Being an Idealist Festival: interview met programmeur Wiepko Oosterhuis

| Luus Veeken

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 mei organiseert arthouse LUX het Being an Idealist kennisfesival. Aanleiding voor dit festival is de uitreiking van de Vrede van Nijmegen Penning aan rasidealist Frans Timmermans op donderdag 12 mei. Deze gebeurtenis wordt extra feestelijk gemaakt door lezingen, films, gesprekken en ontmoetingen met befaamde idealisten waardoor jonge mensen een glimp van een hoopvolle toekomst op kunnen vangen.

IntoNijmegen redacteur Luus Veeken sprak met programmeur Wiepko Oosterhuis, die erin is geslaagd een buitengewoon boeiend festivalprogramma samen te stellen. Een aanrader!

Behoefte aan perspectief op een betere wereld

De te huldigen Frans Timmermans, de op een na belangrijkste persoon in Europa, is een bevlogen man, al zijn hele leven lang. Al zolang hij in de politiek zit werkt hij aan verbinding, solidariteit en verheffing. Begrippen die wij in ons welvarende landje al lang niet meer zo op het netvlies hebben, vertelt Wiepko Oosterhuis. Maar tijden veranderen, ramp na ramp dient zich aan: klimaatcrisis, woningcrisis, energiecrisis, de oorlog in Oekraïne. Tegelijkertijd rukt het autocratisch leiderschap op, zelfs in Nederland. Mensen worden met de neus op de feiten gedrukt: democratie, vrijheid van meningsuiting, de rechtstaat zijn niet vanzelfsprekend. Die tot voor kort zeker geachte toestand kan zomaar omslaan, aldus Wiepko. Hij betoogt dat veel jonge mensen bij willen dragen aan het behoud van natuur en milieu en actie willen voeren voor een rechtvaardiger samenleving. Jongeren hebben behoefte aan een perspectief op een betere wereld. Met het festival Being an Idealist willen de initiatiefnemers hen in contact brengen met de ideeën van befaamde wereldverbeteraars.

Frans Timmermans

Parapluprotesten Hongkong

Belangwekkende spreker tijdens het festival is de onverschrokken en vasthoudende Nathan Law, op zijn achttiende de drijvende kracht achter de paraplu-protesten in Hongkong. Je herinnert je vast nog wel de televisiebeelden van de onbevreesde jongeren die zich met kleurrijke paraplu’s afschermden van de meedogenloze oproerpolitie. Law voerde samen met Joshua Wong, zijn medestrijder voor gerechtigheid, acht jaar lang actie voor democratie. De helft van de bevolking van Hongkong schaarde zich achter beide jonge mannen. Vergeefs helaas, Hongkong moest zich voegen naar het veel machtigere China. In 2020, vlak voor in Hongkong de Nationale Veiligheidswet in werking trad, ontvluchtte Law zijn land. Net op tijd, iedereen die toen niet op tijd vertrokken is kan er sindsdien niet meer uit. Law woont nu in Londen en reist de wereld over om te vertellen over zijn idealen.

Striplezing

In Nederland nog niet zo bekend, maar in veel landen zeer gewaardeerd vanwege haar originele graphic novels is Barbara Stok. Met de pakkende graphic novel Vincent, over het leven van Vincent van Gogh, brak ze internationaal door. Het bekende MoMa New York wijdde er een expositie aan. Haar laatste werk, De filosoof, de hond en de bruiloft, verhaalt over Hipparchia, een van de eerste vrouwelijk filosofen in het oude Griekenland. Deze propageerde een sobere levensstijl, keerde zich tegen rangen en standen, normen en conventies. Hipparchia’s tegendraadse ideeën zijn eigenlijk verrassend actueel. Barbara Stok zal in een striplezing, een lezing gelardeerd met striptekeningen, haar inzichten en overtuigingen delen.

Tijdreizen door de geschiedenis van het leven

De jonge bioloog Thomas Halliday maakt furore met zijn net verschenen boek Otherlands, waarin hij als een tijdreiziger de geschiedenis van het leven op aarde schetst. Alsof hij gisteren nog rondliep tussen piepkleine dwergolifantjes op een Italiaans eiland en pinguïns zo groot als rugbyspelers op Antarctica. Het maakt glashelder dat het leven eeuwig en altijd in verandering is, zich voortdurend aan blijft passen. Ook wij, dieren immers, ontkomen niet aan aanpassing en verandering. Halliday praat ons bij.

Films

Op het festival wordt een scala aan films vertoond, van spiksplinternieuwe tot al iets eerder uitgebrachte. Maar allemaal to the point en het zien waard. Een greep uit de films:

- River is een wonderschone cinematografische en muzikale odyssee over rivieren.
- De docu Rebellion biedt een fascinerende blik achter de schermen van klimaatactiegroep Extinction Rebellion.
- De documentaire Navalny is een verbijsterende must-see over Poetin’s opponent Navalny, Meeslepend als de beste spionage-thriller, maar huiveringwekkende werkelijkheid.
The Island is een wonderschone animatiespeelfilm, boordevol met de meest fantastische vondsten.
- Op vrijdagavond wordt in de open lucht de film Herr Bachmann und Seine Klasse vertoond. Een documentaire over een leraar die elk kind in zijn klas serieus neemt, zelfvertrouwen geeft en daarmee verheft. Je zit op het puntje van je stoel en wil geen minuut missen. Drieënhalf uur vliegen voorbij, alsof je in een spannende whodunnit zit.

Maar er is veel meer te zien en te horen op het festival, zie het programma van Being an Idealist festival.


The Island

Being an Idealist Festival

Wanneer: 12 t/m 14 mei
Waar: LUX Nijmegen, Mariënburg 38 – 39
Koop hier je tickets

Dit vind je misschien ook leuk...