Radboud Reflects: een diepgaande duik in hedendaagse vraagstukken

| Belinda Limani

Bij Radboud Reflects draait het allemaal om het bieden van intellectuele verdieping bij maatschappelijke en wetenschappelijke thema's. Dit initiatief, heeft als missie om het publiek op een nieuwe manier over de grote vragen van deze tijd verder te laten denken. In gesprek met Pam Tönissen, een van de programmamakers, krijgen we inzicht in de drijvende krachten achter dit inspirerende programma.

Pam Tonissen, als programmamaker bij Radboud Reflects, neemt ons mee in het proces van het vormgeven van de programma's. Samen met drie andere programmamakers, houdt ze de vinger aan de pols van actuele, maatschappelijke thema's. “We kiezen onderwerpen waarover we een verdiepend programma kunnen maken”, vertelt ze. “Maar je bent altijd op zoek naar een evenwicht, zodat je als gesprekleider het gesprek leuk en interactief houdt.”

Een bijzonder aspect van Radboud Reflects is de nadruk op diversiteit en verdieping. Pam deelt haar enthousiasme over het modereren van programma's, of het nu gaat om internationale sprekers of snelle actualiteitenmiddagen. Het doel is om tot de kern van het vraagstuk te komen en deelnemers nieuwe inzichten te geven. 

Meer dan een podium voor wetenschap

Radboud Reflects belicht de grote vragen van deze tijd vanuit verschillende wetenschappelijke perspectieven. Pam vertelt over een aanstaande lezing over dromen, waarbij wetenschappers en filosofen samenkomen om niet alleen antwoorden te formuleren, maar ook nieuwe vragen op te werpen.

De relevantie van Radboud Reflects voor de universiteit en de samenleving wordt benadrukt door Pam. "De wetenschap bestaat bij gratie van de maatschappij", zegt ze. "Daarom is het vanzelfsprekend dat vragen die in de maatschappij spelen op de kaart gezet worden en het publiek handvatten aangereikt krijgt om verder te denken."

Wetenschap en samenleving

Radboud Reflects wil de kloof tussen maatschappij en wetenschap overbruggen door programma's te organiseren die aansluiten bij actuele maatschappelijke vraagstukken en een breed publiek aanspreken. “We zijn een wetenschapsplatform en zetten wetenschappers op het podium, maar proberen ook aannames die onder zo’n discussie liggen aan te kaarten.”

Pam deelt enkele hoogtepunten uit haar betrokkenheid bij Radboud Reflects, waaronder een programma over fanfictie dat onverwacht veel jongeren trok. Ze benadrukt het belang van het bereiken van diverse doelgroepen en het creëren van programma's die de verbinding tussen wetenschap en maatschappij versterken. “Dat is soms even zoeken, maar maakt wel dat je die connectie waarborgt.”

Op de agenda

Op het programma van Radboud Reflects is voor ieder wat te vinden, vertelt Pam. Een voorbeeld van de komende tijd is een film en gesprek samen met LUX over The Boy and the Heron, de nieuwste film van de beroemde regisseur Myazaki. Het gesprek gaat over Japanse cultuur en mythologie en daarna wordt de film vertoond.

Een ander programma in januari is Iedereen parasiet: de samenleving volgens Michel Serres met filosofen Arjen Kleinherenbrink en René ten Bos. We zijn allemaal parasieten. Bloedzuigers op de huid van de aard.  Alles en iedereen neemt, en geeft er weinig of niets voor terug. Dat is de wereld die de Franse filosoof Michel Serres (1930 – 2019) beschreef in zijn boek De parasiet. Nu, midden in een klimaatcrisis, is het actueler dan ooit. Zijn wij echt allemaal parasieten? En is dat wel zo erg?

Radboud Reflects biedt een podium voor wetenschappers; het is een dynamisch platform dat de brug slaat tussen wetenschap en maatschappij, waar nieuwe ideeën gedijen en verschillende perspectieven samenkomen voor een diepgaand en boeiend gesprek. Pam benadrukt tot slot de rol van het team van eventmanagers en communicatieprofessionals bij het succes van Radboud Reflects. “Iedereen is onmisbaar.”

Radboud Reflects

Wil je meer kennis en een verdiepende blik op de actuele thema's? Kom dan naar de publiekslezingen van Radboud Reflects. Wetenschappers geven de nieuwste inzichten over bijvoorbeeld politiek, duurzaamheid, AI, psychologie en je favoriete film of serie. Kom naar een inspirerende avond uit met inhoud en vorm je eigen mening met nieuwe denkhandvatten. Heb je een lezing gemist? Bekijk dan de video of luister naar de podcast.

Bekijk het hele programma

Dit vind je misschien ook leuk...