Ridders van Gelre vertellen een Verhaal van Nijmegen

De fascinerende geschiedenis van Nijmegen staat centraal in de derde aflevering van de nieuwe serie Ridders van Gelre. Op maandag 21 oktober is de aflevering te zien op TV Gelderland vanaf 17.20 uur en wordt ieder uur herhaald. Kijken dus!

Nijmegen is de oudste stad van Nederland en Ridders Bas Steman en René Arendsen zetten in een halfuur de belangrijkste gebeurtenissen uit tweeduizend jaar stadsgeschiedenis op een rij. Dat doen ze vanzelfsprekend op de hun bekende Gelders chauvinistische wijze.

Van Romeinen tot middeleeuwen

Natuurlijk begint de aflevering bij de Romeinen. René bezoekt de schatkamers van het Romeinse Nederland in Museum Het Valkhof en Museum KAM. Daarna maken we de sprong naar Keizer Karel de Grote: Bas struint rond op het Valkhof waar de keizer een palts liet bouwen. Hier resideerden de hertogen van Gelre in de late middeleeuwen. Eén van hun mooiste nalatenschappen in Nijmegen is het grafmonument van de Gelderse hertogin Catharina van Bourbon in de Sint-Stevenskerk.

Ommezwaai

Maar daarna gaat het helemaal mis met Nijmegen. Van de grootste en belangrijkste stad van Gelderland degradeert Nijmegen tot een garnizoensplaats die vijandelijke legers uit Holland moet houden. Maurits van Nassau, de zoon van Willem van Oranje, is de schuldige. Hij verovert tijdens de Tachtigjarige Oorlog Nijmegen voor de protestantse republiek, sluit de katholieke kerken en pakt de stad al haar oude rechten af. Nijmegen blijft driehonderd jaar lang een stad tussen dikke muren die Nederland moet beschermen tegen de vijand.

Pas in 1874 ontwaakt Nijmegen uit een diepe slaap als er vanuit Den Haag toestemming komt om de stadsmuren af te breken. Nijmegen kan weer groeien en bloeien en herneemt haar oude positie als de grootste en meest innovatieve stad van Gelderland. Zelfs de kolossale ramp van het bombardement op 22 februari 1944 brengt daar geen verandering in.

Gelredag

Ridders van Gelre vertellen een verhaal van... Nijmegen is op maandag 21 oktober te zien op TV Gelderland vanaf 17.20 uur en wordt ieder uur herhaald. Het programma is een onderdeel van het provinciale project Verhaal van Gelderland, dat de komende jaren de provinciale geschiedenis op een vernieuwende manier onderzoekt en beschrijft.

Op zaterdag 26 oktober is de Gelredag in Nijmegen. Iedereen is vanaf 10.00 uur welkom bij het 024 Geschiedenis weekend op en rond het Mariënburgplein in de Nijmeegse binnenstad.

Meer informatie over de Gelredagen vind je op www.omroepgelderland.nl/riddersvangelre-gelredagen.

Dit vind je misschien ook leuk