Mei: dit zijn de 3 biebtips van Sofie

Iedere maand zet een medewerker van de Bibliotheek Gelderland Zuid drie toffe biebtips in the spotlight. Tips voor activiteiten én bijpassende leestips, om inspiratie op te doen, andere mensen te ontmoeten of jezelf te ontwikkelen.

Deze maand geeft Sofie Deen drie tips voor de maand mei. Sofie is programmamaker van Bibliotheek Hatert, Bibliotheek Lent en Bibliotheek Oosterhout in Nijmegen en van twee vestigingen in Heumen: Bibliotheek Malden en Bibliotheek Overasselt.

1. Workshop ‘Hoe maak je een goede vlog’? (8+)

Heb jij een zoon of dochter die graag naar vloggers als Enzo Knol, Gio of MeisjeDjamila kijkt? Dan is deze workshop op maandag 9 mei in Bibliotheek Hatert echt iets voor jouw kind! Er worden leuke voorbeelden bekeken en de kinderen gaan daarna zelf een vlog opnemen. Een workshopdocent van filmhuis LUX leert hen alles over vloggen: hoe je je filmpje monteert, geluiden toevoegt en special effects gebruikt. Maar ook wat je juist niet in een vlog moet doen. Aan het einde van de workshop bekijken de kinderen hun zelfgemaakte filmpjes terug. De workshop duurt van 16.00 tot 17.30 uur en kost € 2,50 per kind. Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.obgz.nl/agenda.

Boekentip!

Het Vloggers-handboek – Shane Birley

Wil je weten hoe je moet vloggen, of wil je het beste uit je vlogs halen? Lees over ideeën bedenken en uitwerken, online veiligheid, apparatuur, cameragebruik, licht, audio, editing en social media. Met kleurrijke illustraties. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

2. Nijmegen Taalhoofdstad: Literaire middag met Sanneke van Hassel

Op 12 mei is Writer in Residence Sanneke van Hassel te gast in Bibliotheek De Mariënburg voor een literaire middag. Na onder meer Rob van Essen, Nina Polak, Thomas Verbogt en Maarten van der Graaff was het nu de taak aan Sanneke van Hassel om 25 studenten van de master Letterkunde de fijne kneepjes van het schrijversvak te leren. Schrijver Max Hermens interviewt haar hoe het is om als schrijver ineens voor de klas te staan. Twee masterstudenten presenteren hun korte verhaal. Als klap op de vuurpijl maakt hoogleraar Maarten Depourcq ook de nieuwe (en inmiddels elfde!) Writer in Residence bekend. De bijeenkomst duurt van 16.00 tot 17.00 uur en is gratis. Wel even hier aanmelden.

Deze activiteit is onderdeel van Nijmegen Taalhoofdstad (9 t/m 12 mei), een programma van de Radboud Universiteit rond het eredoctoraat van Adriaan van Dis. Hij ontvangt dit eredoctoraat op 11 mei in de Vereeniging, vanwege zijn verdiensten als ambassadeur voor het leren van talen en culturen.

Boekentip!

Nederzettingen – Sanneke van Hassel

De verhalen in de bundel ‘Nederzettingen’ hebben met elkaar gemeen dat ze gaan over de menselijke behoefte om je ergens thuis te voelen en daar een bestaan op te bouwen. Soms komt de hoofdpersoon van ver, zoals de Kaapverdiaanse buschauffeur of de Afghaanse schilder. De meeste verhalen spelen zich af in Rotterdam.

3. Kletskoppen Kindertaalfestival

Op zondag 22 mei zetten taalonderzoekers van de Radboud Universiteit en het Max Planck Instituut Bibliotheek De Mariënburg weer op zijn kop! Zij presenteren daar allerlei verrassende taalspelletjes en interactieve demonstraties. Kinderen van 2 tot 12 jaar kunnen draaien aan het Talenrad van Fortuin, een speurtocht doen met geheimtaal of zelf nieuwe woorden maken. Schrijvers Hans en Monique Hagen komen langs, er is de voorstelling Coco kan het! en iedereen kan meeschrijven aan het Grote Kletskoppenlied. De toegang is gratis.

Kijk voor het hele programma op www.kletskoppenfestival.nl  Het Kletskoppen Kindertaalfestival is een samenwerking met de Radboud Universiteit en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek.

Boekentip!

Daar ben je – Hans & Monique Hagen

Twaalf gedichtjes over het dagelijks leven van een baby, zoals over luiers, knuffelen, huilen en troosten. Vierkant poëzieprentenboek met sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 6 maanden en broertjes en zusjes t/m 4 jaar.

Dit vind je misschien ook leuk...