst in de hand houden en testen, voordat je er een koopt. “En als mensen bellen met vragen, kun je niet makkelijk alternatieve producten laten zien, je moet gaan beschrijven.” Toch leren de ondernemers noodgedwongen om te roeien met de riemen die je hebt. Zo worden allerlei creatieve oplossingen bedacht voor het afhalen en thuisbezorgen.

Verras-tas 

De modesector heeft het zwaar. Dedicated verkoopt via hun webshop een stuk minder kleding dan normaal. Daarom hebben ze een extra service bedacht voor vaste klanten die een bestelling plaatsen: de ‘tas op maat’. Op basis van de klantgegevens en eerdere aankopen, vult Dedicated de bestelling verder aan met kledingstukken in de stijl en maat van de klant. De tas wordt thuisbezorgd, en de kleding die niet bevalt, kan gewoon weer worden teruggestuurd.

Muziekwinkel De Waaghals presenteert een soortgelijk concept: de ‘Waaghals verrassingstas’. Zo helpen ze alle muziekliefhebbers aan onverwachte aanwinsten, “die platen waarvan je eigenlijk niet wist dat je ze nog zocht.” Het werkt als volgt: je stuurt een mailtje naar nijmegen@waaghals.com en noemt een bedrag (tenminste €20), je gewenste geluidsdrager (LP of CD, nieuw of tweedehands) en laat zo veel of juist zo min mogelijk los over je muzieksmaak. De Waaghals stelt vervolgens een mooie verras-tas voor je samen!


De Waaghals

Windowshoppen 

Bij cadeauwinkel Bofligt kun je uitstekend windowshoppen: de etalage puilt uit met boeken, sieraden, serviesgoed en zelfgemaakte kussens en mondkapjes. Het telefoonnummer staat op het raam, zodat je meteen je bestelling kunt plaatsen. Een webshop opzetten is vanwege het grote en afwisselende assortiment onbegonnen werk, vertelt winkeleigenaar Corrie de Jong. Haar winkel zit al 18 jaar in de Van Welderenstraat, dus gelukkig heeft ze een trouwe klantenkring opgebouwd die de etalage weet te vinden.


Bofligt

Er zijn nog meer Nijmeegse winkels die optimaal gebruik maken van hun etalage: wandel bijvoorbeeld eens langs Ieder z'n Vak! Nog een tip: volg je favoriete winkels op social media, zo blijf je op de hoogte van hun producten. Zo deelt Bofligt via social media de highlights van het assortiment, Señor Hernandez kondigt nieuwe striptitels aan via Facebook en Instagram en De Waaghals deelt allerlei muziektips. En tot slot: pak vooral die telefoon om advies te vragen, de winkeliers staan je met liefde te woord!

Fotografie: Henk Beenen

Dit vind je misschien ook leuk