Vijf vragen aan... Peter Onstein van Oranjepop

| Dave Coenen

Morgen is het Koningsdag, en dat betekent: tijd voor Oranjepop! We spreken met festivalmanager en productieleider Peter Onstein over deze editie, de laatste voorbereidingen en het randprogramma.

Oranjepop heeft ook deze editie weer een breed programma, van hiphop tot elektronisch tot rammelbandjes. Hoe krijgen jullie het ieder jaar voor elkaar?


“Door de jaren heen hebben we met Oranjepop een soort programmaprofiel opgebouwd. Het is een lijst van bewust gekozen acts door een breed scala aan populaire genres. Daarbij letten we op toegankelijkheid, zonder te plat of te commercieel te willen worden. Bij Oranjepop mikken we op de subtoppers. Niet alleen om budgettaire redenen, maar ook vanwege het scherpe randje. De subtoppers zijn wellicht de toppers van de toekomst.”


Foto: Matthijs Mekking

Ook letten jullie zowel op lokaal talent als internationaal veelbelovende namen.


“Klopt, er staan een paar acts op het punt van doorbreken. EUT is een band die we in een vroeg stadium hebben geboekt. Vervolgens braken ze op Eurosonic behoorlijk wat potten en gaat het nu heel goed met die band. Daardoor is de timing van deze Oranjepopshow perfect. Met buitenlandse bandjes die we graag willen, assisteert de programma-afdeling van Doornroosje ons. Too Many Zooz is een band die het vorig jaar goed deed op Valkhof Festival, en Hannah Williams & The Affirmations gaf een mooie show in Merleyn. Ze worden steeds groter, en met dat soort namen zijn we op Oranjepop dan ook heel blij.”

Hoe zou jij de Oranjepop-bezoeker omschrijven?


“Die is er niet, haha! We zijn in de jaren negentig wel begonnen met een jong studentenpubliek, dat na de eerste vijf jaar trouwer bleef terugkeren en nu ouder is geworden, kinderen heeft, en met het hele gezin terugkomt. Oranjepop is als het ware een ontmoetingsplek tussen deze mensen geworden eigenlijk. Maar dat is een specifieke niche. Het leeuwendeel van de mensen op Oranjepop bestaat uit twintigers en jonge dertigers.”

Dit jaar is er een nieuwe invulling van het randprogramma. Wil je daar meer over vertellen?


“Dit jaar hebben we een naadloze match met het programma van Oranjepop in de tent: Indie Disco XL. Het wordt een soort marathonsessie van een leuke groep dj’s uit Nijmegen. Een ongedwongen samenstelling waarin indie, hiphop, rock, electro en pop voorbij gaat komen. Dit is ook een mooie brug naar het nachtprogramma in Merleyn, waar Indie Disco ook de afterparty zal verzorgen.”

Geniet alvast van de nieuwe editie! Nu nog hard bezig aan de voorbereidingen?


“Komt goed! Maar deze week is heel druk voor mij als productieleider. Nu is het zaak om de boel zo mooi mogelijk aan te kleden. Gelukkig worden de weersvoorspellingen voor vrijdag met de dag beter en belooft het een warmere editie te worden dan voorgaande jaren!”

Dit vind je misschien ook leuk