Gentech bij InScience & De Plak op de Nijmeegse Kunstnacht

| Luus Veeken

De Nijmeegse Kunstnacht is inmiddels aan zijn negende editie toe. Nijmeegse organisaties in kunst en cultuur slaan op 21 september de handen ineen, om op zo’n twintig locaties verspreid over de stad bezoekers een uniek programma te bieden. In Café De Plak staat de Kunstnacht dit jaar in het teken van genetische modificatie. Samen met InScience hebben ze een programma samengesteld om van te watertanden, letterlijk en figuurlijk. Luus Veeken sprak met Rob van den Bergh van InScience en Ruben van den Hurk van De Plak over hun plannen!

Gentech: leuk, lekker en interessant

“Gentech voedsel: we eten het al dagelijks,” vertelt Rob van InScience. “Mensen zijn zich daar vaak niet of nauwelijks van bewust.” Daarom leek het InScience goed om het thema tijdens de Kunstnacht op speelse wijze te belichten. Samen met Café De Plak biedt InScience bezoekers een leuk, lekker en interessant programma rond gentech.

Silent disco: maak je eigen keuze

Bij binnenkomst krijg je een koptelefoon met drie geluidskanalen, waar je zelf een keuze uit kunt maken. Kanaal 1 hoort bij de korte film A Longevist Lifestile van Sara Kaizer, die in De Plak wordt gedraaid. Sara neemt je in haar toekomstimpressie mee naar het jaar 2037. Ze plaatst wetenschappelijke technologieën in een alledaagse context: voedsel. Op je koptelefoon hoor je de soundtrack van de film. Is de film afgelopen? Dan schakel je over op een ander kanaal! Op kanaal 2 laat je je bijpraten over gentech door Frans Wilms, docent en onderzoeker aan het HAN Biocentre. Op het derde kanaal kun je luisteren naar muziek over voedsel. Ruben van De Plak: “Liedjes genoeg op dat terrein. Denk aan het geestige Knolraap en lof, schorseneren en prei van drs P.”

Zet je koptelefoon weer af en je kunt gewoon met de mensen om je heen praten, want last van de muziek heb je niet. En oh, verrassing: tussen de bedrijven door zorgt De Plak voor toepasselijke lekkere hapjes, zodat je niet alleen geestelijk maar ook lichamelijk gelaafd op weg kunt naar de volgende Kunstnachtlocatie.

Genetische modificatie, wat is dat precies?

Bij genetische modificatie wordt ingegrepen in de erfelijke eigenschappen. Genen (de bouwstenen van het DNA) van het ene organisme worden geplakt in het DNA van een ander organisme. Zo worden de erfelijke eigenschappen aangepast.  Bij gewassen kan bijvoorbeeld de opbrengst worden verhoogd, plantenziekten worden bestreden of de kwaliteit van de producten worden verbeterd. Genetische modificatie, gentechnologie of kortweg gentech, is een controversiële ontwikkeling. De langetermijneffecten zijn nog onbekend, de verspreiding van genetisch gemodificeerde organismen is moeilijk in de hand te houden. Gentech heeft echter ook een enorme potentie voor het voedsel van de toekomst!

Café De Plak vind je aan de Bloemerstraat 90, Nijmegen. Op 21 september kun je er tussen 20:00 en 01:00 naar binnen stappen met een passe-partout voor de Nijmeegse Kunstnacht.


Rob van den Bergh (links, InScience) en Ruben van den Hurk (rechts, De Plak).

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk