Burgemeester opent ecoruïne

Burgemeester Hubert Bruls opent op zondag 2 juli, tijdens de Open Tuinendag Hees, een ecoruïne in Park West. Deze ecoruïne is gebouwd met een selectie van stoeptegels en stenen die Operatie Steenbreek ophaalde bij Nijmegenaren. Stenen eruit, groen erin. Regenwater kan zo weer de grond in, de aanblik is groener en hitte wordt bestreden.

Tijdens de Open Tuinendag Hees kunnen bezoekers tussen 11 en 16 uur een aantal tuinen én de ecoruïne bekijken. Na twee jaar sjouwen en bouwen door leden van de focusgroep ecoruïne zal burgemeester Bruls om 13.30 uur de officiële openingshandeling verrichten. Daaraan voorafgaand vertelt Cor van der Donk, kartrekker van de focusgroep, over de ontstaansgeschiedenis van het bouwwerk. De focusgroep is onderdeel van de werkgroep Groen Hees en leverde de bouwers.

Verschillende onderdelen

De ecoruïne is te vinden op de hoek Energieweg-Wolfskuilseweg, vlak bij het Tiny Forest Wolfsbosje. Het bouwwerk, waarvan de grondvormen ontworpen zijn door kunstenaar Geert Schiks, bestaat uit verschillende onderdelen: een groot dijklichaam, twee kegels, een terras en twee meanders. Op 8 juni 2021 werden de eerste piketpaaltjes geslagen, waarna de eerste contouren van zandophogingen en uitgravingen zichtbaar werden. Op en binnen deze plekken zijn de verzamelde stenen en tegels gelegd met ertussen allerlei plantjes. Hierdoor is de ecoruïne een aantrekkelijk verblijfplaats voor allerlei beestjes en insecten geworden. Speciaal voor de zandbij is een kleine bijenburcht gebouwd van opgestapelde stenen.

Samenwerking

Het plan voor een ecoruïne stamt al uit 2018, het jaar waarin Operatie Steenbreek onder het motto Stenen eruit, groen erin! van start ging in Nijmegen. De ecoruïne is een samenwerking van werkgroep Groen Hees van de Vereniging Dorpsbelang Hees, Operatie Steenbreek, gemeente Nijmegen, Dar NV, kunstenaar Geert Schiks en de zorgboerderij Onder de Bomen.

Meer informatie vind je op de website: www.debastei.nl/nl/operatie-steenbreek-nijmegen

Dit vind je misschien ook leuk…