Wil je een kamer in je eigen huis verhuren? Hospi Housing legt het je uit

Elk jaar trekken weer legio studenten naar Nijmegen om te studeren én natuurlijk een mooie kamer te zoeken. Niet zo gek, want Nijmegen heeft alles! Mooie architectuur, een bruisend uitgaansleven, de lekkerste eettentjes, prachtige natuur én bekende onderwijsinstellingen, zoals de HAN en de Radboud Universiteit.

Die aantrekkingskracht die Nijmegen op jonge mensen uitoefent brengt echter ook een uitdaging met zich mee: elk jaar zijn er weer duizenden studenten op zoek naar een woning. Zoveel, dat je wel kunt zeggen dat de markt voor studentenhuisvesting gespannen is. In de landelijke monitor studentenhuisvesting van 2021 werd zelfs berekend dat er tot 2023 nog zo’n 2.000 ‘woningeenheden’ nodig zijn.

Om te helpen dat kamertekort op te lossen, een extra inkomen te verdienen én leuke, jonge mensen te leren kennen, melden steeds meer mensen zich aan als hospita: zij verhuren één of meerdere kamers in hun huis aan een student. Woon je in of rondom Nijmegen en zit je er ook aan te denken om een kamer in je huis onder te verhuren? In dit artikel ontdek je wat de regels en voordelen zijn van hospitaverhuur.

Kamerverhuur: óók als je buiten de stad woont

Mocht je nu denken: ‘ik woon niet in de stad, dit geldt niet voor mij’, niets is minder waar. Ook buiten de stadsgrenzen kan kamerverhuur een hele goede optie zijn! Veel studenten vinden het juist prettig om in een rustige, groene omgeving te wonen, terwijl ze (met het OV of op de fiets) gemakkelijk in het bruisende centrum van Nijmegen kunnen komen. Kamerverhuur is dus zeker niet alleen geschikt voor mensen die hartje centrum wonen, maar zeker ook als je in de randgemeenten van Nijmegen woont, zoals Beuningen, Wijchen, Malden, Lent, en Berg en Dal.

De regels rondom hospitaverhuur in Nijmegen

Stel je wilt een deel van je huis verhuren, dan spelen vragen op zoals: Mag dat zomaar? Wat zijn dan de regels? De gemeente Nijmegen heeft dit heel duidelijk op hun website staan: je mag maximaal 2 kamers verhuren als je zelf ook in het huis woont, maximaal 50% van de woning voor je eigen huishouden gebruikt én volledig eigenaar bent van de woning.

Als je aan deze regels voldoet, heb je geen vergunning nodig om een kamer te verhuren. De reden dat de regels zo soepel zijn is omdat de gemeente Nijmegen het verhuren van kamers (oftewel hospitaverhuur) wil stimuleren, om zo het kamertekort op te lossen. Dat is overigens ook de reden waarom ze - samen met de Radboud Universiteit en de HAN University of Applied Sciences - een samenwerking met Hospi Housing is aangegaan

Een kamer verhuren: waarom zou je dat doen?

Nu je weet dat de regels rondom het verhuren van een kamer in en rondom Nijmegen heel soepel zijn, wil je vast weten wat de voordelen van het verhuren van een kamer zijn. Want waarom zou je dat nou doen, iemand die je (nog) niet kent in je huis laten? Dit zijn de belangrijkste redenen die huidige hospita’s van Hospi Housing aanwijzen.

1. Je leert jonge, nieuwe mensen kennen

Met stip op één. Begrijp het niet verkeerd, een extra inkomen verdienen is altijd leuk. Veel aanstaande hospita’s beginnen ook aan het avontuur om die reden, maar uiteindelijk komen ze er altijd achter hoe leuk het is om nieuwe mensen te leren kennen. Je breidt letterlijk je horizon uit. Bovendien: als je matcht met een buitenlandse student (dat hoeft overigens niet) is de kans groot dat je iets leert over andere talen en culturen.

2. Het is gewoon erg gezellig (maar als je daar geen behoefte aan hebt is dat ook oké)

Veel van de hosts verhuren een deel van hun huis omdat het huis simpelweg te groot is geworden voor ze alleen. Soms omdat de kinderen het huis uit zijn, soms omdat ze zijn gescheiden en soms om andere redenen. Zo’n leeg huis kan best kil en alleen aanvoelen. Het verhuren van een kamer in je huis aan een student is dan een slimme manier om wat gezelligheid te verwelkomen. Zo kun je, als je je aanmeldt als host, aangeven dat je het leuk zou vinden om bijvoorbeeld eens of twee keer per week samen te eten. Heb je daar geen behoefte aan en ben je liever op jezelf? Dan is dat ook geen probleem.

3. Je kan tot €5.881 belastingvrij bijverdienen

Tot slot kan geld natuurlijk ook een belangrijke reden zijn om je in te schrijven als hospita - en daar is niets mis mee! Wist je dat je jaarlijks zelfs een bedrag tot €5.881 (in 2023) belastingvrij kunt bijverdienen onder de zogenaamde 'kamerverhuurvrijstelling'?

Het verhuren van een kamer in de stad Nijmegen of in één van de randgemeenten is zo voor iedereen een win-winsituatie: je helpt er studenten mee uit de brand, terwijl jij nieuwe mensen leert kennen en extra inkomsten genereert.

Ben je geïnteresseerd om een host te worden? Dan nodigt Hospi Housing je van harte uit om je bij hen in te schrijven. Inschrijven is gratis en je zit nergens aan vast. Zij begeleiden en ondersteunen je stap voor stap bij het complete proces van kamerverhuur, zodat je zonder zorgen kunt beginnen aan deze nieuwe ervaring.

Dit vind je misschien ook leuk…