Interview met artistiek leiders van kunstorganisatie POPOP art

| Amber Volman

POPOP art ken je wellicht wel van hun beeldende kunst exposities en performance workshops. Hoog tijd voor IntoNijmegen om eens in gesprek te gaan met oprichters Joos van de Zanden en Els Jacobs om alles te weten te komen over het ontstaan, de missie en toekomstvisie van POPOP art.

Voor het publiek én de maker​

Kunstorganisatie POPOP art werd een decennium geleden geboren uit een voorliefde voor beeldende kunst en de missie om een breder publiek kennis te laten maken met deze passie. Als beeldende kunstenaars zelf, weten Joos en Els maar al te goed dat het nog wel eens een uitdaging kan zijn om als maker of performer aan de bak te komen. Zo zijn representatieruimtes schaars. Daarom besloot het duo om zelf exposities te gaan faciliteren, organiseren en inrichten. Maar het bleef niet bij exposities alleen: “Af en toe waren er ook performances, die ons uitdaagden tot meer. Op een gegeven moment kwamen we in aanraking met Danielle Brans. Zij is helemaal gericht op performance kunst. Door met haar in gesprek te gaan, kwamen we er achter dat we heel graag die richting op wilden in combinatie met de exposities,” vertelt Els. 

Niet alleen Joos en Els vonden hun enthousiasme voor de performance kunst, maar ook merkten zij onder kunstenaars zelf de behoefte aan podia om zich op dit gebied te kunnen ontwikkelen. Hiermee wil POPOP art zich binnen het Nijmeegse kunstcircuit onderscheiden. POPOP biedt een platform voor kunstenaars, waar zij elkaar kunnen ontmoeten, waar zij workshops performancekunst kunnen volgen en waar zij hun performances kunnen laten zien. De ultieme droom? Een terugkerende avond met een estafette aan performances op een mooie, vaste locatie in de stad, waar iedereen welkom is. 

Voorbij gaan aan begrijpen 

Kunst daagt mensen uit. Het kan er voor zorgen dat je even op een ander been wordt gezet en  je een frisse blik op de wereld bieden, vinden Joos en Els. POPOP art streeft dan ook naar het teweegbrengen van verbazing bij hun publiek. Denk aan die ene verraste blik, de prikkeling van de zintuigen en de interactie tussen toeschouwers. Volgens het duo gaat het puur om de ervaring: “Je hoeft het niet te begrijpen. Je hoeft het alleen te ervaren. Het is fijn als het iets met je doet. Als het je raakt,” legt Joos uit. “Dan gaat het voorbij aan begrijpen,” voegt Els instemmend toe. 

Oog voor detail 

Er zijn verschillende manieren waarop kunstenaars bij POPOP art terecht kunnen komen. Zo worden makers die qua beeldtaal passen bij de organisatie zowel via Instagram, als tijdens eindexposities van kunstacademies en atelierbezoeken ontdekt. Daarnaast helpt een breed netwerk vanuit het vakgebied ook mee. Vervolgens gaat het erom dat een expositie er zo spannend mogelijk uit komt te zien, zonder de harmonie uit het oog te verliezen. Joos licht een tipje van de sluier op: “Als een werk al goed is kan het nog versterken als je bijvoorbeeld een groene achtergrond hebt. Of als dat streepje in dat ene schilderij, terugkomt in het andere schilderij. Dat kan gewoon fantastisch zijn! Wij zijn heel gevoelig voor die details. Dat maakt het toch dat die exposities wat bijzonderder worden, dan zomaar alles op een rijtje te hangen.”

De dynamiek kan ook gevonden worden in de manier waarop de verschillende werken in de ruimte worden geplaatst. Van het plafond tot aan de vloer. Alle hoeken en gaten worden benut. Dit gaat natuurlijk in nauw overleg met de kunstenaars zelf. Al dagen Joos en Els zichzelf graag uit hen te overtuigen van wat nog beter kan. 

Blik op de toekomst 

POPOP art programmeert momenteel op diverse plekken in de stad. Zo vindt tijdens de Kunstnacht op zaterdag 16 september in de Nijmeegse Schouwburg een uiteenlopend programma plaats. Van site-specific visuele kunstfilm A cow won’t eat the foxes when the grass is dry (PAS-team Duitsland), tot drie unieke performances gegeven door Elky Rosa Gerritsen & Godelieve Meijers, Danielle Brans & Petra de Vries én Sloveense kunstenaar Roland Farkas. 

Ook wordt er geregeld de handen in elkaar geslagen met andere Nijmeegse kunstorganisaties. Zo wordt in september in samenwerking met RUIS en onder leiding van pas afgestudeerd kunstenaar Max van Loon een heuse performance week georganiseerd. Aan de Hertogstraat zullen zes eveneens recent afgestudeerde kunstenaars en schrijvers zes dagen lang collectieve werken creëren. Het experiment wordt afgesloten met een driedaags evenement, open voor publiek op 21-23 september.

 

Verder zal van 15-22 oktober PAS plaatsvinden: een achtdaagse performance workshop genaamd 'Absurdity, the Hole in Rationality' en geleid worden door Monika en Johannes Deimling. “Daarvoor kunnen mensen zich aanmelden om deel te nemen. En aan het einde van die week, op zaterdagavond 21 oktober, dan is er dus een presentatie van de workshop door de deelnemers. Dit vindt plaats in het historische pand van The Big Draw aan de Papengas te Nijmegen. 

“Intussen blijft POPOP art uitkijken naar een vaste plek, waar alles kan samenkomen. Exposities en onze droom: een regelmatig terugkomende Performance Night. Binnenkort organiseren wij een pilot.” 

POPOP art is te vinden in de Rubberfabriek aan De Biezen 1, Nijmegen. 

Dit vind je misschien ook leuk...