Documentaire Indian space dreams in 2Doc en op InScience Nijmegen

Indian space dreams is een Britse documentaire uit 2019 die de NTR uitzendt i.s.m. InScience - International Science Film Festival Nijmegen. Deze bijzondere documentaire gaat over ruimtewetenschappers in Mumbai die ervan dromen de eerste astronomische satelliet van India te lanceren.

Met een fractie van het budget dat NASA ter beschikking heeft, bouwt een team ambitieuze ruimtewetenschappers in Mumbai aan wat de eerste astronomische satelliet van India moet worden. Een Britse filmploeg volgde hen gedurende vijf jaar, een periode waarin succes, tegenslag en persoonlijke beslommeringen elkaar afwisselen.

Dromen in de sloppenwijken

Naast het ruimtecentrum ligt één van Mumbai’s grootste sloppenwijken. Eén van de gedreven ruimtewetenschappers geeft de kinderen hier elke zaterdag les, in de hoop het heilig vuur over te brengen op deze nieuwe generatie.

Carrière in de wetenschap

Vinita, één van de jonge vrouwen in het team van de wetenschappers, staat onder grote druk van haar ouders. Die willen haar het liefst snel getrouwd zien. Maar Vinita is vast van plan daar niet aan toe te geven.

Te zien op 13 november op InScience en 's avonds om 23.10 uur op NPO 2 in 2Doc.

De NTR op InScience - International Science Film Festival Nijmegen

Indian space dreams is één van de documentaires die vertoond worden op InScience (11-15 november), waarvan de NTR mediapartner is. Naast vele andere wetenschapsdocumentaires staat ook de onlangs uitgezonden De Kennis van Nu special Expeditie lepra op het programma.

Expeditie lepra

Wat als er nog steeds ziektes bestaan waarvan we denken dat ze uitgeroeid zijn? Wetenschapshistoricus Toine Pieters onderzocht de ontwikkeling van de leprabacterie in Suriname met een indrukwekkend team van onderzoekers. Filmmaker Boris Everts reisde mee en legde de expeditie vast. De special vertelt het verhaal over deze bijzondere onderneming die nieuwe inzichten heeft opgeleverd over de transmissie van lepra. Kennis die ook waardevol is voor de bestrijding van nieuwe ziektes, zoals corona.

Op vrijdag 13 november is de special te zien in Lux, Nijmegen en kunnen kijkers in gesprek met onder anderen patholoog-anatoom George Maat en dermatoloog Henk Menke en de makers Boris Everts, Toine Pieters, Inge Tol en Gerda Bosman.

Twee Awards namens de NTR op InScience

Verder verbinden de NTR-programma’s De Kennis van Nu en Het Klokhuis hun naam aan twee van de Awards.

De NTR De Kennis van Nu Award gaat naar de documentaire die de hoogste publiekswaardering krijgt. De prijs bestaat uit een award en een bedrag van 2500 euro. De Kennis van Nu is het wetenschapsprogramma van de NTR.

De Klokhuis Wetenschapsprijs is een bekroning van interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Aan het winnende onderzoek wordt een aflevering van het NTR-programma Het Klokhuis gewijd.

Meer informatie over InScience: www.insciencefestival.nl

Dit vind je misschien ook leuk