Café Frowijn haalt Frankrijk naar Nijmegen

| Loek Janssen

Op de hoek van de straat, tussen de Pontanusstraat en de Van Spaenstraat, bevindt zich een café dat niet zou misstaan in het Parijs van lang geleden. Het decor zou zo uit een romantische Franse film kunnen komen. Een café met een klassieke uitstraling, waar de unieke tafels van massief hout zijn, waar de kaarsen gedurende de dag branden en waar de bloemen op tafel niet glanzen van het plastic maar geuren van het leven. Wij namen een kijkje in café Frowijn

Daar op die hoek, net buiten de drukte van het centrum, bevindt zich dus het gemoedelijke Frowijn, gelegen aan een pleintje dat net zo vriendelijk oogt als het café zelf. Aan beide kanten van het pand wordt de zon geweerd door wit met blauw gestreepte markiezen, waaronder het goed vertoeven is met een koffie en een krant. In de zomer dient een bloeiende plataan als boegbeeld van dit pittoreske tafereel, en zorgt deze voor schaduw waarin je heerlijk wijn of bier kunt drinken.  

Franse charme

Café Frowijn was voorheen vooral bekend als wielercafé. Maar sinds nieuwe eigenaar Matthieu van Straaten begin maart 2023 de deuren opende, zijn het Franse sferen die de charme doen bepalen. Matthieu is zelf Fransman, en de inspiratie voor het beginnen van zijn eigen café heeft hij opgedaan tijdens zijn verblijf in Parijs. Tot in alle aangebrachte details komt het klassiek Franse karakter naar voren. Bijvoorbeeld in de tegels waarmee de bar gedecoreerd is, die zijn een replica van tegels die gebruikt werden in Parijs eind 19e eeuw en behoren tot een stijl die bekend staat als Art Nouveau. Maar ook de gouden randjes om de koffiekopjes, de gouden lepeltjes, of de typisch Franse wijnglaasjes. 

De authenticiteit van het café wordt waargemaakt door Frankrijk daadwerkelijk naar Nijmegen te halen. Het houten meubilair komt écht uit Frankrijk, net als het terras dat van Parijse komaf is. En met een beetje geluk kun je tijdens je bezoek je cappuccino in het Frans bestellen, want meerdere personeelsleden spreken de Franse taal. Franse sferen, maar dan in Nijmegen. Lang leve de romantiek! 

Mediterraans genieten

Het Franse karakter zit hem niet alleen in de aankleding van het café. Bij Frowijn kan je genieten van tal van lekkere hapjes die met grote zorgvuldigheid zijn samengesteld. Zo is er saucisson te bestellen, zijn er diverse baguettes met beleg te krijgen en staat er voor bij de borrel een ‘plateau de fromages’ op de kaart. In de ochtend wordt je welkom geheten door de geur van vers afgebakken croissants die afkomstig zijn van de Franse bakker. In de middag van een Camembert die uit de oven wordt gehaald, prachtig gegarneerd met verse kruiden, honing en een teentje knoflook.

 

Nijmeegs buurtcafé

Frowijn bestaat al sinds de beginjaren negentig en is daarom niet alleen Frans maar ook volledig Nijmeegs. Het is en blijft een buurtcafé waar je bij binnenkomst zowel door personeel als door de bezoekers wordt begroet. Er zitten wekelijks gasten die prachtige herinneringen weten op te halen en met nostalgie vertellen over wat ze binnen de muren van het café hebben meegemaakt.  

In de toekomst wil Frowijn zich ook gaan richten op het organiseren van evenementen zoals pubquizzen en livemuziek. Een voorproef daarvan heeft men kunnen meemaken tijdens een zeer geslaagde kerstmarkt afgelopen december, met verschillende kraampjes, een kampvuur, glühwein en muziek. 

Dus bezoek café Frowijn en waan je voor een middag of avond in Parijs. En schrik niet wanneer het na je bezoek niet de Eiffeltoren is die daar in de verte schittert, maar onze Sint Stevens, want je bent gewoon in Nijmegen. 

Café Frowijn is te vinden op de hoek van de Pontanusstraat 51, 6524 HC Nijmegen. Op maandag t/m donderdag  is het café geopend van 10.00 tot 00.00 uur; op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 1.00 uur en op zondag van 10.00 tot 22.00.

 

Fotografie: Martijn Kusters

Dit vind je misschien ook leuk...