InScience Amazing Discoveries was een weekend vol verwondering

Op 4 en 5 november vond InScience Amazing Discoveries plaats in LUX Nijmegen. De zeven mooiste films uit de geschiedenis van InScience werden opnieuw vertoond op het grote doek, aangevuld met een junior-programma en inspirerende Talks door verschillende wetenschappers en studenten. Met twee uitverkochte voorstellingen wordt terug gekeken op een fantastische editie.

Deze editie vormde de opmaat naar het festival in 2023. Vanaf volgend jaar verhuist het festival naar het voorjaar, en zal dan plaatsvinden van 15 tot en met 19 maart in LUX en op andere locaties in Nijmegen.

Filmvertoningen met verdieping

Van geestverruimende reizen in de interstellaire ruimte tot ethische uitdagingen in cryogene technologie, ontroerende portretten van legendarische wetenschappers en geanimeerde verkenningen van de filosofie: InScience Amazing Discoveries was een feest voor nieuwsgierige geesten. Alle filmvertoningen waren voorzien van een Talk, waarin een wetenschapper verdieping bood door dieper in te gaan op de thema’s van de vertoonde film. 

Zo benadrukte Bas Bloem, neuroloog aan het Radboudumc, het belang van het centraal stellen van het persoonlijke verhaal van patiënten, en gaf hij indrukwekkende voorbeelden uit zijn eigen manier van werken. Hij deed dit na de uitverkochte vertoning van de documentaire Oliver Sacks: His Own Life, een film die hem diep ontroerde. 

Na afloop van de tweede voorstelling die uitverkocht, Is the man who is tall happy?, kreeg het publiek een vurige discussie voorgeschoteld tussen Peter Hagoort, hoogleraar Cognitieve Neurowetenschappen en directeur van het Max Planck Instituut, en Roberta D’Alessandro, hoogleraar Taalwetenschap/Syntaxis en Taalvariatie aan de Universiteit Utrecht. Zij gingen in gesprek over de ideeën van de legendarische linguïst Noam Chomsky over de origine van ons menselijk taalvermogen.

Bij de voorstelling Inventing Tomorrow, over tieners die innovatieve oplossingen voor actuele milieuproblematiek bedachten, presenteerden drie groepen studenten van de HAN hun eigen baanbrekende ideeën als antwoorden op prangende milieukwesties. Hier werd popcorn geserveerd uit eetbare bekers van Edibles.eco, een start-up van HAN-studenten. Ook was er een expositie te zien van zeven jaar InScience en werd de podcast Duimpjeworstelen live opgenomen met publiek - waarin filmjournalist Ruud Vos in gesprek ging met Laura Bergshoef, wetenschapsjournalist voor NRC Handelsblad, over de documentaire ‘Seaspiracy’. 

Kijk voor meer informatie op www.insciencefestival.nl

Dit vind je misschien ook leuk...