10x Herfstwandelingen door het bos

Kijk eens naar buiten: is het droog met kans op neerdwarrelde herfstbladeren? Dan is het weer perfect om het bos in te duiken. Trek een warme jas aan en haal een frisse neus tijdens een wandeling door de prachtige natuur rondom Nijmegen. Met de goudgeel kleurende bomen zijn de bossen deze maand misschien wel op hun mooist.

Deze acht wandelingen van 2,8 tot 6,5 kilometer beginnen nét buiten Nijmegen en liggen op fietsafstand van de stad. Lekker makkelijk! Voor de echte waaghalzen zijn er ook twee lange wandelingen van 13 en 17,8 kilometer.

1. De Bos en Heideroute bij Heumensoord - 6,1 km

Ken jij Heumensoord vooral als de plek waar militairen hun tent opslaan tijdens de Nijmeegse Vierdaagse? Zonde, want je kunt hier ook heel fijn wandelen. Er zijn fraaie beukenlanen en stukken heidevelden, waarvan je tijdens de Bos en Heideroute de mooiste stukken ontdekt. Daarvoor hoef je heel eenvoudig alleen maar de rode paaltjes te volgen.

Bekijk de route

2. Het Ommetje Heerlijkheid Beek - 3,5 km

Het Ommetje Heerlijkheid Beek is maar 3,5 kilometer lang, maar vergis je niet: door de hoogteverschillen is het best een pittige wandeling. Het bergop wandelen wordt wel beloond met een uitzicht over de Ooijpolder en het dorpje Persingen. De route volgt een deel van de beroemde N70-natuurwandelroute, dus je ziet de mooiste plekjes van het Beekse bos.

Bekijk de route

3. Van Bronnenbos naar Ooijpolder - 5 km

Het Bronnenbos is een heel bijzondere plek en een echte ontdekkingstocht voor kinderen. Het water dat hier opborrelt heeft een lange reis gemaakt. Het begon als regendruppels, die lang geleden op de heuvels vielen. Ze sijpelden door de grond en werden gezuiverd. Na 4000 jaar (!) komen ze weer omhoog als kristalhelder water. Kom jij het deze herfst ontdekken?

Bekijk de route

4. De Vier Perken bij Heilig Landstichting - 3,0 km

De bossen bij Heilig Landstichting zijn niet alleen een fijne plek om te genieten van de verkleurende bomen en vallende bladeren, hier kun je ook de Romeinse geschiedenis van Nijmegen zien. In het Louisedal kom je op een gegeven moment een soort geul tegen in het landschap, dat is het aquaduct dat de Romeinen hier eeuwengeleden hebben uitgegraven. Fascinerend toch?

Bekijk de route

5. Wandelroute Duivelsberg - 2,8 km

De Duivelsberg mag natuurlijk echt niet in dit rijtje ontbreken. Dit is voor veel Nijmegenaren dé plek om de herfst officieel in te luiden met een stevige boswandeling. Het bos is hier dan ook heel mooi met alle heuvels en uitkijkpunten, maakt niet uit hoe vaak je er komt. Volg de rode paaltjes voor een korte wandeling van 2,8 kilometer, kun je daarna snel aan de warme chocomel met slagroom.

Bekijk de route

6. Familieroute Duivelsberg - 2 km

Het familiepad is een korte route van 2 kilometer door het prachtige gebied de Duivelsberg in de bossen van Berg en Dal. De route biedt mooie afwisseling van vergezichten en knusse bospaden. De route heeft weinig hoogteverschillen waardoor deze wandeling goed te maken is door families met verschillende niveaus en leeftijden. Ideaal als familie-uitje! 

Bekijk de route

 

7. Ommetje Westermeerwijk - 3,5 km

Het ommetje ‘Westermeerwijk’ start bij Hotel Erica in Berg en Dal. Het bosgebied maakt deel uit van de ruim 150.000 jaar geleden gevormde stuwwal. Al sinds de 19e eeuw was dit een geliefd wandelgebied. De wandeling gaat door een gevarieerd bos, met veel reliëf en onderweg mooie uitzichten over het dal van de Meerwijk. De wandeling neemt je mee door de tijd en laat je de geschiedenis van de streek beleven. Mensen die minder mobiel zijn kunnen de sfeer proeven vanaf goed begaanbare hoofdpaden in de directe omgeving van het startpunt.

Bekijk de route

8. Wandelroute Vennen 

De Overasseltse en Hatertse Vennen werden zo'n 10.000 jaar geleden gevormd door de rivieren Maas en Waal. Zand uit de rivierbedding werd tot hoge duinen opgeblazen. Door de klei in de grond bleef het water staan in wat tegenwoordig een ven genoemd wordt. Deze route brengt je door dit unieke landschap en is supermooi tijdens de herfst.

Bekijk de route

Voor de échte waaghalzen 

9. (M)Ooijpolder

Dit Boerenlandpad loopt door de mooie Ooijpolder in de gemeente Berg en Dal. Je begint de route in Centrum Nijmegen en ontdekt de prachtige natuur nabij de stad in de uiterwaarden van de Waal.

Bekijk de route

10. Streekpad Nijmegen etappe 01

Het Streekpad Nijmegen is een wandelroute met een grote verscheidenheid aan landschappen: glooiende dijken, groene uiterwaarden en bossen. Etappe 01 volgt een deel van van het Streekpad en komt door het karakteristieke landschap aan de Waal.

Bekijk de route

 

Bekijk ook deze fijne Nijmeegse lijstjes...