12x gratis activiteiten in Nijmegen

Het cliché klopt: wij zijn dol op gratis. Daarom deze week een artikel over alles wat er gratis te zien en te doen is in Nijmegen. Wij hebben dé tips voor gratis activiteiten verzameld wanneer je de stad een dagje komt bezoeken!

1. Bezoek Kinderboerderij de Goffert

Welk kind vindt het nou niet leuk om dieren te bekijken? Midden in het groene Nijmeegse Goffertpark ligt Kinderboerderij de Goffert waar je voor niets binnenwandelt. Ezels, paarden, geiten, schapen, varkens en herten, alle boerderijdieren zijn vertegenwoordigd.

2. Bezoek Museum Anatomie en Pathologie

Het Museum Anatomie en Pathologie is gratis voor individueel bezoek. Je vindt er allerlei lichaamsdelen op sterk water. Ze besteden er aandacht aan de opbouw van het lichaam (anatomie) als aan de ziekteleer (pathologie). Het museum is gevestigd in het studiecentrum van het Radboudumc in Nijmegen. Waar Geneeskunde studenten het museum al wisten te vinden, is het ook zeker voor jou de moeite waard om eens te bezoeken!

3. Beschermende rijksmonumenten bekijken

In de oude stad Nijmegen zijn een hoop monumenten te vinden uit veel verschillende perioden. Om de identiteit van Nijmegen te behouden, worden deze monumenten beschermd. Een rondje door Nijmegen en je zult versteld staan wat voor monumenten er allemaal te vinden zijn. Dit zijn niet alleen beelden, maar ook bruggen, parken en gebouwen! Wat dacht je bijvoorbeeld van de Boterwaag op de Grote Markt uit 1612? Of de oudste van de twee nog bestaande windmolens uit 1760? Ontdek de beschermde monumenten in Nijmegen hier.

7. Natuur in de stad

Nijmegen staat onder andere bekend om de grote hoeveelheid natuur in en rondom de stad. Zin om een stuk te wandelen? We hebben een aantal van onze favoriete groene plekken op een rijtje gezet voor je. Denk aan de Ooijpolder, waar wilde paarden, bevers, grote ganzen en galloway runderen. Of de N70 wandelroute, een wandeling die over 8 ‘bergen’ voert met fraaie namen als de Boterberg, Sterrenberg en de Duivelsberg.

8. Ontspannen in Bibliotheek de Mariënburg

Bezoek Bibliotheek de Mariënburg, de bekendste bibliotheek in Nijmegen, voor ultieme (gratis) ontspanning. Je leest er boeken, tijdschriften en kranten. Ook zijn er regelmatig lezingen, workshops en andere gratis evenementen. De agenda van de bieb vind je hier. Geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur. Op donderdag kun je er tot 20.00 uur terecht en op zaterdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

9. Street art ontdekken

In Nijmegen kun je genoeg kleurrijk street art in het straatbeeld ontdekken. Kijk bijvoorbeeld eens goed om je heen bij het Holland Casino, aan de zijkant van Thiemeloods in wijk Bottendaal, in de onderdoorgang van de Scheidemakershof naar Plein 1944 en in de Piersonstraat. Al nieuwsgierig geworden? Bekijk het verslag van de muurschilderingen hier.

10. Afkoelen bij wateren

Het kwik boven de 25 graden? Tijd om even lekker te dobberen, pootje te baden, je gewichtloos te voelen en te relaxen. Met het lekkere weer is iedereen op één van de Waalstrandjes in Nijmegen te vinden. Vanuit het hartje centrum sta je binnen 15 minuten aan het water. Een andere fijne plek zijn de stranden van de Spiegelwaal. Of bezoek de Bisonbaai of het Lentse plas. Een aantal zonovergoten strandplekken vind je hier.

11. Festivalletje meepikken

Elk jaar zijn er in Nijmegen een enorme hoeveelheid festivals. Een paar van de gratis te bezoeken festivals zijn Bevrijdingsfestival, TREK Festival, Valkhof Festival én natuurlijk de Vierdaagsefeesten. Bekijk de Festivalwijzer van Nijmegen hier.

12. Bekijk Nijmegen door Het Gezicht van Nijmegen

Op het eiland Veur-Lent aan de noordoever van de Waal bij de voormalige Ford Knotsenburg vind je een gigantisch Romeins masker. Het 6 meter hoge en 4,5 meter brede kunstwerk symboliseert de oudheid van de stad Nijmegen. Door het masker krijgt de Romeinse geschiedenis van Nijmegen letterlijk en figuurlijk een gezicht. Het masker is een vergroting en artistieke interpretatie van de gezichtshelm uit de inmiddels vaste collectie van Museum Het Valkhof in Nijmegen. Klim er eens omhoog en kijk zelf door de ogen van het masker.  

Dit vind je misschien ook leuk...