Signeersessie Thomas Olde Heuvelt - tekenen voor een lege winkel

| Heyta Melssen

Als de meest succesvolle thrillerauteur van Nederland zijn nieuwste roman komt signeren, verwacht je normaalgesproken een volle winkel. Helaas gooit ook hier corona roet in het eten. Eerst werd de uitgave van het boek Orakel al vertraagd, de oorspronkelijke datum van 19 januari werd een paar keer verschoven naar uiteindelijk de eerste dinsdag van de lente: 23 maart. Vervolgens zorgt de lockdown ervoor dat er geen publiek aanwezig kan zijn bij de officiële presentatie bij Dekker van de Vegt door Thomas Olde Heuvelt.

Geïnteresseerden die het boek hadden besteld werden via social media al een paar dagen voorbereid op de komst van het boek. Lezers in Nijmegen en omgeving hielden dinsdag echter tevergeefs de postbode in de gaten. Zo ook ondergetekende. Tot ’s avonds tegen schemer de bel ging. En daar stond hij zelf voor de deur: Thomas Olde Heuvelt, grijnzend van oor tot oor, met een fraai omstrikt exemplaar.

Bij wijze van verrassing had hij besloten om de boeken die in de omgeving van Nijmegen waren besteld zelf te gaan bezorgen. En een verrassing was het. Hoe vaak maak je dat nu mee als lezer? Het tekent Thomas echter ten voeten uit. Succesvol, jazeker. Maar de vaak bijbehorende arrogantie is hem volkomen vreemd. Hij onderhoudt het contact met zijn lezers alsof het allemaal persoonlijke vrienden van hem zijn.

Vandaar is het dus extra jammer dat de boekpresentatie ditmaal voor een lege winkel moet gebeuren. De klanten die op woensdagochtend 24 maart bij Dekker van de Vegt druk bezig zijn hun tijdslot te vullen met boeken kennen Orakel helaas niet. Een enkeling, waaronder de Nijmeegse schrijver Jaap Robben, blijft even kijken terwijl Thomas zwierig zijn handtekening zet maar de meeste van deze getekende boeken zullen zonder persoonlijk contact hun lezers bereiken.

Desgevraagd vindt Thomas het uiteraard heel erg jammer. Hij vertelt graag over de totstandkoming van zijn boeken, over de avonturen die hij beleeft tijdens de presentatie in diverse landen en over de zaken die hem verder bezig houden. Nu doet hij dat online. Hij mist het contact met zijn lezers en met de boekhandels enorm, vertelt hij. Weliswaar maakt hij een tournee langs diverse boekwinkels de komende dagen maar het moet echt een toevalstreffer zijn willen zijn lezers hem treffen.

19 jaar was Thomas (1983) toen hij zijn eerste boek mocht presenteren bij Dekker van de Vegt. Orakel is zijn achtste boek, het korte verhaal Dolores Poppedijn, dat hij schreef ter ere van de Spannende Boeken Weken in 2019 niet meegerekend.

Zijn echte doorbraak kwam in 2016 toen HEX, uit 2013, werd vertaald en lovend werd ontvangen door Stephen King waardoor de Nederlandse media wakker werden. Sindsdien heeft zijn carrière een enorme vlucht genomen en zijn zijn boeken uitgegeven in diverse landen en talen, waaronder Frankrijk, USA, Brazilië, China en Oekraïne. In 2019 kwam Echo uit en nu, begin 2021 hebben wij Orakel in onze handen. Net als zijn eerdere boeken is Orakel een magisch-realistisch horrorverhaal met invloeden uit de folklore, dat zich in een herkenbaar heden afspeelt. Net als HEX speelt Orakel zich grotendeels in Nederland af en speelt een jonge scholier de hoofdrol wat het boek ook geschikt maakt voor de jeugd, al zal de lengte (ruim 450 pagina’s) ze misschien afschrikken.

Voor zijn echte fans kan een boek echter niet lang genoeg zijn. Treed binnen in de wereld van Orakel en huiver.

Fotografie: Willem Melssen

Dit vind je misschien ook leuk